Ulkomaat

Syyriaan haetaan taas rauhaa, mutta sodan takapirujen riidat seisovat edistyksen tiellä

Rauhanneuvottelut alkavat tänään Genevessä. Oppositio vaati Venäjää ja Syyrian hallintoa lopettamaan välittömästi siviilien pommitukset.

Syyrian rauhanneuvottelut alkavat tänään perjantaina Genevessä, vaikka kaikki osapuolet eivät ole suostuneet saapumaan paikalle.

Saudi-Arabian tukema oppositioryhmä ilmoitti torstaina, ettei se suostu neuvottelemaan ennen kuin sen ennakkovaatimuksiin on suostuttu. Oppositio vaatii, että saarrettuihin kaupunkeihin pitää päästää humanitaarista apua.

”Emme ole huomenna Genevessä”, ryhmän puheenjohtaja Riad Hijab sanoi torstaina arabikanava Al-Arabiyalle. ”Saatamme mennä sinne, mutta emme astu neuvotteluhuoneeseen ennen kuin vaatimuksiimme on suostuttu.”

Samaan aikaan Syyrian tilannetta tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoi 54 siviilin kuolleen vuorokauden sisällä todennäköisesti Venäjän tekemissä ilmaiskuissa.

YK:n mukaan neuvottelujen alkamista ei kuitenkaan aiota lykätä. Neuvottelujen lykättiin jo kertaalleen maanantailta perjantaille.

Vielä torstaina oli epäselvää sekin, ketkä kaikki mutkikkaan konfliktin osapuolet oli kutsuttu paikalle. Kyse on kolmannesta kerrasta, kun Syyrian viisi vuotta jatkunutta sotaa yritetään ratkaista neuvotteluilla.

Se tiedetään, että tiistaina YK:n erityislähettiläs Staffan de Mistura lähetti joukolle kilpailevia syyrialaisia poliitikoita ja sotilasjohtajia kutsun saapua Geneveen, kertoi The New York Times.

Misturan mukaan vieraslista oli liian ”arkaluonteinen” paljastettavaksi. Hän ei edes odottanut muodollista vastausta kutsun saaneilta, vain heidän saapumistaan paikalle Sveitsiin.

Senkin Mistura paljasti, etteivät konfliktin osapuolia edustavat vieraat istu mahdollisissa neuvotteluissa kasvokkain saman pöydän ääressä. Ryhmille on järjestetty erilliset huoneet.

Eikä ratkaistavana ole vain Syyrian sota vaan monet siihen kytköksissä olevat lieveilmiöt, jotka tulehduttavat maailmanpolitiikkaa: Venäjän ja länsivaltojen kiristyneet suhteet. Saudi-Arabian ja Iranin yhä vaarallisemmaksi käyvä nokittelu. Jihadistijärjestö Isisin nousu. Lähi-itää ja Eurooppaa ravisteleva historiallinen pakolaiskriisi.

Jos Geneve 3:ksi kutsutut neuvottelut kaikesta huolimatta käynnistyvät joko perjantaina tai myöhemmin, niin mistä siellä puhutaan? Miten vyyhtiä lähdetään purkamaan?

Kaikki alkaa keskinäisellä luottamuksen rakentamisella, arvioi konfliktinhallintajärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee.

”Venäjää ja Syyrian hallitusta pyydetään lopettamaan tiettyjen alueiden pommitus ja lopettamaan saarto, jotta humanitaarinen apu saataisiin perille. Oppositiota pyydetään lopettamaan kranaattituli tietyille alueille. Ehkä puhutaan myös vankien vaihdosta.”

Pienistä alueellisista tulitauoista sopiminen olisi al-Taeen mukaan ”terve alku”, jonka jälkeen voitaisiin siirtyä isompiin kysymyksiin.

Yksi keskeisistä ongelmista neuvotteluissa on opposition hajanaisuus.

Opposition rivejä yritettiin suoristaa joulukuussa Riadissa pidetyssä konferenssissa. Tämän jälkeen Venäjä kuitenkin kutsui osan oppositioryhmistä vierailulle Moskovaan. Osa oppositiosta ilmoitti, etteivät Moskovassa vierailleet edusta enää Syyrian oppositiota vaan itseään.

”Venäjä on yrittänyt löytää itselleen myötämielisimmän ja samalla Syyrian hallintoon mahdollisimman myötämielisesti suhtautuvan opposition. Venäjän näkemyksen mukaan neuvotteluissa pitää saada nopeita ratkaisuja. Venäjän ajatus on, että oppositio puhuisi hallituksen kanssa suoraan Damaskoksessa”, al-Taee kertoo.

Syyrian hallinto ja Venäjä pitävät kaikkia aseellista vastarintaa käyviä oppositioryhmiä terroristijärjestöinä. Länsivallat arabi­liittolaisineen taas tukevat muun muassa Vapaan Syyrian ar­meijaa.

Mitkä ovat osapuolten vaatimukset?

Syyrian hallitus todennäköisesti vaatii kaiken aseellisen vastarinnan lopettamista ja sitä, että hallinto saa jatkaa vallassa ainakin siirtymäkauden jälkeen pidettäviin vaaleihin saakka.

Oppositioryhmistä käytännössä kaikki vaativat presidentti Bashar al-Assadin eroa. Siihen yksimielisyys päättyykin.

Millainen Syyria siirtymäkauden jälkeen rakennetaan? Mitä vanhan hallinnon instituutioita jää jäljelle ja ketkä niitä hallitsevat? Pysyykö Syyria eheänä vai irtautuuko esimerkiksi kurdialue omaksi autonomiakseen? Näistä asioista oppositio ei ole saavuttanut yksimielisyyttä.

Al-Taeen mukaan alueellisista tulitauoista voi olla helppoakin sopia, mutta tämä ei riitä ratkaisemaan Syyrian konfliktia. Ongelma on siinä, että käytännössä kaikki ­sodan osapuolet ajavat jonkin alueellisen vallan kuten Turkin, Iranin tai Saudi-Arabian etuja.

”Syyrian neuvotteluissa edetään vain, jos taustalla toimivat valtiot pystyvät sopimaan keskenään siitä, miten intressit jaetaan”, al-Taee sanoo.

Sama koskee alueen ulkopuolisia voimia, joilla on myös omia intressejään Syyriassa – Venäjää, EU:ta ja Yhdysvaltoja.

”Syyrian tilanne voidaan ratkaista vain, jos suurvallat ja ­alueelliset vaikuttajat sopivat rii­tansa.”

Venäjä on Syyrian pitkäaikainen liittolainen Lähi-idässä. Syyrian Tartuksessa sijaitsee Venäjän ainoa Välimeren laivastotukikohta.

Yhdysvalloilla taas on läheiset suhteet moniin Syyrian opposi­tiovoimiin ja niitä tukeviin sunnalaisiin öljyvaltioihin. EU:n akuutit intressit Syyriassa liittyvät ennen kaikkea pakolaiskriisiin, joka koettelee raskaasti Euroopan maita.

Venäjän ja Turkin välit ovat hyytävät. Länsivaltojen ja Venäjän suhteet ovat Ukrainan sodan vuoksi pahimmat sitten kylmän sodan.

Vasta kun keskinäinen kyräily sammuu ja osapuolten varjonyrkkeily Syyrian sodassa saadaan loppumaan, voidaan ryhtyä yhdessä ratkaisemaan varsinaista ongelmaa.

Ongelman nimi on Isis.

Jos Geneve 3 pääsee käynnistymään, onko neuvottelijoiden pöydällä liiankin iso kakku?

Näin voi olla, mutta al-Taee antaa optimistisen esimerkin suuresta ja monimutkaisesta ongelmavyyhdestä, jossa diplomatia onnistui: viime kesänä solmittu historiallinen sopimus Iranin ydinohjelmasta.

Pitää muistaa, että Iran-neuvottelut kestivät viisi vuotta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Rauha vielä kaukana

 Syyrian sodan loppuminen olisi luonnollisesti loistava uutinen syyrialaisille itselleen, jotka ovat kärsineet sodasta jo yli viiden vuoden ajan.

 Väkivallan loppumisella olisi samalla hyviä vaikutuksia myös Euroopalle. Pakolaisvirta kohti Eurooppaa pienenisi ja terrorismin uhka vähenisi, jos esimerkiksi terroristijärjestö Isis ja sen kannatus saataisiin kitkettyä.

 Rauhan saamiseksi Syyriaan ja terroristijärjestöjen tuhoamiseen tulee kuitenkin kulumaan vielä pitkä aika.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota
 • YK
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  2. 2

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  3. 3

   ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa

  4. 4

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  5. 5

   Korkeakoulujen määrää halutaan vähentää ja opiskelijoita hoputtaa valmistumaan – tällainen on opetusministeriön visio vuodelle 2030

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  8. 8

   Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä

  9. 9

   Suomen suurimman asumisoikeusyhtiön väitetään nyhtäneen vuosia liian suuria vastikkeita – Asukkaat nostivat joukkokanteen Asokoteja vastaan

  10. 10

   Pelastuslaitos kiittää autoilijoita, jotka muodostivat Kehä III:lle pelastuskujan – Video näyttää ”esimerkillisen tilanteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  7. 7

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  8. 8

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  9. 9

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  10. 10

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä
  3. Apple Pay tuli tänään Suomeen – alkaako puhelimella maksaminen nyt yleistyä?
  4. Ähtärin eläinpuiston johtaja eroaa juuri ennen kuin pandat saapuvat Suomeen – ”Kaikella on aikansa”
  5. Kun turvapaikan­hakijoita alkoi tulla tuhansittain, yksi yritys näki mahdollisuutensa – vastaanotto­keskuksia pyörittänyt Luona keräsi yli 50 miljoonan liikevaihdon
  6. Korkeakoulujen määrää halutaan vähentää ja opiskelijoita hoputtaa valmistumaan – tällainen on opetusministeriön visio vuodelle 2030
  7. Suomen suurimman asumisoikeusyhtiön väitetään nyhtäneen vuosia liian suuria vastikkeita – Asukkaat nostivat joukkokanteen Asokoteja vastaan
  8. Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta Tilaajille
  9. Yli 2000 kokousedustajaa yksimielisinä: Xi Jingping sai nimensä puolueen peruskirjaan jo eläessään – Nyt pohditaan, jatkaako hän Kiinan johdossa hautaan asti
  10. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on vääntöä ja hengitys muistuttaa hyperventilaatiota – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  11. Tunti sitten
  12. ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa
  13. Näytä lisää