Ulkomaat

Alle 40-vuotiaat virolaiset eivät osaa juurikaan suomea – testaa, miten itse osaat viroa

Jõgevalla on yksi neljästä Viron peruskoulusta, jossa voi valita suomen toiseksi vieraaksi kieleksi. Oppilaat valitsevat suomen, koska se on helppoa ja voi parantaa mahdollisuuksia saada työpaikka.

Jõgeva / Tallinna. Yhdeksäsluokkalaisten suomen kielen tunti on alkanut Jõgevan pikkukaupungin peruskoulussa Keski-Virossa.

Opettaja Margit Alliksaar kysyy suomeksi: ”Minkälainen on Suomi, Henrik?”

”Suuri”, vastaa Henrik Juhkov.

Minkälaisia suomalaiset ovat, Mihkel?

”Ystävällisiä”, vastaa Mihkel Kalling.

Tehtävänä on leikkiä turistia Suomessa, oppikirjan Suomi 2 – Minä ja arki (Otava) ohjeen mukaan.

Suomen opetus toisena vieraana kielenä eli b-kielenä kuudesluokkalaisille alkoi Virossa neljässä koulussa 2011. Näin Suomen Viron-insituutti on yrittänyt säilyttää suomen erityisaseman, jota se on menettämässä.

Viime lukuvuonna suomen opiskelijoiden määrä Viron peruskouluissa ja lukioissa laski ensimmäistä kertaa alle tuhanteen. Joukossa ovat myös c- ja d-suomen opiskelijat. Ammattikouluissa suunta on sama.

Varsinainen romahdus suomea opiskelevien koululaisten määrässä tapahtui jo aiemmin 2000-luvulla, mutta hiipuminen on jatkunut viime vuodet.

Englannin opiskelijoiden määrä on pysynyt tasaisena, ja valikoimaan on tullut uusia nousevia kieliä, kuten kiina. Espanjan lukijoita on jo enemmän kuin suomen lukijoita.

Opettaja Alliksaar esittää vaikean kysymyksen, koska täsmälleen vastaavaa termiä ei suomen kielessä ole: ”Henrik, miten suomeksi sanotaan palun eli please?”

”Tässä”, sanoo Henrik Juhkov.

Englanti on kaikkien oppilaiden ensimmäinen vieras kieli Jõgevalla, kuten lähes koko Virossa.

Enemmistö alle 40-vuotiaista virolaisista puhuu englantia, sitä vanhemmat osaavat puolestaan paremmin venäjää, tutkimuskeskus Praxis selvitti viime vuonna.

Vedenjakaja myös suomen taidossa on 40 vuoden ikä, ainakin Tallinnassa ja muualla Pohjois-Virossa yli 40-vuotiaat osaavat yleensä suomea, mutta nuoremmat eivät juurikaan. Tavallisesta tallinnalaisesta voi jopa tuntua epämukavalta, jos häntä puhutellaan heti suomeksi. Englanninkielisellä kysymyksellä voi usein varmistaa paremman palvelun, etenkin jos kyse on nuoremmasta ihmisestä.

Kielitaitoiset myyjät, tarjoilijat ja taksinkuljettajat taas alkavat yleensä puhua suomea, kun tunnistavat korostuksen asiakkaan puheesta. Ratkaisevaa virolaisen suomen taidon kannalta on, onko hän kasvanut neuvostoaikana Suomen television äärellä, kuten vuonna 1979 syntynyt pääministeri Taavi Rõivas, joka osaa suomea erinomaisesti.

Keski- ja Etelä-Virossa Suomen televisio ei näkynyt neuvosto­aikana, eikä se nytkään kuulu Jõgevalla peruspakettiin.

Luokassa opettaja Alliksaar tenttaa suomen kielen vivahteita: ”Tiina, milloin suomeksi sanotaan: ’No?’”

”Keskustelussa on uusi suunta, ajatustauko”, vastaa Tiina Ansip.

”Mathias, milloin käytetään sanaa ’tota’?”

”Kun etsii sopivaa sanaa, miettimistauko”, vastaa Mathias Metsa.

Enemmistö 90:stä Jõgevan peruskoulun yhdeksäsluokkalaisista opiskelee b-venäjää. Suomea opiskelee b-kielenä 10 oppilasta.

Jõgeva kuuluu alueeseen, josta käydään töissä Suomessa.

Yhden pojan isä on työskennellyt rakennuksilla ympäri ­Suomea jo kymmenisen vuotta. Toisen pojan ensimmäisiin lapsuudenmuistoihin kuuluu kuukausi, jolloin hän pääsi Suomessa työskennelleen äidin mukaan.

Koululaiset valitsivat sukulaiskielen, koska se on helpompaa kuin saksa tai venäjä. Lisäksi heitä motivoivat työmahdollisuudet.

Muihin maihin verrattuna suomen asema Virossa on yhä poikkeuksellinen. Liki 15 prosenttia Viron väestöstä eli 188 500 ihmistä osaa yhä suomea oman arvionsa mukaan vähintään ymmärrettävästi. Luku käy ilmi Viron tilastokeskuksen tuoreimmasta kyselystä, joka tehtiin 2014. Määrä oli kuitenkin vähentynyt edellisestä vuodesta.

Suomen vetovoimaa voisi vielä pitää yllä, jos Viron koululaiset voisivat suorittaa kansainvälisesti verrannollisen kielitutkinnon, kuten kilpailevissa kielissä, ar­vioi Suomen Viron-insituutin johtaja Anu Laitila. Osin tämän puutteen takia Mart Reinikun koulu Tartossa on päättänyt lopettaa suomen opettamisen toisena vieraana kielenä.

Sen sijaan Tallinnassa ensimmäinen peruskoulu suunnittelee aloittavansa suomen opetuksen b-kielenä syksyllä.

Suomen tai englannin lisäksi Viroon matkustava turisti voi toki myös puhua viroa. HS:n 15 kysymyksen testillä voit kokeilla, miten hyvin pärjäisit viroksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Tallinna
 • suomenkieli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  7. 7

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää