Ulkomaat

Britannian hallituksen eurooppa­ministeri HS:lle: Britannian ja EU:n sopu lähellä

Britannia-konkari Pertti Salolainen (kok) ymmärtää brittien halun karsia EU-maahanmuuttajien sosiaalitukia.

Lontoo

Britannian ja muun EU:n välinen sopu unionin uudistamisesta on ”melko lähellä”, Britannian hallituksen eurooppaministeri David Lidington arvioi HS:lle tiistaina Lontoossa.

Sopimus voidaan hyvinkin saavuttaa jo ensi viikon torstaina alkavassa EU:n huippukokouksessa Brysselissä.

”Mutta jos kestää kauemmin, niin sitten kestää kauemmin. Pääministeri ei ole valmis hyväksymään mitä tahansa mitä on pöydällä. Se on substanssi, joka määrää kansanäänestyksen ajoituksen, eikä toisin päin”, Lidington kertoi ulkoministeriön tiloissa Lontoossa.

Yksi neuvottelujen vaikeimmista kysymyksistä on se, saako Britannia – ja vastaavasti muutkin jäsenmaat – evätä tietyt sosiaalietuudet äskettäin maahan muuttaneilta EU-kansalaisilta.

Britannia haluaa jäädyttää muista EU-maista Britanniaan töihin tulleiden tietyt sosiaalietuudet neljäksi vuodeksi.

Kyse on nimenomaan pienipalkkaisten työssä käyvien henkilöiden erilaisista verohelpotuksista, asumistuesta sekä lapsilisistä.

Tiistaina Britannian ulkoministeriössä Lontoossa vieraili joukko suomalaisia kansanedustajia. Heistä pitkään Suomen Lontoon suurlähettiläänäkin työskennellyt Pertti Salolainen (kok) ymmärtää brittien vaatimuksia.

”Britanniassa se [tukien maksaminen tulijoille] on niin suuri ongelma, että sille on aika paljon ymmärrystä olemassa. Onhan meilläkin ja muualla käynnistynyt keskustelu, että pitäisikö jonkin verran vähemmän antaa etuuksia niille, jotka tulevat maahan”, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Salolainen kertoi tiistaina Lontoossa.

Salolaisen mukaan Suomelta on löytynyt jo tukea monille Britannian pääministeri David Cameronin vaatimuksille. Sisämarkkinoiden kehittäminen ja palvelujen vapauttaminenkaan eivät ole Suomelle samanlaisia ongelmia kuin joillekin muille jäsenmaille.

Salolainen on kuitenkin huolissaan siitä, miten mahdollinen EU-ero vaikuttaisi Skotlannin tulevaisuuteen. Jos Yhdistynyt kuningaskunta päättää erota EU:sta, haluaa Skotlanti todennäköisesti erota Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja liittyä EU:hun itsenäisenä valtiona.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd) puolestaan arvio tiistaina Lontoossa, että Britannian ja muun EU:n sopimuksen syntyminen on lähellä.

”Neuvottelut tulevat tuskin olemaan ensi viikolla mikään ongelma. [Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald] Tuskin pohja on muutamaa yksityiskohtaa vaille valmis brittien hyväksyttäväksi. Jokin muodollinen neuvotteluvoitto pitää vielä saavuttaa, jotta se on helpompi myydä kansalle, kun tämä kritiikki on ollut niin valtavaa”, Harakka sanoi.

Perussuomalaisten kansanedustajan Simon Elon mielestä suomalainen EU-kritiikko ei voi muuta kuin voittaa, kävipä Britannian EU-kansanäänestyksessä sitten mitä tahansa:

”Henkilökohtaisesti näen, että tämä on Suomelle win–win-tilanne.”

Jos Britannia jää EU:hun ja saa haluamansa reformit läpi, on se Elon mielestä Suomellekin kansallinen voitto.

”Jos taas Britannia lähtee EU:sta, niin EU-kriitikkona näen, että se voi avata positiivisia kehityskulkuja”, Elo arvio.

Britannian ja muun EU:n päämiehet ja -naiset neuvottelevat Britannian vaatimista EU-uudistuksista ensi viikon torstaina ja parjantaina Brysselissä.

Jos neuvottelut onnistuvat, saattaa pääministeri Cameron ilmoittaa kansanäänestyksen päivämäärän piankin. Aikaisin ajankohta kansanäänestyksen järjestämiseksi on kesäkuu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Eurooppa
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää