Ulkomaat

Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan tänään – vauvakuume kasvaa apinan vuonna

Vanhan kiinalaisen kuukalenterin vuosi vaihtuu sunnuntaina. Aika on otollinen lasten hankinnalle, ja tulossa on myös ihmekuukausi.



Peking


Jos kiinalainen sanoo, että jotain tulee tapahtumaan apinan vuonna hevosen kuussa, hän tarkoittaa, ettei se luultavasti tapahdu ikinä. Puhekielessä paljon käytetty kielikuva viittaa asioihin, joiden toteutuminen ei ole uskottavaa tai todennäköistä.


Pian jotkut saattavat kuitenkin joutua tilille lupaamistaan palkankorotuksista tai kihlauksista, sillä kyseinen kuukausi on kerrankin tulossa.


Ensi maanantaina on kiinalainen uudenvuodenpäivä, ja siitä alkaa apinan vuosi. Hevosen kuukausi puolestaan alkaa tänä vuonna länsimaalaisen kalenterin mukaan 5. kesäkuuta ja päättyy 3. heinäkuuta.


Kiinalaisessa kansanperinteessä vuodet on nimetty kahdentoista eri eläimen mukaan. Samat eläimet toistuvat myös kuukausissa.


Kerran kahdessatoista vuodessa tulevasta ihmekuukaudesta on jo hyvissä ajoin otettu ilo irti esimerkiksi kiinalaisissa internetkeskusteluissa.


”Äitini sanoi joskus, että minulla on varaa ostaa asunto apinan vuonna hevosen kuussa. Toivon, että se äidin puheiden mukaisesti onnistuu puolen vuoden päästä”, toteaa yksi nimimerkillä esiintyvä kommentoija verkkopalvelu Weibossa.


Myös viime aikojen pörssiromahduksissa kärsineet voivat hakea kielikuvasta lohtua.


”Ihmiset ympärilläni sanovat, että pörssikurssit nousevat apinan vuonna hevosen kuussa. No, sehän on ensi kesäkuussa”, vitsailee toinen Weibo-kommentoija.


Apinan vuosi saattaa pieneltä osaltaan vaikuttaa myös syntyvyyteen. Kiinalainen horoskooppi perustuu syntymävuoteen, ja osa kiinalaisista pitää apinahoroskooppia toivotumpana kuin kuluvan vuoden vuohta tai seuraavan vuoden kukkoa.


Niinpä monien odotetaan ajoittavan synnytyksen tälle vuodelle. Kansanuskomuksen mukaan apinan vuonna syntyneet ovat älykkäitä, ovelia, vilkkaita ja suloisia kuin apinat.


Apinaan liittyy myös myönteistä merkki- ja numerosymboliikkaa, pohtii tutkija Zhao Shu Pekingin kirjallisuus- ja historiantutkimusmuseosta.


Apinaa tarkoittava kirjoitusmerkki hóu ääntyy samoin ja sisältää samanlaisen osan kuin merkki, joka tarkoittaa aatelisarvo markiisia, joten se yhdistyy mielikuvissa korkeaan statukseen. Lisäksi apina on järjestyksessä yhdeksäntenä kaikista vuosieläimistä, ja numero yhdeksän yhdistyy Kiinassa pituuteen, esimerkiksi pitkään elämään.


Apinavauvojen suosioon on varauduttu Pekingin äitiyssairaalassa, kertoo valtiollinen Pekingin aamuposti -lehti. Sairaala on ilmoittanut muun muassa lisäävänsä vastasyntyneiden tehohoitopaikkoja ja ensisynnyttäjien neuvontapalveluja.


Syiksi lisäyksiin on kerrottu Kiinan uusi kahden lapsen politiikka sekä apinan vuoden alkaminen.


Kiinassa kaikki eivät kuitenkaan usko, että apinan vuosi olisi sen parempi syntymävuosi kuin muutkaan vuodet.


”Jokaisella eläimellä on omat hyvät puolensa”, tutkija Zhao toteaa.


Syntyvyyteen saattaakin vaikuttaa apinan vuotta enemmän lainmuutos, joka tuli voimaan 1. tammikuuta. Kiina luopui niin sanotusta yhden lapsen politiikastaan, ja nyt kaikki kiinalaiset saavat tehdä ainakin kaksi lasta.


Uusi kahden lapsen politiikka antaa noin sadalle miljoonalle perheelle mahdollisuuden hankkia toisen lapsen, sanoi sosiologi Lu Jiehua Pekingin yliopistosta valtion uutistoimistolle Xinhualle viime lokakuussa, kun muutos julkistettiin. Hän arveli, että toisia lapsia alkavat aluksi tehdä lähinnä 1970-luvulla syntyneet.


Kiinassa varsinkaan nuorista kaupunkilaisista monet eivät halua enempää kuin yhden lapsen. Kolme vuosikymmentä jatkunut yhden lapsen politiikka on saanut monet pitämään yhden lapsen perhettä normaalina.


Elintason nousu ja kaupungistuminen ovat monissa maissa muutenkin pienentäneet perhekokoja.


Lisäksi Kiinassa vanhemmat yleensä haluavat panostaa mahdollisimman paljon lastensa kasvatukseen ja koulutukseen. Se on kallista, joten monet panevat mieluummin kaikki resurssit yhteen lapseen kuin jakavat niitä kahdelle.


Oman kiinalaisen horoskoopin voi käydä tarkistamassa täällä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tuliapina tulee

 Vanhan kiinalaisen kuukalenterin mukaan vuosi vaihtuu tammi–helmikuussa. Arkielämässään kiinalaiset käyttävät silti samaa ajanlaskua kuin suomalaiset.

 Eri vuosista käytetään eläinten nimiä. Eläimiä on 12, ja ne vaihtuvat järjestyksessä rotta, nauta, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, vuohi, apina, kana, koira ja sika.

 Samat eläimet toistuvat myös kuukausien nimissä.

 Kiinalaisessa horoskoopissa vuosiin liitetään vielä viisi elementtiä, jotka toistuvat järjestyksessä puu, tuli, maa, metalli, vesi. Nyt on alkamassa tuliapinan vuosi.

 Yhdistelmistä syntyy 60 vuoden kierto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • kalenteri
 • Uusivuosi
 • Uusivuosi 2016
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 2. 2

  Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

 3. 3

  Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

 4. 4

  Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

  Tilaajille
 5. 5

  Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

 6. 6

  Paljastava pukeutuminen on häirintää

 7. 7

  Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

 8. 8

  Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

 9. 9

  Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

  Tilaajille
 10. 10

  Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 4. 4

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 5. 5

  Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 8. 8

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

 11. Näytä lisää