Ulkomaat

Trump ja Sanders näpäyttivät puolue-eliittiä murskavoitoilla toisessa esivaalissa

Esivaalista tuli ulkopuolisten juhla ja näpäytys Yhdysvaltain molemmille puolueille.

Concord, New Hampshire.

Republikaani Donald Trumpin ja demokraatti Bernie Sandersin murskavoitto New Hampshiren esivaaleissa tiistaina haastaa vanhan vallan Yhdysvaltain politiikassa. Sekä demokraattien että republikaanien voittajaksi nousi puolueen ulkopuolelta tullut populisti, jonka voisi olla vaikea voittaa varsinaiset vaalit radikaalien mielipiteidensä takia.

Kun republikaanien äänistä oli laskettu 93 prosenttia, Trump oli saanut niistä 35 prosenttia, mikä oli enemmän kuin kahdella seuraavaksi suosituimmalla ehdokkaalla yhteensä.

Kun demokraattien äänistä oli laskettu 93 prosenttia, Sandersia oli äänestänyt 60 prosenttia ja entistä ulkoministeriä Hillary Clintonia 38 prosenttia.

Sekä Sandersin että Trumpin voittoa osattiin odottaa mielipidemittausten perusteella. Silti tulos ravistelee sekä republikaani- että demokraattipuoluetta. Sanders ja Trump ovat puolueidensa ulkopuolelta tulleita ehdokkaita, jotka kampanjoivat vähäosaisten puolesta perinteistä politiikkaa, puolue-eliittiä ja rahoittajia vastaan.

Uutiskanava CNN:n mielipidemittausten mukaan Trump oli ylivoimainen suosikki niiden äänestäjien keskuudessa, jotka kokivat republikaanipuolueen pettäneen heidät. New Hampshiressa Trump osoitti nyt ensimmäistä kertaa, että hän saa nämä politiikkaan pettyneet äänestäjät uurnille asti.

”Teemme Amerikasta taas suuren”, huusi Donald Trump kannattajilleen tulosten selvittyä. ”Me aiomme hakata Kiinan, Japanin ja Meksikon – kaikki maat, jotka vievät meiltä rahat joka päivä. Maailma tulee taas kunnioittamaan meitä, uskokaa pois.”

Sanders taas voitti Clintonin nuorten mutta myös sekä mies- että naisäänestäjien keskuudessa. Clintonia tuki enemmistö vain varakkaimmista ja vanhimmista demokraateista.

Sandersia auttoi se, että hän on kotoisin New Hampshiren naapurista Vermontista. Demokraattien ennakkosuosikille Clintonille näin iso tappio New Hampshiressa on kuitenkin nöyryytys äärimmäisen niukan Iowa-voiton jälkeen. Hän joutuukin suuntaamaan viestinsä entistä enemmän liberaalien ja pienituloisten suuntaan.

Sandersin ja Trumpin voitto oli sitäkin merkittävämpi, koska New Hampshiren äänestäjät ovat keskimääräistä vauraampia ja koulutetumpia ja suosivat yleensä maltillisia ehdokkaita. Se, että he äänestivät nyt molemmissa puolueissa radikaalia vaihtoehtoa, saattaa kertoa Trumpin ja Sandersin vetovoimasta myös muualla maassa.

Myös äänestysprosentti oli kipuamassa poikkeuksellisen suureksi.

”Tänä iltana lähetimme viestin, joka kaikuu Washingtonista Wall Streetille”, Sanders sanoi voittopuheessaan. ”Meidän maamme johtaminen kuuluu kaikille, ei vain muutamille vauraille kampanjarahoittajille.”

Clinton taas korosti jatkavansa taistelua ”todellisten ratkaisujen” puolesta. Hänkin korosti haluavansa uudistaa kampanjarahoitusjärjestelmää.

Sandersin suosio näkyi jo aiemmin maanantaina New Hampshiren pääkaupungin Concordin vaalipiirissä numero 6, jossa ihmiset kerääntyivät äänestämään St. Johnin kirkon seurakuntasaliin. HS:n haastattelemista kahdestatoista ihmisestä seitsemän kertoi äänestäneensä Sandersia.

”Pidän siitä, että Sanders haluaisi rajoittaa isojen pankkien valtaa, vaikka hän ei luultavasti pystyisikään tekemään sitä. Äänestin omantuntoni mukaan”, sanoi talouskonsultti Jeff Chartier, 53.

”Äänestin Bernieä, koska on muutoksen aika. Hän ei käyttäydy niin kuin valta kuuluisi hänelle. Hän ei ole Clinton eikä Bush”, sanoi eläkkeelle jäänyt osavaltion työntekijä Peter Engel, 60.

”Äänestin Sandersia. Tämä maa on surkeassa jamassa. Tarvitsemme tasa-arvoa ja yhtenäisyyttä, emme vihaa”, sanoi investointialan yrityksessä työskentelevä Jordan Alarie, 25.

Donald Trumpin kannattajille New Hampshiressa tärkein asia tuntui olevan siirtolaisuuden vastustaminen.

”Kannatan Trumpia rajojen, kielen ja kulttuurin takia. Hän on ainoa, joka suojelee noita kolmea. Ja ilman niitä ei ole olemassa Yhdysvaltoja”, sanoi työkyvyttömyyseläkkeellä oleva James Geschwindner, 45, joka osallistui maanantaina Trumpin vaalitilaisuuteen Manchesterissa.

”Ulkomaalaiset tulevat tänne ja saavat paljon ilmaista tavaraa. Siksi sitä ei riitä meille”, sanoi kotirouva Bonnie Spence, 77, jolla oli päässään Trumpin kampanjan ”Tehdään Amerikasta taas suuri” -lippalakki.

Demokraateilla on kisassa puolueen presidenttiehdokkuudesta enää kaksi ehdokasta, Sanders ja Clinton. Republikaaneja on kuitenkin mukana vielä 9, mikä hajottaa ääniä.

Republikaaneilla on vielä yhdeksän ehdokasta. Kun äänistä oli laskettu 93 prosenttia, kakkosketjun kannatus jakautui tasaisesti. Toisella sijalla oli Ohion kuvernööri John Kasich (16 prosenttia) ja kolmantena senaattori Ted Cruz (12 prosenttia). Neljäntenä oli Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush (11 prosenttia) ja viidentenä senaattori Marco Rubio (10 prosenttia).

Huonommin meni New Jerseyn kuvenöörillä Chris Christiellä, entisellä toimitusjohtajalla Carly Fiorinalla ja kirurgi Ben Carsonilla. Fiorina ilmoitti keskiviikkona Facebookissa jättäytyvänsä kisasta. Useat tiedotusvälineet uutisoivat keskiviikkona, että myös Christie aikoo vetäytyä kisasta, mutta iltaan mennessä Christie ei ollut vahvistanut tietoa.

Puolue haluaisi mahdollisimman monen vetäytyvän kisasta, jotta maltilliset republikaanit voisivat keskittää ääniään Trumpia ja äärilaidan oikeistolaista Cruzia vastaan. Ellei näin tapahdu, Trump voi karata muilta.

New Hampshiren jälkeen näyttää siltä, että kisa molempien puolueiden presidenttiehdokkuudesta jatkuu pitkälle kevääseen.

Clinton johtaa yhä demokraattien mielipidetiedusteluja koko maassa, mutta Sandersin voitto antaa hänen kampanjalleen uutta puhtia ja luultavasti myös tukea.

Äänten jakautuminen tasaisesti republikaanien kakkosketjun kesken taas pitää monta toiveikasta sinnikkäästi mukana kisassa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  3. 3

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  4. 4

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  5. 5

   Tähti­tieteilijät hurmoksessa: Kahden neutroni­tähden törmäys nähtiin ensi kertaa – ”kuolonspiraali” pani liikkeelle avaruutta värisyttäviä gravitaatio­aaltoja

  6. 6

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  7. 7

   Madagaskarilla kymmeniä ihmisiä tappaneen ruton pelätään levinneen Seychelleille

  8. 8

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

   Tilaajille
  9. 9

   Sähköautoyhtiö Tesla irtisanoi satoja työntekijöitä kehityskeskustelujen jälkeen – Model 3:n tuotanto kaukana tavoitteesta

  10. 10

   Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  6. 6

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää