Ulkomaat

Britannian EU-neuvottelut odotettua mutkikkaammat – Sipilän ja muiden aikataulut menivät uusiksi

Sipilän usko sopuun heikkeni, Cameron lähti aamuvarhain kokouspaikalta sanomatta sanaakaan.

Bryssel

Britannian ja muun EU:n välinen sopu näytti perjantaiaamuna odotettua vaikeammalta, kun EU-maiden päämiehet lopettivat pikkutunneille venyneen työillallisensa ja koko huippukokouksen aikataulu rukattiin uusiksi.

Britannian pääministeri David Cameron istui kahdenvälisissä neuvotteluissa kello 6.30 asti Suomen aikaa, minkä jälkeen hän poistui kolmeksi tunniksi nukkumaan tai hieromaan neuvottelutaktiikkaansa diplomaattiensa kanssa. Sky Newsin mukaan Cameron ei sanonut kameroille sanaakaan lähtiessään neuvotteluista.

Torstaina kokoukseen tullessaan Cameron julisti ”taistelevansa Britannian puolesta”. Hän lisäsi, että ei suostuisi huonoon sopimukseen Britannian uudesta EU-suhteesta.

Brysselin huippukokouksen venyminen sotki 28 jäsenmaan johtajien aikataulut. Esimerkiksi Suomen pääministerin Juha Sipilän oli määrä mennä kokouspaikalle Justus Lipsius -rakennukseen aamukymmeneltä, mutta tuoreen tiedon mukaan kokous jatkuukin vasta kello 15.30 Suomen aikaa kaikkien johtajien osalta. Aikaisemmin kerrottiin, että kokous jatkuisi kello 14.30, mutta aikatauluja on jouduttu lykkäämään.

Sipilä suhtautui vielä torstaina iltapäivällä toiveikkaasti sovun syntymiseen. Yön kuluessa Sipilän toiveikkuus kuitenkin hiipui, kun ääneen pääsi ääripäiden näkemyksiä.

”Saa nähdä, riittääkö yö neuvotteluihin. Cameron sanoi, että on valmis olemaan koko viikonlopun täällä”, Sipilä kertoi noin kello 3.30 Suomen aikaa perjantaiaamuna.

”Jonkin verran edistystä saavutettiin, mutta paljon on vielä tehtävää”, kuvaili puolestaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Britannia-neuvottelujen tilannetta Brysselissä.

Osa EU-johtajista, kuten Sipilä, pääsivät aiemmin nukkumaan, kun taas osa jäi kokouspaikalle jatkamaan kahdenvälisiä neuvotteluja. Suomella ei ollut tarvetta kahdenvälisiin keskusteluihin, Sipilä sanoi.

Niihin osallistuivat Britannian pääministerin David Cameronin lisäksi muun muassa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Ranskan presidentti François Hollande, Belgian pääministeri Charles Michel ja Tšekin pääministeri Bohuslav Sobotka.

Uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Belgia vaatisi sopimukseen mainintaa, että kyse on “ota tai jätä” -asetelmasta Britannialle. EU-sopu olisi viimeinen tarjous ja kansanäänestys sitova.

Tällä Belgia yrittää Bloombergin mukaan estää tilanteen, että Britannialle jäisi mahdollisuus neuvotella uutta sopimusta, jos kesäksi kaavailtu äänestys johtaisi unionista eroa vaativien voittoon. Se olisi myös varoitus muille EU-maille, jotka saattavat haluta neuvotella EU-suhdettaan uusiksi.

Varhain perjantaina avoimia kysymyksiä olivat yhä etenkin sosiaalietuudet, jotka Britannia haluaa jäädyttää maahan vasta töihin tulleilta EU-kansalaisilta.

Kysymystä lapsilisien indeksoimisesta lapsen asuinmaan elintasoon hiersi se, koskisiko uusi sääntö nyt maassa olevia vai vasta uusia tulijoita.

”Lapsilisät ovat enemmän periaatteellinen kuin taloudellinen kysymys. Vierustoveri kertoi, että ne maksaisivat Britannialle 25 miljoonaa taalaa vuodessa, mutta sitä en ole mistään tarkistanut”, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi uskovansa kuitenkin yhä, että osapuolet pyrkivät ratkaisuun tässä huippukokouksessa. 

”Aika kova paine siellä on se ratkaista, koska jos nyt aletaan vatuloida, ei se kyllä siitä parane. Kyllä se pitäisi saada huomenna ratkaistua, että [Britannian] kansanäänestys voidaan pitää kesäkuussa.”

Perjantai-iltapäivänä taas täysilukuisena jatkuvalla EU-kokouksella voi olla kohtalokkaita seurauksia unionin tulevaisuudelle ja yhtenäisyydelle. Jos Cameron ei pysty esiintymään neuvottelujen jälkeen kotiyleisön edessä voittajana, brittiäänestäjien tunnelmat saattavat kääntyä entistäkin enemmän EU-eron kannalle.

”Minä taistelen Britannian puolesta. Jos saamme hyvän sopimuksen, otan sen. Mutta en suostu sopimukseen, joka ei vastaa meidän tarpeisiimme”, Cameron totesi toimittajille saavuttuaan Brysseliin.

Brittilehdistössä alkoi näkyä merkkejä siitä, että Cameron ei saa kaunista kohtelua osakseen Brysselin-neuvotteluistaan. Daily Mail -lehti esimerkiksi kertoi perjantaiaamuna etusivullaan, että EU on vesittänyt Cameronin vaatimuslistan, minkä lisäksi Euroopan parlamentti uhkaa tuhota koko hankkeen.

”Naama kertoo kaiken”, luki lehden otsikossa, jonka vieressä oli kuva tuskaisen näköisestä Cameronista.

Jos sopu syntyy perjantaina, Britannian konservatiivihallitus saattaa ilmoittaa kansanäänestyksen päivämäärän saman tien. Kansanäänestys voidaan järjestää aikaisintaan kesäkuussa.

HS:n haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan melkoinen osa Britannian EU-sopimuksesta on teatteria, mutta todellista vääntöä on käyty erityisesti muiden EU-maiden työssä käyvien kansalaisten sosiaalietuuksista Britanniassa.

Sopimukseen on kaavailtu kirjausta, jonka mukaan Britannia voisi evätä maahan töihin tulevilta EU-kansalaisilta sosiaalituet enintään neljäksi vuodeksi. Varhain perjantaina oli yhä auki se, kuinka kauan Britannia voisi tätä oikeutta käyttää.

Britannia oli vaatinut yhteensä kolmentoista vuoden erikoiskohtelua kolmessa eri jaksossa, kun Itä-Euroopan maiden mielestä viisi vuotta pitäisi riittää.

Britannia haluaa myös, että maassa työskentelevien ulkomaalaisten muussa EU-maassa asuvien lasten lapsilisät indeksoidaan lapsen asuinmaan tulotasoon. Myös muilla jäsenmailla olisi sama oikeus.

”Britannian mielestä lapsilisissä on kyse reiluudesta. Ei voi olla oikein, että lapselle, joka ei asu Britanniassa, maksetaan lapsilisiä useiden vuosien ajan”, totesi neuvotteluihin osallistunut korkea-arvoinen EU-diplomaatti.

Sopimukseen ollaan kirjaamassa myös se, että lapsilisien indeksointia ei laajenneta tulevaisuudessa muihin etuisuuksiin, kuten eläkkeisiin.

Britannia on vaatinut myös ”hätäjarrua”, jos euromaat ovat tekemässä päätöksiä, jotka ovat merkittäviä euroon kuulumattomalle Britannialle.

Lisävaikeuden neuvotteluihin tuo se, että Britannialle kaavaillut myönnytykset edellyttävät kahden EU-asetuksen ja yhden direktiivin muuttamista. Silloin kuvioihin astuu myös Euroopan parlamentti, jonka tukeen Cameron ei voi täysin luottaa.

Tämä tekee tilanteen Cameronille mutkikkaaksi kotiareenalla. EU-skeptiset britit uskovat, että EU-parlamentti vesittäisi jo saavutetun sovun.

Eurooppa-neuvoston lähteen mukaan parlamentin suurimmat ryhmät todennäköisesti tukevat sopimusta, kunhan sellainen saadaan syntymään. Ryhmät eivät kuulemma haluaisi riskeerata Britannian lähtöä unionista teknisten seikkojen takia.

”En voisi kuvitella, etteivät he suostuisi tukemaan tätä sopimusta”, lähde totesi.

Monet EU-maat toivoivat, että huippukokouksen pääaihe olisi ollut pakolaiskriisi. Sitä käsiteltiinkin pitkäksi venyneellä – kuuden ja puolen tunnin mittaisella – illallisella, mikä oli osaltaan sotkemassa päämiesten- ja naisten aikatauluja sekä Brexit-neuvotteluja.

Keskusteluissa päätettiin, että EU-maat yrittävät pitää ylimääräisen huippukokouksen Turkin kanssa maaliskuun alkupuolella. Päätös kieli siitä, että riitaisat EU-maat kokevat epäonnistuneensa pakolais- ja siirtolaiskriisin yhteisessä hoitamisessa sekä keskenään että kansainvaelluksen kannalta tärkeän Turkin kanssa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Brexit
 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Euroopan unioni
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  8. 8

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  10. 10

   ”He puhuivat meille kuin orjille” – Unkari sulkee pakolaiset piikkilangoin eristetyille parakkileireille, HS kuvasi ne kopterilla ja tapasi ulos päässeitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  4. 4

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  11. Näytä lisää