Ulkomaat

Tukholma kolkuttelee miljoonan asukkaan rajaa – teollisuus vaihtuu asunnoiksi ja asuinkorkeus kasvaa

Vanha teurastamoalue saa uudet kasvot, kun kaupunki koettaa löytää kasvavalle väestölleen asuinpaikkoja.

Tukholma

Tuossa vieressä oli teurastamo, ja tuosta ovesta kulki karja.

Nyt sitä on vaikea kuvitella, mutta pitkään nämä korttelit Tukholman Globen-areenan kupeessa olivat täysin maaseutua.

”Vielä 1980-luvullakin lehmät juoksentelivat täällä ulkona aitauksissa. Aina välillä joku karkasi, ja työntekijät saivat jahdata sitä”, muistelee Peter Ögren, paikallinen lihayrittäjä tehtaansa konttorilla.

Nämä ovat teurastamoalue Slakthusområdetin sokkeloisia katuja. Tänne rakentui 1910-luvun alussa Tukholman ruokahuollon, erityisesti lihantuotannon keskus. Enää teurastamoja ei ole, mutta korttelit ovat yhä pitkälti ruoka-alan yrittäjien halussa.

Nyt useimmat yrityksistä suunnittelevat muuttoa. Tukholma kasvaa vauhdilla, ja Slakthusområdet nykyisellään katoaa lähivuosina asuntorakentamisen alta.

”Tietenkin muutto on aika tunteikasta. Täällä me juoksentelimme pikkupoikina”, sanoo Ögrenin konttorinaapuri ja kolmannen polven lihayrittäjä Christer Andersson.

Slakthusområdetin muutos on vain yksi lukuisista suurista asuntohankkeista paisuvassa Tukholmassa. Laajempi pääkaupunkiseutu saa vuosittain noin 40 000 uutta asukasta, ja se on yksi Euroopan kiivaimmin kasvavista alueista.

Yksin Tukholman kunnassa miljoonan asukkaan rajan odotetaan rikkoutuvan aivan lähivuosina. Asuntopula on kova.

Kaupungin visioissa on rakentaa vuoteen 2020 mennessä 40 000 ja vuoteen 2030 mennessä 140 000 uutta asuntoa. Mikäli siihen aiotaan yltää, on tahdin oltava kova.

”Tällä hetkellä hinnat karkaavat käsistä. Nuorilla ei ole varaa muuttaa kotoaan, yritykset eivät saa palkattua väkeä, ja sosiaaliset vaikutukset ovat tuntuvia”, sanoo Roger Mogert, kaupungin rakentamisesta vastaava kunnanhallituksen jäsen.

”Kyse on tietääkseni kovimmasta rakentamistavoitteesta koskaan Tukholmassa”, sosiaalidemokraatti Mogert kerskuu.

Viime vuonna yksin Tukholman kunnassa aloitettiin liki 14 000 asunnon kaavoitus, mikä on kaupunkisuunnitteluviraston tilastojen mukaan selvästi enemmän kuin aiempina vuosina.

Koko Ruotsissa asuntorakentaminen kasvaa nyt asuntovirasto Boverketin mukaan nopeimmin viraston tarkastelemista yli kymmenestä OECD-maasta.

Miten Tukholmaa sitten rakennetaan?

Suuri kuva on osin samankaltainen kuin Helsingissä. Esimerkiksi vanhat teollisuusalueet ja satamat täyttyvät. Kaupunki myös laajenee ja tiivistyy, kun uusien liikenneratkaisujen, muun muassa laajenevan metron, varrelle syntyy kokonaan uusia kaupunginosia.

Noin 2,8 miljardia euroa maksavan metronjatkeen pitäisi valmistua vuoteen 2025 mennessä. Metron alueelle sijoittuvat neljä Suur-Tukholman kuntaa ovat sopineet rakentavansa sen varrelle yhteensä 78 000 asuntoa. Uusia asemia on kymmenen, ja liikenteen keskustaan odotetaan helpottuvan niin etelästä kuin pohjoisesta.

Kaupunki kasvaa myös korkeutta. Perinteisesti matalassa Tukholmassa pilvenpiirtäjätkään eivät enää ole kirosana.

Esimerkiksi Telefonplanin kupeeseen, keskustasta lounaaseen, kaavaillaan Pohjoismaiden korkeimpiin kuuluvaa asuin­rakennusta: 78-kerroksista ja 237 metriä korkeaa Tellus Towersia. Rakenteilla eri puolilla kaupunkia on lisäksi useampia yli 30–40-kerroksisia tornitaloja. ”Paine asuinkorkeuden kasvattamiseen kasvaa. Joitakin vuosia sitten se ei ollut vielä taloudellisesti kannattavaa, mutta nyt se on kiinnostavaa jopa kaupungin laitamilla”, Mogert sanoo.

Ongelma Tukholmassa on Helsingin tavoin, että kaupungista uhkaa tulla varakkaiden reservaatti. Edullisesta vuokra-asumisesta on pula.

Mogertin mukaan tavoite on, että puolet uudesta rakentamisesta olisi vuokra-asuntoja. Osa niistä rakennetaan uudella Stockholmshus-konseptilla.

Kyse on kunnallisten asuntoyhtiöiden noin 5 000 asunnosta moduulitaloissa, joiden lasketaan olevan muun muassa massatuotannon ja kilpailutuksen vuoksi rakennuskustannuksiltaan neljänneksen keskimääräistä halvempia.

Slakhusområdetilla lihayrittäjä Andersson johdattaa kierrokselle yhtiönsä Nybergs Delin tehtaalle. Vuonna 1912 vihityssä vanhassa teurastamorakennuksessa pakastejoulukinkut valmistuvat jo hyvissä ajoin tammikuussa.

Kaupungin suunnitelmissa on, että tehtaan kaltaista vanhaa rakennuskantaa säästetään ja muutetaan uuteen käyttöön. Mallia on haettu Kødbyenista Kööpenhaminassa, New Yorkin Meatpacking Districtiltä ja miksei myös pienemmältä Teurastamon alueelta Helsingistä. Erona on, että paino on nimenomaan asunnoissa.

Kaupunki visioi Slakthusområdetille kattopuutarhojen peittämää korttelikaupunkia, joka on alusta asti suunniteltu kulttuurin ja ravintolaelämän ehdoilla.

Andersson ei sure muuttoa. Historia luo tunnelmaa, mutta moderneihin tiloihin siirtymisellä on hyvät puolensa.

”Kyllä me ymmärrämme, että asuntoja tarvitaan. On silti sääli, että satavuotinen historia täällä katoaa”, naapuri Ögren säestää.

Tarkennus: Roger Mogertin tittelin käännös on kaupungin rakentamisesta vastaava kunnanhallituksen jäsen, ei puheenjohtaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tukholma
 • Rakentaminen
 • Kaupunkisuunnittelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää