Ulkomaat

Intialaissotilas hautautui liki viikoksi kymmenmetrisen lumivyöryn alle – selvisi hengissä

Lumivyöryn alle toivottomissa olosuhteissa jääneet sotilaat ehdittiin jo julistaa kuolleiksi

Viisi kokonaista päivää, kuuden kilometrin korkeudessa.

Yhdeksän ruumista ja yksi eloonjäänyt – hautautuneena liki kymmenmetrisen lumipakan alle.

Intiassa levisi tiistaina uutinen, joka sai nopeasti nimen ”Siachenin ihme”.

Kymmenen Intian armeijan sotilasta oli edellisviikolla jäänyt valtavan lumivyöryn alle Siachenin jäätiköllä, kuuden kilometrin korkeudessa Himalajan vuoristossa.

Satojen metrien mittainen jääseinämä oli murtunut ja vyörynyt nukkuvien sotilaiden päälle. Sekunneissa leiri oli hautautunut valtavan lumi- ja jäämassan alle.

Toiveet eloonjääneiden löytymisestä unohdettiin äkkiä. Sotilaat olivat melkein kymmenen metrin syvyydessä.

Pelastustyöt ohuessa ilmanalassa vaativat kovia ponnistuksia, sillä kuudessa kilometrissä happea on vain puolet siitä, mitä merenpinnan tasolla.

Hautautuneet sotilaat julistettiin kuolleiksi, ja Intian pääministeri Narendra Modi lähetti pahoittelut palveluksessa kaatuneiden omaisille.

Ruumiiden etsintä aloitettiin nopeasti. Sotilaat tekivät töitä päiväkausia. Työkalut kuljetettiin ohutta ilmaa uhmaten helikopterilla korkealle vuoristoon, ja tunneli jäätyneen lumimassan läpi piti kaivaa jäähakuilla ja moottorisahoilla.

Kun tunneli vihdoin saatiin kaivettua, odotti pelastustiimi löytävänsä vyöryn alta kymmenen ruumista.

Ruumiita oli yhdeksän. Lisäksi löytyi korpraali Hanamanthappa Koppad.

Kuivuneena, hypotermian partaalla, shokissa – mutta elossa.

Siitä ei ole tietoa, miten Koppad selvisi vyöryn alta hengissä.

Intian armeijan tiedottajan mukaan osa sotilaiden päälle vyöryneistä jäälohkareista oli pienen huoneen kokoisia, ja lumimassa oli jäätynyt kovaksi jääksi.

Siachenin taisteluista kirjoittanut Nitin A. Gokhale sanoi The New York Timesille, ettei ole koskaan kuullut kenenkään selvinneen vastaavissa oloissa yhtä päivää pidempää.

Hänen mukaansa Koppadin täytyi saada jostain happea. Muuten hän olisi nopeasti tukehtunut lumen alla hengiltä.

”Hänellä on äärimmäinen tahdonvoima. Hän oli jumissa, hänellä ei ollut mitään muuta kuin ajatus eloonjäämisestä”, Gokhale sanoo.

Koppad kuljetettiin vuoristosta vauhdilla sairaalaan. Tiistaina pääministeri Modi kävi nopeasti tapaamassa Koppadia, joka hallituksen mukaan taistelee sairaalassa elämästään.

Modi kuvaili tapaamista innostuneena: ”Sanat eivät voi kuvailla korpraali Hanamanthappa Koppadin kestävyyttä”, Modi sanoi The New York Timesin mukaan.

Siachenin jäätikkö on maailman korkein miehitetty kohta. Intia miehitti Pakistanin rajalla olevan jäätikön vuonna 1984.

Intialaissotilaat palvelevat jäätiköllä kolmen kuukauden vuoroissa. Korkein armeijan leiri on 6 700 metrin korkeudessa.

Korkealla vuoristossa hapenpuute vaikeuttaa nukkumista ja vähentää ruokahalua, mikä tekee komennuksesta entistä vaikeamman.

Jäätiköllä ei ole taisteltu yli kymmeneen vuoteen, mutta rajan molemmilla puolilla on tuhansia sotilaita, joiden henkeä uhkaa paleltuminen, hapenpuute, jäätikköön repeytyvät railot ja lumivyöryt.

Intian armeijan mukaan vuoden 1984 jälkeen 869 intialaissotilasta on kuollut äärimmäisten sääolosuhteiden takia.

Vuonna 2012 alueella kuoli 140 pakistanilaissotilasta lumivyöryn alle.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Intia
 • Pakistan
 • lumivyöry

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää