Ulkomaat    |   Näkökulma

Ukrainalaisilla on aina ollut huono herraonni – kansaa yhdistää toive tavallisesta elämästä

Ukrainan levottomuuksien ja niitä seuranneen sodan taustalla oli lopulta hyvin inhimillinen toive, kirjoittaa HS:n entinen Venäjän-kirjeenvaihtaja Jussi Niemeläinen.

Säädyllisyyden kaipuu.

Vasta kun pysähtyy pohtimaan marras–joulukuussa 2013 Ukrainassa alkaneita mielenosoituksia, niitä seuranneita presidentti Viktor Janukovytšin pakoa ja Itä-Ukrainan sotaa, muistaa miten merkittävä tekijä tavallisten ihmisten toive tavallisesta elämästä on ollut Ukrainan tapahtumissa.

Sotilasstrategia, geopolitiikka ja muut suuret sanat tulivat tarpeellisiksi vasta, kun ihmisten mitta oli täyttynyt ja meidän piti alkaa kuvailla erilaisten vallanpitäjien reaktioita siihen.

Tämä on hyvä muistaa nyt, kun mielenosoitusten väkivaltaisesta päättymisestä on kulunut kaksi vuotta ja Ukraina nieleskelee epäsuositun hallituksen selviytymistä parlamentin epäluottamusäänestyksestä oligarkkien päätöksellä – aivan kuten vanhaan malliin.

Lensin Kiovaan joulukuun alussa 2013, kun mielenosoitukset olivat juuri laajentuneet satojen tuhansien massatapahtumiksi.

Olin käynyt Ukrainassa säännöllisesti, mutta edellisestä kerrasta oli jo reilu vuosi. Kiertelin silloin yli viikon Itä-Ukrainassa ja Kiovassa parlamenttivaalien alla ja muistin lähes täydellisen poliittisen apatian.

Nyt ihmiset seisoivat Kiovan keskusaukiolla EU-lippujen alla. Valtaosa ei kuitenkaan ollut mielenosoituksissa vain siksi, että Janukovytš oli vähän aiemmin hylännyt kauan neuvotellun yhteistyösopimuksen EU:n kanssa aivan viime metreillä.

Mielenosoitukset olivat kasvaneet vasta sitten, kun poliisi yritti väkivalloin hajottaa presidentin päätöstä vastustavat mielenosoitukset.

Mitta oli tullut täyteen. Ei poliisi voi piestä mieltään osoittavia rauhallisia nuoria, monet keskiluokkaiset kaupunkilaiset sanoivat mielenosoituksissa.

”Kaikkihan lähti ihan muusta kuin EU:sta. Kiukkua oli kerääntynyt paljon, kun ihmiset ovat niin kyllästyneitä korruptioon kaikessa ja kaikkialla”, kiovalainen Ilja Žuravel sanoi minulle haastattelussa tammikuussa 2014, kun mielenosoitukset olivat jo kääntyneet väkivaltaisiksi ja polttopullot lentelivät.

Väkivalta oli alkanut, kun Janukovytš oli yrittänyt kukistaa mielenosoitukset joukolla lakeja, jotka olisivat tehneet Ukrainasta diktatuurin. Sen takana oli pieni joukko radikaaleja kansallismielisiä ja äärioikeistolaisia.

Ukrainalaisilla on aina ollut huono herraonni. Neuvostoliiton hajottua vanhoja rakenteita ei juuri purettu, markkinatalous vain tuli kaiken päälle. Se johti rosvokapitalismiin ja krooniseen korruptioon.

Minkäänlaista aitoa ja ideologioihin pohjautuvaa puoluejärjestelmää ei syntynyt. Puolueet ovat olleet ja pitkälti yhä ovat jonkun valovoimaisen henkilön ympärille rakentuneita miljardöörien rahoittamia projekteja, jotka yrittävät kahmia valtaa ja sen avulla varastaa valtion omaisuutta.

Janukovytš ja hänen lähipiirinsä olivat ukrainalaisittainkin poikkeuksellisen korruptoituneita. Janukovytš rajoitti kaudellaan opposition toimintaa, mutta oppositio oli hampaaton myös siksi, ettei kansa luottanut siihenkään. Siksihän Janukovytš oli onnistunut voittamaan presidentinvaalit alkuvuodesta 2010. Monet sanoivatkin mielenosoituksissa, ettei tavoitteena ole kaataa vain Janukovytš vaan koko korruptoitunut järjestelmä.

Tässä asiassa itäinen Ukraina ei eronnut juurikaan muusta maasta.

Donetskista ei ollut syksyllä 2012 vaikea löytää Janukovytšin vastustajia. Monet donetskilaiset nuoret kokivat silloin selvästi enemmän yhteenkuuluvaisuutta länsiukrainalaisiin ikätovereihinsa kuin vanhempiensa sukupolveen. Eikä Lvivissä tai Kiovassa valtaosaa ukrainankielisistä häirinnyt lainkaan puhua venäjää.

Eroja toki oli, mutta idässäkin haluttiin vain elää säädyllistä elämää. Janukovytšin pako herätti huolta, koska monia muutos pelotti automaattisesti. Silti isompi syy oli idässä yleisesti katsotun Venäjän television propaganda, joka maalasi Kiovan mielenosoitukset fasistien vallankaappaukseksi.

Tilanne kärjistyi, kun Kiovassa jäljelle jäänyt parlamentti yritti heti Janukovytšin paettua rajoittaa venäjän kielen asemaa. Hanke tyssäsi, mutta idän venäjänkieliset ymmärrettävästi pelästyivät ja loukkaantuivat.

Silti idässä ei ollut kovin suurta kapinamieltä.

Monia itse asiassa epäilytti, kun asemiehet alkoivat vallata hallintorakennuksia keväällä 2014 vähän sen jälkeen, kun Venäjä oli kaapannut Krimin. Pelättiin kaaosta ja yleistä laittomuutta, mitä sitten saatiinkin.

Kesäkuussa 2014, kun sota oli jo alkanut, Donetskissa kapinallisten kannattaja arvioi minulle, että paikallisista 25 prosenttia tuki kapinallisia, 15 prosenttia Ukrainan uutta johtoa ja 60 prosenttia epäili – ihan ymmärrettävästi – kaikkia.

Saman vuoden syyskuussa tilanne oli jo muuttunut. Välissä Ukrainan joukot olivat edenneet, ennen kuin kapinalliset saivat Venäjän tuella vastahyökkäyksen käyntiin ja työnsivät nämä suunnillee nykyisiin asemiin.

Koska Ukrainan armeija oli ollut vuosia heitteillä, se oli tarvinnut tuekseen erilaisia vapaaehtoispataljoonia. Näistä äärioikeistolaisimmat käyttäytyivät hetken aikaa hallussaan olleilla alueilla kuin miehittäjät.

Ei ihmisiä niin voi kohdella, paikalliset valittivat minulle syyskuussa Ilovaiskissa, kun se oli taas kapinallisten hallussa.

Siinä vaiheessa oli helppo huomata, että konflikti oli jo jäätynyt, vaikka sota riehui yhä kuumana. Ihmiset tunsivat toista puolta kohtaan jo vihaa, mikä oli ihan uutta. Ukrainan johtoa kannattavat olivat paenneet, joten kapinallisten suhteellinen kannatus oli kasvanut.

Elämä idän niin sanotuissa kansantasavalloissa on karua, niissä vahvimman sana korvaa lain. Niissä ei myöskään kannata olla julkisesti uusia vallanpitäjiä vastaan. Sotakin riehuu lähellä.

Muualla Ukrainassa taas sodan aiheuttama talouskriisi on pannut monet polvilleen. Hallituksen ja presidentin suosio on ennätysalhaalla, sillä korruptiota ei ole saatu kuriin ja mielenosoitusliikehdinnän tavoitteista iso osa on saavuttamatta. Uudistuksia on toki tehty, mutta ei monien mielestä riittävästi. Moni ei usko, että johto edes haluaa suitsia korruptiota.

Yksi asia on kuitenkin muuttunut. Muualla kuin kapinallisten hallussa olevilla alueilla kansalaisyhteiskunta on ennätyksellisen vahva.

Se on hyvä, sillä se on säädyllisen elämän edellytys.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukraina
 • Ukrainan sota
 • Korruptio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  4. 4

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nopeasti kasvava Helsinki verkottuu raiteiden varsille Tilaajille
  3. Kaupat povaavat inter­aktiivisista poneista ja älyroboteista joulun hittileluja – silti myös Afrikan tähti löytyy tuhansista lahjapaketeista
  4. Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta
  5. Robert Manner on yksinäisinä hetkinä keksinyt puunkanto­panssarivaunun ja dinosaurusrobotin – Lepsämän Pelle Peloton toivoo, että löytäisi vierelleen omistautuneen keksijän Tilaajille
  6. Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski Tilaajille
  7. Suomalaiset haluavat vapautta valita terveydenhuollossa, mutta yksityiset terveysyritykset epäilyttävät
  8. Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa
  9. Väkivallan sallii kasvatuskeinona entistä harvempi maa – tänä vuonna Liettua kielsi lasten fyysisen kurittamisen
  10. Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita? Tilaajille
  11. Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”
  12. Näytä lisää