Ulkomaat

Suunnitelma: Kreikkaan laittomasti saapuvat siirtolaiset halutaan palauttaa heti Turkkiin

Komission mukaan Kreikkaa ei olla irrottamassa Schengenistä.

Lontoo

EU-puheenjohtajamaa Hollanti hahmottelee suunnitelmaa, jonka mukaan kaikki Kreikkaan laittomasti saapuvat siirtolaiset voitaisiin palauttaa heti Turkkiin. Vastalahjaksi EU-maat ottaisivat Turkin leireiltä noin 200 000 pakolaista vuosittain.

Hollannin suunnitelmasta raportoi torstaina EUobserver-verkkouutislehti. Tiedot perustuvat Hollannin tyväenpuolueen (PvdA) johtajan Diederik Samsomin haastatteluun hollantilaisessa De Volkskrant -lehdessä.

Samsomin mukaan on olemassa realistinen mahdollisuus, että osa jäsenmaista tekee Turkin kanssa sopimuksen Kreikkaan tulevien nopeasta palauttamisesta ja Turkista ottavien pakolaisten jakamisesta.

Suunnitelmaa ovat pohtineet Hollannin lisäksi kuulemma Saksa, Itävalta ja Ruotsi. Maat, jotka eivät haluaisi osallistua pakolaisten jakamiseen, joutuisivat osallistumaan rahallisesti. Suunnitelma edellyttäisi, että Turkki luokiteltaisiin turvalliseksi maaksi palauttaa pakolaisia.

EU:n komissio ei halunnut torstaina kommentoida Hollannin mahdollisia suunnitelmia keskipäivän tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

EU suunnittelee jo nyt humanitääristä ohjelmaa, jossa jäsenmaat ottaisivat pakolaisia suoraan ja mahdollisimman nopealla aikataululla suoraan Turkista. Ohjelma on kuitenkin vapaaehtoinen, eikä se sido EU-maita.

Alkuperäinen suunnitelma jakaa unioniin jo saapuneita turvapakanhakijoita EU-maiden kesken on sen sijaan epäonnistunut. 160 000 pakolaisesta on saatu sijoitettua uudelleen vasta alle 400. Uudelleensijoittamisella on haluttu helpottaa Kreikan ja Italian painetta.

Etenkin Kreikka on voimaton pakolaisvirran alla. Kreikan rajat eli EU:n ulkorajat vuotavat kuin seula.

Komission tiedottaja painotti torstaina Brysselissä, että EU ei ole kuitenkaan sulkemassa ketään jäsenmaata Schengenin ulkopuolelle – eikä se nykyisillä säännöillä olisi edes mahdollista. Komission tiedotustilaisuuksia voi seurata verkossa.

EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi Brysselissä keskiviikkona, että Kreikka laiminlyö vakavasti velvollisuuksiaan valvoa Schengenin ulkorajoja ja rekisteröidä turvapaikanhakijoita.

Komission tiedot perustuvat marraskuun tilanteeseen, ja sen jälkeen Kreikan toimet ovat kuulemma tehostuneet. Paljon on silti yhä tekemättä.

Komissio miettii nyt, voisivatko jäsenmaat jatkaa sisärajatarkastuksia halutessaan kahden vuoden ajan. Nykyisten tarkastuksen puolen vuoden määräaika menee keväällä umpeen.

Sisärajatarkastukset ovat omiaan vaikeuttamaan liikkumista ja kauppaa. Useat maat ovat kuitenkin katsoneet ne välttämättömiksi, koska muuten muuttovirta käy täysin hallitsemattomaksi.

Tavoitteena on ollut jo syksystä asti perustaa Kreikkaan ja Italiaan tarvittava määrä pakolaisten käsittelykeskuksia, jotta maahan saapuvien henkilöiden turvapaikan tarve tulisi selvitettyä mahdollisimman nopeasti. Näin laittomasti maahan saapuneet voitaisiin palauttaa pikaisesti.

Pakolaisten ja siirtolaisten suuri määrä on saanut monet maat pohtimaan uudestaan maahanmuuttopolitiikkaansa.

Esimerkiksi Ruotsi aikoo palauttaa jopa 45 prosenttia maahan viime vuonna saapuneista pakolaisista. Palautettavilla ei ole oikeutta turvapaikkaan lähtömaansa perusteella. Sisäministeri Anders Ygeman ilmoitti asiasta torstaina.

Hollannin halu etsiä uutta ja entistä joustavampaa sopimusta Turkin kanssa on myös osoitus siitä, että EU-maiden tähän astiset suunnitelmat eivät toimi.

EU päätti jo viime vuonna maksaa Turkille kolme miljardia euroa, jos Turkki tukkii Kreikkaan tulevan pakolaisvirran. Suunnitelman konkreettinen eteneminen on kuitenkin ollut hyvin hidasta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää