Ulkomaat    |   HS-Analyysi

Naton kutsuminen apuun pakolaiskriisissä kertoo epätoivosta ja EU:n epäonnistumisista

Naton apuun kutsuminen Turkin rannikon seutuville ei tarkoita, että ihmisten tulo Eurooppaan hellittäisi nopeasti. Nyt vasta fundeerataan, kirjoittaa HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Bryssel

Valtioneuvosto tiedottaa: ”Puolustusministeri Niinistö osallistuu Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä järjestettävälle Naton ja EOP-kumppanimaiden (Enhanced Opportunities Partners) työillalliselle --- lisäksi Niinistö osallistuu Yhdysvaltain puolustusministerin koollekutsumaan C-ISIL (Global Coalition to Counter ISIL) kokoukseen.”

Tällaista kirjainlyhenteiden keittoa tarjottiin suomalaisille tiedotusvälineille maanantaina, kun toimittajia valmisteltiin keskiviikkona ja torstaina pidettävään sotilasliitto Naton kokoukseen.

Jännittävänä yksityiskohtana kaupattiin tietoa, että Suomi, edustajanaan Jussi Niinistö (ps), osallistuu ensimmäisen kerran ikinä ”edistyneenä kumppanina” työillalliselle.

Suomi ja neljä muuta Naton kumppanimaata ovat kuuluneet EOP-muodostelmaan syyskuun 2014 Walesin huippukokouksesta lähtien.

Sinänsä tärkeänä pidetty asia ei taida paljoa tavallista suomalaista hetkauttaa, mutta samaan aikaan toisaalla: Turkin pääkaupungissa Ankarassa pidettiin maanantaina tiedotustilaisuus, jossa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Turkin pääministeri Ahmet Davut­oğlu toivoivat Natoa apuun Euroopan pakolaiskriisin hoidossa.

Että jos sotilasliitto voisi ehkä tulla partioimaan Turkin rannikolle ja pitämään silmällä niitä häikäilemättömiä salakuljettajia?

Turkin ja Saksan pyyntö tuli Natolle pyytämättä ja yllättäen. Joidenkin näkemysten mukaan kyse oli Turkin aloitteesta, mutta käsikynkässä se esitettiin.

Naton puolustusministerikokouksessa oli agendalla tuttuun tapaan Venäjä, Venäjä ja Venäjä sekä ääri-islamistisen Isis-järjestön vastaisten toimien oheiskokous.

Aiemmin on jo sovittu, että Nato valmistautuu läheisempään dialogiin Venäjän kanssa Krimin valtaamisesta alkaneen parin vuoden jääkauden jälkeen.

Mutta nyt Natossa puhutaankin ongelmasta, jonka pitäisi kuulua enimmäkseen Euroopan unionille ja sen jäsenmaille.

Tiedon Saksan ja Turkin pyynnöstä pitäisi hetkauttaa Suomessa asti. Sillä eikös vasta tuossa joulukuussa kerrottu, että Euroopan unionin komissio on tehnyt ehdotuksen uudesta raja- ja rannikkovartiostosta? Sitä voitaisiin käyttää jopa jäsenmaiden tahdon vastaisesti, elleivät nämä saa rajavalvontaansa kuriin.

Eikös juuri marraskuun lopulla kerrottu EU:n sopineen Turkin kanssa, että nyt tämä pakolais- ja siirtolaiskriisi pannaan ojennukseen? Turkille porkkanaksi rahaa, vauhtia EU-jäsenyysneuvotteluihin, viisumivapautta ja muuta makeaa – ja Eurooppaan vähemmän pakolaisia.

”Tämä on historiallinen päivä ja historiallinen kokous”, julisti Turkin pääministeri Davutoğlu tuolloin Brysselissä.

Vaan ei ollut historiallinen päivä. Maanantain yllätystoive Ankarasta kertoi, että EU:n ja Turkin sopimus ei ole tuottanut yhtään mitään.

Se kertoi myös, että historia rullaa ympärillä liian nopeasti, jotta EU:n raja- ja rannikkovartiostolla saataisiin muutosta nykytilanteeseen – sen mahdollisesta perustamisesta kun yritetään muodostaa kantoja vasta kesään mennessä.

Naton apuun kutsuminen Turkin rannikon seutuville ei tarkoita, että ihmisten tulo Eurooppaan hellittäisi nopeasti. Nyt vasta fundeerataan.

Natossa on 28 jäsenmaata ja ainakin yhtä monta mielipidettä. Täsmälleen yhtä monta kuin EU:ssakin. Tämä voi olla yksi monista aloitteista, joista ei tule yhtikäs mitään.

Kaakkois-Euroopan tilanteen paheneminen ei tarkoita sitäkään, että Naton tarvitsisi nostaa katsettaan Venäjä-pallosta. Päinvastoin. Venäjän pommitusten avulla Syyrian armeija on pannut Aleppon alueen kapinalliset ahtaalle, ja sieltä on lähtenyt kymmeniä tuhansia ihmisiä pakoon Turkin rajalle. Kreikkaan taas on saapunut 76 000 pakolaista ja siirtolaista tämän vuoden alun jälkeen – keskimäärin 1 900 ihmistä päivässä.

Jos itäisen Euroopan suhteen on syntynyt hieman rauhallisempi olo, että Venäjän kanssa voidaan alkaa valmistella dialogia, niin Syyriassa on asetelma, joka suorastaan pakottaa tähän.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Nato
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää