Ulkomaat    |   Maailman sivu

Pakolaisaalto järkyttää aina – professorin mukaan kriisiä kannattaa miettiä parinkymmenen vuoden perspektiivillä

Euroopan kriisit kohensivat pakolaisten oikeuksia 1900-luvulla. Edessä voi olla kriisi, jossa oikeudet vähenevät, sanoo Harvardin professori Michael Ignatieff.

Oli hilkulla, ettei kanadalaisesta Michael Ignatieffista tullut suomalaista.

Hänen isoisänsä Pavel Ignatjev oli ministeri Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n hallituksessa. Venäjän 1917 väliaikaishallitus tarjosi hänelle paikkaa Karjalan johdossa.

”Jos hän olisi hyväksynyt tarjouksen, saattaisin olla nyt Suomen kansalainen”, Ignatieff kertoo HS:n haastattelussa Budapestissa.

Mutta perhe päätti paeta: Mustanmeren kautta Turkkiin, sitten Englantiin ja lopulta Kanadaan, jossa Ignatieff syntyi vuonna 1947. Hänestä tuli ­Kanadan liberaalipuolueen johtaja, kirjailija, toimittaja ja nyt professori Harvardin yliopistossa.

Perheen pako Kanadaan onnistui, koska Ignatieffin isovanhemmilla ja isällä oli käytössään niin sanottu Nansen-passi, jolla ilman kotimaata jääneet Venäjän emigrantit pääsivät matkustamaan.

Asiakirja oli lähtölaukaus kansainvälisille pakolaispolitiikalle.

Ignatieff esittelee Budapestissa kuvaa isoisänsä Nansen-passista.

Hänen mukaansa samanlaiselle luovuudelle on taas tarvetta, kun pakolaisten oikeuksia määrittävät sopimukset ovat joutuneet arvostelun kohteeksi Euroopan pakolaiskriisin seurauksena.

Suomessa presidentti Sauli Niinistö sanoi valtiopäivien avajaisissa keskiviikkona uskovansa, ”että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia”.

HS tapasi Ignatieffin jo tammikuussa ennen Niinistön puhetta. Arvostelua sopimuksia kohtaan on kuulunut aiemminkin. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen sanoi joulukuussa Tanskan TV2:lle, että YK:n pakolaissopimus pitäisi neuvotella uusiksi.

Pakolaispolitiikka itää kriiseistä. Keinot pakolaisten suojeluun on löydetty aina, kun miljoonat ihmiset ovat yhtäkkiä tarvinneet apua.

”Jokainen kriisi kehittää kansainvälisiä sopimuksia”, Ignatieff sanoo budapestilaisessa yliopistossa, jonne hänet on kutsuttu puhumaan.

Nansen-passi luotiin 1920-luvulla, kun jopa kaksi miljoonaa venäläistä pakeni kommunistista vallankumousta. Passi sai nimensä norjalaiselta tutkimusmatkailijalta Fridtjof Nansenilta, josta tuli Kansainliiton vuonna 1921 perustaman pakolais­komission ensimmäinen johtaja.

Toinen maailmansota ja sen jättämät kymmenet miljoonat pakolaiset Euroopassa motivoivat merkittävimmät yhä käytössä olevista kansainvälisistä sopimuksista. Perustettiin YK.

Vuonna 1948 syntyi yleismaailmallinen ihmis­oikeusjulistus ja siitä kolme vuotta myöhemmin Geneven pakolaissopimus, joka on yhä pääpiirteissään voimassa. Vuonna 1967 se laajennettiin koskemaan kaikkia maailman pakolaisia.

Sopimus määrää ehdot Suomen pakolaispolitiikalle.

Euroopan pakolaiskriisit ovat koko 1900-luvun kohentaneet pakolaisten oikeuksia. Nyt edessä saattaa olla ensimmäinen kriisi, jossa oikeuksia vähennetään.

”Tämä on avainkysymys, joka nyt on pelissä”, Ignatieff sanoo.

Ignatieffin mukaan pakolaissopimus ei vastaa enää nykyiseen tarpeeseen. Oikeudet koskevat vain ihmisiä, jotka jokin maa tunnustaa olemassa oleviksi. Ihminen tarvitsee valtion jalkojensa alleen hakeakseen turvapaikkaa.

Estämällä pääsyn maahan valtiot rajoittavat autettavien määrää. Jos ei ole rajalla, ei voi sanoa ”asylum”, kuten Niinistö puheessaan viittasi.

”Siksi rakennetaan aitoja. Siksi ihmiset hukkuvat Välimereen”, Ignatieff sanoo.

Hän ehdottaa 2000-luvun versiota Nansen-passista: kansainvälisesti tunnustettua asiakirjaa, johon kerätään tulijoiden biometriset tiedot sekä saapumis- ja poistumispäivät. Tämä edellyttää sitä, että Eurooppa saa rajavalvontansa kuntoon.

Ratkaisu voisi olla myös kansainvälinen julistus, jossa jonkin maan tai alueen asukkaat julistettaisiin oikeutetuiksi apuun.

Ignatieff ei usko, että pakolaiskriisi uhkaa Eurooppaa tai sen arvoja. Pakolaisiin on aina suhtauduttu nihkeästi, lähtien Ignatieffin isovanhemmista. ”Kyllä, he olivat myös eurooppalaisia, ja kyllä, he olivat kristittyjä, mutta silti heihin suhtauduttiin vihamielisesti.”

1930-luvulla pakenivat saksanjuutalaiset. Mieli­pidetiedusteluissa yhdysvaltalaisten enemmistö vastusti heidän tuloaan. Nyt Yhdysvaltojen tiede- ja kulttuuriylivaltaa olisi mahdotonta kuvitella ilman saksanjuutalaisten vaikutusta.

Itävaltalaiset kauhistuivat vuonna 1956, kun unkarilaiset pakenivat kansannousun väkivaltaista ­tukahduttamista. ”Nyt itävaltalaiset taputtavat it­seään selkään ja ovat ylpeitä antamastaan avusta.”

Vuonna 1989 länsipoliitikot pelkäsivät muurin murtumisen aiheuttavan hallitsemattoman pakolaisaallon. Nyt enää Vladimir Putin ehkä suree kylmän sodan päättymistä.

Ignatieffin mielestä kriisiä kannattaa miettiä parinkymmenen vuoden perspektiivillä. ”Asiat, joita pidettiin täysin mahdottomina, osoittautuivat lopulta hyviksi.”

Kansainväliset ihmisoikeus- ja pakolaissopimukset luotiin suojelemaan ihmisiä valtioiden mieli­vallalta. Natsi-Saksa näytti karmealla tavalla, mitä valtiot voivat kansalaisilleen tehdä.

”Kukaan ei halua valtiota, joka ei tunnusta ylempää auktoriteettia”, Ignatieff sanoo.

Sopimuksista luopuminen vaarantaa kaikkien oikeudet. Auttajasta voi helposti tulla avunpyytäjä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Pakolaiset
 • Ihmisoikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  5. 5

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  6. 6

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  7. 7

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  8. 8

   ”He puhuivat meille kuin orjille” – Unkari sulkee pakolaiset piikkilangoin eristetyille parakkileireille, HS kuvasi ne kopterilla ja tapasi ulos päässeitä

  9. 9

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  7. 7

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  8. 8

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  11. Näytä lisää