Ulkomaat    |   Kolumni

Estäkäämme Brexit keskiaikaisin pidoin

Kun Britannian pääministeri David Cameron osallistui Hampurissa maailman vanhimmille illallisille, puheenaiheena on EU.

Hampurin kaupunki on tunnettu hansaliiton ajoista asti ketterästä kaupankäynnistä ja poliittisesta pelistä. Ylipormestari Olaf Scholz haluaa pitää tiukasti kiinni välkkyjen kauppiaiden maineesta.

Kaupungin perinteisimpään illanviettoon, matinpäivän illalliselle, hän oli eilen perjantaina kutsunut kunniavieraan Euroopan unionin laidalta Britanniasta. Juhlapuheen pitäjäksi tuli Britannian pääministeri David Cameron.

Ylipormestari Scholz halusi raatihuoneen juhlasalin pöytäkeskusteluihin sähköä, sillä Cameronin pidot ­olivat vajaa viikko ennen Britannian vaatimia EU:n uudistuksia käsittelevää huippukokousta.

”Kutsu osoittaa, että Britannia on tärkeä EU:n jäsenmaa ja sellaisena sen pitää myös pysyä”, ilmoitti ylipormestarin kanslia. Hampuri pitää itseään kauppasuhteiden takia koko Manner-Euroopan brittiläisimpänä kaupunkina.

Pöytäseuraa Cameron saa Berliinistä: paikalle tulee myös Saksan liittokansleri Angela Merkel. Lisäksi eliitti-illallisille osallistuu 400 politiikan, talouden, diplomatian, kulttuurin ja median edustajaa.

Matinpäivän eli Matteuksen päivän illallista on vietetty Hampurin raatihuoneella vuodesta 1356. Matinpäivä eli kevään ensimmäinen päivä on 24. helmikuuta, mutta illallisen pitopäivä on niillä main.

Kutsu on taktinen, sillä olisiko Cameronia lainkaan mukavaa kutsua illallispuhujaksi enää huippukokouksen jälkeen?

Matthiae-Mahlia pidetään vanhimpana illallisjuhlana, ja sitä vietetään yhä keskiaikaisten perinteiden mukaan. Kutsuttavat ovat ”Hampurille ystävällismielisiä vallanpitäjiä”.

Millaiset puheenaiheet mahtoivat olla vuoden 1356 pidoissa? Vain pari vuotta aiemmin musta surma oli pyyhkäissyt Euroopan yli ja tappanut 25–50 miljoonaa ihmistä. Ehkäpä pientä valoa oli näkyvissä ja kauppamiehet virittelivät pöydissä yhteistyötä, sillä Hampuri aktivoitui hansaliitossa juuri tuolloin, 1360-luvulla.

Nyt, 660 vuotta myöhemmin, David Cameron saattoi käyttää illallisen liittokansleri Merkelin pehmittämiseen. Ensi viikolla Cameron tarvitsee huippukokouksessa Merkelin tukea.

Huippukokouksessa käsitellään Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin laatimaa kompromissiesitystä. Kun EU on ratkaissut, mitä se on valmis antamaan Britannialle, Cameron voi julistaa päivän, jolloin kansa äänestää EU-jäsenyydestä.

Merkelille huippukokous tarjoaa hänen kovasti tarvitsemansa mahdollisuuden yrittää yhdistää erimieliset Euroopan maat. Saksan liittokanslerin kannatus kotimaassa – ja ulkomailla – on ohuempi kuin koskaan aiemmin. Merkel myös haluaa pitää britit EU:ssa ja on valmis suuriinkin kompromisseihin sen puolesta.

Sitä ennen tanssitaan Hampurin ylipormestarin, so­siaalidemokraatti Scholzin, pillin mukaan. Matinpäivän illallinen alkaa siten, että vieraat joutuvat kapuamaan raatihuoneen korkeiden rappusten yläpäähän, jossa ylipormestari seisoo.

Keskiajalla haluttiin nimittäin välttää tilanne, jossa talon isäntä olisi joutunut auttamaan ratsain tai vaunuilla saapuneita vieraita hevosten kanssa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Poliisi epäilee miehen käyttäneen seksuaalisesti hyväksi kahta 6–7-vuotiasta lasta Pohjois-Karjalassa

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää