HS:n reportaasi Krimiltä: Sähkökatkot vaivaavat, mutta moni on silti Venäjän puolella

Voimalinjat ja jättisilta sitovat aluetta uuteen isäntään.

Helmikuu ei ole varsinaista turistisesonkia Jaltalla, Krimin niemimaalla. Yksi mies kuitenkin tallustaa aamuvarhaisella rantabulevardilta hiekkarannan pätkälle, riisuu paitansa ja pulahtaa uimasortseissa Mustanmeren maininkeihin.

”Seitsemän tai kahdeksan astetta”, Sergei Rakovo arvioi veden lämpöä noustuaan takaisin rannalle. Rakovon työvuoro yövartijana on ohitse ja aamu-uinti pitää hetken virkeänä: edessä on 15 kilometrin ajomatka kotikylään.

”Nyt on siirtymäaika”, Rakovo arvioi Krimin tilannetta. ”Vähän kuin jos kotona sattuu tulipalo, niin ei siinä heti eletä niin kuin ennen. Mutta sitten kun remontista tulee valmista, on taas entistä parempi taas asua.”

Ajatus siirtymäajasta tuntuu olevan Krimillä aika yleinen: hankaluudet ja vastoinkäymiset annetaan uudelle isännälle Venäjälle anteeksi. Enemmän järjestystä, on yleinen kommentti muutoksista sen jälkeen, kun Venäjä maaliskuussa 2014 anasti niemimaan Ukrainalta.

”Eihän Venäjällä ikinä mitään oikeudenmukaisuutta ole ollut”, kommentoi eläkeläismies Viktor, 81. Hän onki litkalla viisikymmengrammaista kelttikalaa Jaltan satama-altaasta parin­sadan muun kaupunkilaisen kanssa. Kalaparvet piilottelivat aamutuimaan rannan betonikannen alla.

”Mutta kyllä nyt asiat ovat paremmin kuin Ukrainan aikana”, Viktor jatkaa. ”On sentään vähän oikeudenmukaisuutta.”

Harva Krimin ja Venäjän ulkopuolella taitaa liittää sanaa oikeudenmukaisuus Krimin niemimaahan. Päinvastoin alueen nopea kaappaus ja sen laillistamiseksi järjestetty kansanäänestys on tuomittu laajasti Ukrainan koskemattomuuden ja kansainvälisten sopimusten loukkauk­sena.

Venäjällä Krimin veretön valtaus nostatti isänmaallisuuden aallon. Venäjää kannattavien krimiläisten uskon olisi luullut olevan koetuksella viimeistään viime marraskuussa, kun sähköt katkesivat.

Krimin kansalaissaarto -nimellä esiintyneet kansallismieliset ukrainalaiset ja Krimin tataarit räjäyttivät marraskuun 20. ja 22. päivänä kaikki Krimille sähköä Ukrainan mannermaalta tuovat voimalinjat. Yli kaksi miljoonaa ihmistä jäi pimeyteen, hissit pysähtyivät, vesipumput sammuivat, lämpöpatterit ja sähköliedet kylmenivät.

Alkoi Ukrainan ja Venäjän välinen sanasota, jonka kuluessa todellisesta tilanteesta ei oikein tolkkua saanut. Tosiasia kuitenkin on, ettei pohjoisesta Krimille sähköä tule.

Musta savu kohoaa taivaalle suuren sähköaseman takaa Denisovkassa Simferopolin itäpuolella. Letka dieselgeneraattoreita syöttää 25 megawatin tehoa verkkoon. Sähkömiesten mukaan laitteet ovat Yhdysvalloista, tuotu tosin Venäjälle jo ennen Ukrainan kriisiä.

Venäjän energiaministeriön mukaan niemimaalle on tuotu sähköjen katkeamisen jälkeen yli kaksituhatta dieselgeneraattoria ja kaasuturbiineita sen verran, että niillä voidaan tuottaa 300 megawattia sähköä.

Joulukuussa Venäjä ilmoitti yhdistäneensä ensimmäisen Kertšinsalmen alitse kulkevan merikaapelin avulla Rostovin ja Krasnodarin alueen sähköverkot Krimin verkkoon. Toinen kaapeli laskettiin meren pohjaan tammikuun puolivälissä, ja tänä keväänä kaapeleita pitäisi tulla kaksi lisää.

Pelkät merikaapelit eivät kuitenkaan ongelmaa ratkaise, vaan verkkoja pitää uusia rannan molemmilla puolilla. Pellolla Feodosian luoteispuolella ahertaa 60 asentajaa tarjouskilpailun voittaneesta firmasta Baškiriasta: kolme neljästä merikaapelista tulee tälle uudelle sähköasemalle.

”Aloitimme työt puoli vuotta sitten”, kertoo aseman esimies Albert Lastovka. ”Ensimmäinen merikaapeli on käytössä, virta tulee tänne ja jatkaa Feodosiaan vanhalle voimalinjalle.”

Seuraavaksi ohjelmassa on uuden runkolinjan rakentaminen asemalta Simferopoliin.

”Krimin tilanne on vakautettu Ukrainan järjestämän sähkökatkoksen jälkeen”, vakuuttaa Venäjän varaenergiaministeri Andrei Tšeresov ministeriön pääkonttorissa Moskovassa. ”No vielä ei tietenkään kysyntää pystytä sataprosenttisesti tyydyttämään. Mutta olemme päässeet siihen, että koko väestölle voidaan taata sähköt 18 tunniksi vuorokaudessa.”

Kahdeksalta illalla valot Jaltan rantabulevardilla katkeavat. Pimeässä alkaa pärinä, kun rantaravintoloiden generaattorit käännetään käyntiin. Sähköt katkaistaan usein kulutushuippujen aikana eli juuri silloin, kun sähköä tarvittaisiin.

”Meidän talossamme sähköt katkeavat kerran vuorokaudessa kahdeksi tunniksi, kuudesta kahdeksaan illalla”, kertoo 60-vuotias ekonomisti Galina Bražko Jaltan rannalla.

”Mutta kyllä näinkin voi elää, miksei voisi, on ollut huonomminkin. Minun on parempi elää Venäjällä kuin Ukrainassa, koska rakastan Venäjää, haluan elää Venäjällä ja Krim on aina ollut venäläinen. Meidän sukupolvemme on aina ajatellut niin, ja niin ajattelee poikanikin.”

Venäjällä Krimin miehitystä seurannut isänmaallisuuden aalto laantui mielipidetiedustelujen mukaan selvästi jo puolessa vuodessa. Krimillä tuntuu isänmaallista henkeä kuitenkin riittävän.

”Moskovassa kuulin Gorkin puistossa, kuinka jotkut ihmiset haukkuivat Putinia”, sanoo sevastopolilainen psykologi Ljudmila Kasijantšuk, 43. ”Oikein säikähdin, kuinka he puhuivat presidentistään!”

Alun perin Luhanskin alueelta Itä-Ukrainasta kotoisin oleva rouva on asunut Sevastopolissa kuusi vuotta. Hänen mukaansa sähköjen katkeaminen vain yhdisti ihmisiä ja lisäsi naapuri­apua. ”Itsekin tunsin ensi kerran, että olen sevastopolilainen ja ylpeä siitä.”

Soraäänet ovat yllättävän vaisuja. ”No olihan sähköjen kat­keaminen aikamoinen sokki, kuinka muuten, kymmenenteen kerrokseen piti kiivetä kun hissi ei toiminut eikä ruokaa pystynyt laittamaan”, sanoo pelkällä etu- ja isännimellään esiintyvä Natalija Valentinovna, 42, Jaltalla. ”Syyllisiä en tiedä, mutta Venäjän olisi kyllä pitänyt paremmin valmistautua tällaiseen.”

Krimin talous mataa pakotteiden ja Venäjän kurjan talous­tilanteen vuoksi, ja töitä on entistä vähemmän. Venäläisetkään sijoittajat eivät uskalla panna rahojaan Krimin hankkeisiin.

Presidentin ystävä Arkadi Rotenberg sentään on toista maata. Hänen Stroigazmontaž-yh­tiönsä rakentaa parhaillaan jättisiltaa Venäjän mantereelta Krimin puolelle.

Varsinainen sillanrakennus alkaa aikataulun mukaan ensi kesänä, ja valmista pitäisi olla vuonna 2019.

Silloin 19 kilometrin mittainen juna- ja autosilta korvaa nykyiset lauttayhteydet Venäjältä Krimille. Kustannusarvio on nykykurssilla noin 2,6 miljardia euroa.

Hankkeen symboliarvo on verran korkea, ettei Moskova tästä sillasta aivan ensimmäisenä ­luovu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä

   Tilaajille
  2. 2

   Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi

  3. 3

   Kolmevuotiaat kertovat, että opettaja antoi pillereitä ja käski olla alasti – Jälleen uusi päiväkoteja koskeva epäily roihautti suuren keskustelun Kiinassa: voiko ammattilaisiin luottaa?

  4. 4

   Koulussa poikien pään sisään yrittävät naisopettajat, joiden oma lapsuus on keskittynyt tyttöjen hoivaleikkeihin ja kasvavan tytön kokemusmaailmaan

  5. 5

   ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista

  6. 6

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  7. 7

   Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin

  8. 8

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  9. 9

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  10. 10

   Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskusta, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Taikinan syöminen on vaarallista, varoitetaan Yhdysvalloissa – Evira: Sairastuminen teoriassa mahdollista Suomessakin

  3. 3

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   James Damore kirjoitti työpaikallaan Googlella manifestin, jonka myötä häntä alettiin vihata ympäri maailmaa – nyt hän kertoo, miksi feminismi on niin kauheaa

  6. 6

   Maailman kovin kiroilumaa on Suomi – Äänestä voimallisin suomalainen kirosana

  7. 7

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  8. 8

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  9. 9

   Yleisurheilijan raiskausväite kuohuttaa Ruotsissa – lajilegenda Patrik Sjöberg käy kuumana: ”Sain nimen selville puolessa tunnissa”

  10. 10

   Kolmekymppiset ystävykset avasivat Helsinkiin boutique-hostellin, joka työllistää kehitysvammaisia ja maksaa heille kunnollista palkkaa: ”Paras idea ikinä!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lauantaina lämpötila on nollan paikkeilla
  3. Väärä ilmoitus laukauksista aiheutti kahden metroaseman tyhjentämisen Lontoon keskustassa – 16 ihmistä loukkaantui väkijoukon rynniessä pakoon
  4. Ronja Oja oli viisivuotias, kun hän kuuli sokeutuvansa – nyt hän on parikymppinen digiaktivisti, joka haluaa mullistaa näkövammaisten elämän Tilaajille
  5. Voiko lapsen opettaa fiksuksi rahankäyttäjäksi? Voi, ja näin sen tekee varallisuusvalmentaja ja kolmen lapsen äiti Nina Nordlund Tilaajille
  6. Mitä tapahtui turvapaikanhakijoiden määrille ruuhkavuoden 2015 jälkeen, ja kuinka moni hakijoista sai luvan jäädä Suomeen? Todennäköisesti monen suomalaisen vastaus on väärä Tilaajille
  7. Näin Mehiläinen pääsee hoitamaan oululaisia verovaroilla: Maaseudun pikkukunta lähti terveysyrityksen välikädeksi
  8. Yli puolet nuorista nukkuu liian vähän – ja se on ongelma, koska univajeen haitat voivat näkyä vielä aikuisiälläkin
  9. ”Sydän kääntyy rinnassa ympäri, kun jokin kone piippaa” – Tällainen on ihan tavallinen päivä Suomen suurimmassa synnytyssairaalassa, jossa syntyy jo viidennes maan vauvoista
  10. 4 tuntia sitten
  11. Suomen hallitus heräsi myöhässä todellisuuteen – terveydenhuolto menee villiksi, kun kunnat yrittävät pelastaa palvelunsa
  12. Maailma puhuu sähköautoista, Sotkamossa heräsi uusi toivo – HS vieraili Terrafamen valtavalla kaivoksella, jossa tuotetaan pian akkukemikaaleja
  13. Näytä lisää