Ulkomaat

Lech Wałęsa HS:n haastattelussa: ”Puolan uusi johto yrittää vallankumousta”

Vapaustaistelun ikoni palautettiin parrasvaloihin, kun Puola pelästyi demokratiansa puolesta.

Gdańsk

Puolan vapaustaistelun ikoni löytyy ruostunutta laivan runkoa muistuttavan museon toisesta kerroksesta.

Kättelylle tai jaarittelulle ei ole aikaa. Hän jyrähtää haastattelun käyntiin.

”Ensimmäinen kysymys!”

EU on huolissaan Puolan oikeusvaltiosta. Tuhannet ihmiset osoittavat mieltään harva se viikko hallitusta vastaan ja demokratian puolesta.

Mitä Puolassa oikein tapahtuu?

”Puolan uusi johto yrittää vallan­kumousta”, Lech Wałęsa sanoo HS:lle museossa sijaitsevassa toimistossaan Gdańskissa.

”He haluavat purkaa nykyisen järjestelmän.”

Wałęsa oli kommunismista vapautuneen Puolan ensimmäinen presidentti.

Nyt maailmankuulu demokratiataistelija on palautettu parrasvaloihin, sillä historia ei päättynytkään vuoteen 1989.

Puhe vallankumouksesta saattaa olla ennenaikaista, mutta on selvää, että Puola on ottanut uuden suunnan 27 vuotta sen jälkeen, kun Wałęsan johtama Solidaarisuus-liike ja muut oppositioryhmät neuvottelivat Puolan ulos neuvostovallan alta.

Nyt pelkona on, että uusi suunta on pois demokratiasta ja EU:n yhteisistä arvoista kohti vanhoja demoneita: vallan keskittämistä yhdelle puolueelle ja sananvapauden rajoittamista.

Lech Wałęsaa tarvitaan taas. Kalenteri on täynnä haastatte­luja.

HS:n haastattelua edeltävänä iltana Wałęsa esiintyi tunnetun toimittajan Tomasz Lisin televisiolähetyksessä. Ohjelma oli Lisin viimeinen. Hän sai potkut televisiosta osana Puolan uuden kansallismielisen oikeistohallituksen mylläystä, jossa julkisen palvelun media ja merkittävä perustuslakituomioistuin on otettu poliittiseen ohjaukseen.

Myös valtionyhtiöiden ja turvallisuuspalvelujen johtoa on vaihdettu sen jälkeen, kun Laki ja oikeus (PiS) nousi valtaan marraskuussa.

”Se, mitä Puolan uusi hallitus tekee, on vaarallista”, Wałęsa sanoo.

Hän on tyytyväinen, kun EU päätti käynnistää selvityksen siitä, ovatko Puolan hallituksen kiistanalaiset uudistukset oikeusvaltioperiaatteen vastaisia.

”Olemme osa yhteisöä, ja joka yhteisöllä – jopa kanarianlintujen yhteisöllä – on omat sääntönsä, joita pitää noudattaa.”

Wałęsa kaipaa nykyistä vahvempaa Eurooppaa. Esimerkiksi pakolaiskriisissä joka maa ajattelee itsekkäästi omaa etuaan eikä EU saa aikaan yhteistä siirtolaispolitiikkaa.

”Euroopan pitää olla tärkein ja valtioiden sille alisteisia.”

Wałęsan mukaan Puola on kriisissä, joka koskee koko Eurooppaa. Perusongelma on yhteisen arvopohjan puuttuminen.

”Aiemmin Euroopan arvo­perustana oli kristinusko, joka yhdisti meitä. Sitten tuli kommunismi ja muut ideologiat”, Wałęsa sanoo.

”Nyt meillä ei ole mitään yhteistä arvopohjaa. Minkä arvojen pohjalta kasvatamme nuoret?”

Hänen mielestään EU:n peruskirja ei riitä. Tarvitaan tarkempi yhteinen julistus.

Wałęsan toimistossa puola­laispaavi Johannes Paavali II katsoo seinältä. Ikkunasta näkyvät Gdańskin nostokurjet. Wałęsan johtamien telakkatyöläisten taistelu 1980-luvulla kommunismia vastaan alkoi Gdańskin satamakaupungista. Katolinen kirkko tuki liikettä.

Vanhan telakan paikalle puuhataan nyt ostoskeskusta. Puolan siirtyminen markkinatalouteen kaatoi Gdańskin telakan mutta synnytti ostovoimaisen keskiluokan.

Nyt Puolan tyytymätöntä ­kansanosaa ovat ostoskeskusten kauppojen ja ravintoloiden nuoret työntekijät.

Palkat ovat länsimaita selvästi pienempiä ja pätkäsopimukset yleisiä, vaikka Puolan talouskasvu on ollut Euroopassa huippuluokkaa. PiS sai vaaleissa uusia äänestäjiä etenkin nuorten joukosta.

”Minut kutsutaan yhä ympäri maailmaa puhumaan lakkoileville työläisille. Ihmisillä on aina samat kaksi huolta: talousjärjestelmä ja demokratia.”

Wałęsan mukaan nämä pitää neuvotella uudestaan, kunhan EU:n arvopohja saadaan kuntoon.

”Tämä ei ole niin vaarallista kuin miltä se kuulostaa. Kukaan ei halua päästää irti demo­kratiasta. Kapitalismistakin voisi jäädä 95 prosenttia.”

Wałęsalla on yhä vaikutusvaltaa nimenomaan symboliarvonsa vuoksi. Muhkeat viikset ovat harmaantuneet, mutta johtajakarismasta näkyy yhä välähdyksiä. Hänet valittiin Solidaarisuuden johtoon persoonansa vuoksi, ei suurena ajattelijana.

”Solidaarisuus-johtajat myöntävät, että Wałęsa on pikemminkin intuitiivinen kuin intellek­tuelli. Hän väittää uhmakkaasti, ettei ole eläessään lukenut vakavasti otettavaa kirjaa”, kuvaili ­aikakauslehti Time työläisjohtajaa nimittäessään hänet ”vuoden mieheksi” 1981.

Legenda syntyi aikana, jolloin kommunistijohto nujersi Solidaarisuutta kovalla kädellä. Wałęsa esitti itseään itsestään kertovassa elokuvassa vuonna 1981. Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1983. Viimeistään se teki hänestä tunnetun koko maailmassa.

Kun kommunistijohto oli valmis neuvottelemaan opposition kanssa 1980-luvun lopussa, se kääntyi Wałęsan puoleen.

Maine kantoi hänet presidentiksi vuonna 1990, mutta kansa pettyi. Wałęsa jäi yhden kauden presidentiksi.

Nykyään Wałęsa jakaa Puolaa.

Osalle puolalaisista hän on kommunistien kätyri. Walesaa on väitetty 1990-luvulta alkaen kommunistien yhteistyökumppaniksi, joka toimi peitenimellä ”Bolek”. Hän on jälleen kerran luvannut vastata vakoojasyytöksiin lähiviikkoina pidettävässä keskustelutilaisuudessa.

Toisille 72-vuotias Wałęsa on kuin rasittava sukulaissetä: tärkeä perheen historian kannalta, mutta vitsejä ei aina jaksaisi. Wałęsaa on arvosteltu homo­fobisista kommenteista.

Nykyään vanhan telakkatyöläisen into kohdistuu sosiaaliseen mediaan. Sähköasentajan työt ovat vaihtuneet kosketusnäyttöön. Vieraiden kanssa otetaan tabletilla yhteiskuva, jonka Wa­łęsa lataa heti Wykop-blogiinsa.

Mutta monelle Puolassa ja koko Euroopassa Wałęsa on yhä muistutus taistelusta vapauden puolesta. Hän oli tarpeeksi rohkea noustakseen totalitaarista valtiota vastaan.

Esimerkki kannusti myös muita. Solidaarisuus-liikkeeseen liittyi lopulta 10 miljoonaa puolalaista. Telakkatyöläisten lakkoilu kommunistijohtoa vastaan näytti koko maailmalle, ettei mitään työläisten paratiisia ollutkaan.

Puolassa hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa on viime viikkoina marssinut etenkin Wałęsan sukupolvi: ihmiset, jotka kokivat totalitaarisen kommunismin ja sen vastaisen taistelun. Solidaarisuus-symbolit on palautettu käyttöön. Puolassa mielenosoituksia on kutsuttu ”harmaahapsien protestiksi”.

Wałęsa itse pitää niitä eliitin protesteina. ”Suuret kansanjoukot odottavat vielä ja katsovat, mitä hallitus tekee. Ehkä kesällä hekin liittyvät joukkoon.”

Kukaan ei tunnu tietävän, mitä hallitus kiistanalaisilla uudistuksillaan tavoittelee. Hallitus on ilmoittanut korjaavansa virheet, joita Puolassa on kommunismin jälkeen tehty.

Ilmassa on kostonhalua. PiS haluaa eroon vihollisistaan ja entisistä kommunisteista. Solidaarisuus-liikkeen edustaja kannatti anteeksiantoa pyöreän pöydän neuvotteluissa vuonna 1989, mikä jätti monet kommunistieliitin jäsenistä hyvään asemaan.

Wałęsa pitää Puolan hallituksen suuntaa vaarallisena etenkin, jos tavoitteena on vain vallan haaliminen PiS:lle. Wałęsa antaa hallitukselle vielä mahdollisuuden vaihtaa suuntaa ennen liittymistä protestijoukkoihin.

”Mutta jos he tuhoavat minun perintöni, olen valmis taisteluun.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Sähköasentaja ja rauhannobelisti

 Lech Wałęsa syntyi Puolan Popowossa vuonna 1943. Asuu Gdańskissa.

 Naimisissa Danuta Wałęsan kanssa. Heillä on kahdeksan lasta.

 Työskenteli sähköasentajana Gdańskin telakalla, josta nousi Solidaarisuus-liikkeen johtoon.

 Palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla 1983.

 Puolan presidentti 1990–1995.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puola
 • Demokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   Nämä asiat langattoman verkon tietoturva-aukosta pitää nyt tietää: Päivitä tietokoneesi ja modeemisi ohjelmistot heti kun vain mahdollista

  4. 4

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  5. 5

   Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

  6. 6

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  7. 7

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  8. 8

   Näin voit juhlia ilman krapulaa, ehkä – Kaikissa maailmankolkissa bilettänyt Madventures-kaksikko jakaa vinkkinsä uutuuskirjassa

  9. 9

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  10. 10

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  6. 6

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää