Ulkomaat

Syyriaan sovittu tulitauko herättää toivoa ja epäilyjä

HS kertoo, miksi maanantaina neuvoteltu tulitauko voi onnistua ja miksi myös epäonnistua.

Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat yhteisessä julistuksessaan maanantaina, että Syyriassa alkaa tulitauko lauantaina 27. helmikuuta. Osittainen tulitauko alkaa keskiyöllä Damaskoksen aikaa ja koskee Syyrian hallitusta ja sitä vastaan taistelevaa oppositiota muttei jihadistijärjestö Isisiä tai Nusran rintamaa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat suunnitelmasta maanantaina, kertoi uutistoimisto Reuters. Julistus annettiin tämän jälkeen.

Tulitauon toivotaan tasoittavan tietä Syyrian hallituksen ja oppositioryhmien välisten rauhanneuvottelujen jatkumiselle.

Venäjä ja Yhdysvallat sopivat tulitaukosuunnitelmasta jo toissa viikon perjantaina, mutta se ei lopulta tullut voimaan. Miksi tuorein tulitaukoyritys siis onnistuisi paremmin?

Hyvät merkit

1. Venäjä painostaa al-Assadia sopuun.

Vielä toissa viikolla Syyrian presidentti Bashar al-Assad uhosi valtaavansa koko maan takaisin, mutta Venäjä on sittemmin ärähtänyt hänelle ja käskenyt pysymään neuvottelujen tiellä ”vakavien seurausten” uhalla. Al-Assad saa olla kiitollinen viime aikojen sotamenestyksestä, joka on täyttänyt monia hänen tavoitteitaan ja pönkittänyt hänen neuvotteluasemiaan.

Vaikka taistelut kapinallisia vastaan jatkuisivat nykyisillä rintamalinjoilla, Venäjä painostanee al-Assadia tyytymään jo vallattuihin alueisiin ja pidättäytymään aiemmin käyttämistään kemiallisista aseista.

Haastavinta on saada al-Assad tunnustamaan opposition edustajia virallisiksi neuvottelijoiksi ja tulevaisuuden hallinnon jonkinlaiseksi osaksi.

2. Venäjä on vähentänyt pommituksiaan.

Venäjän ilmavoimat eivät ole viime päivinä iskeneet kapinallisia vastaan lainkaan samalla voimalla kuin edeltävinä viikkoina. Tämä kertoo Venäjän halusta edistää tulitaukoa ja neuvotteluja.

Yhdessä Syyrian armeijan kanssa Venäjä on kääntänyt tähtäintään aiempaa tiiviimmin Isisin kohteisiin.

Venäjän pommitusten hellittäminen saattaa tosin selittyä myös kaivatulla huoltotauolla viikkojen tiiviiden pommitusten jälkeen. Iranillakin saattaa olla tarvetta rauhoittaa tilannetta hetkellisesti tuodakseen Syy­riaan uusia sotilaita.

3. Yhdysvallat on entistä sovinnonhaluisempi.

Valkoinen talo on hiljaa hyväksynyt, että al-Assadin hallintoa ei syrjäytetä eikä ­jihadisteja torjuta Yhdysvaltojen alkuperäisellä suunnitelmalla eli maltillisen opposition aseistamisella. Siksi Yhdysvallat joutuu hyväksymään, että al-Assadilla tai ainakin hänen luottomiehillään on määräävä rooli Syyrian johdossa tulevaisuudessakin.

Yhdysvaltoja uhkaa vääjäämätön kasvojen menetys, mutta sillä on Syyriassa yksinkertaisesti vähemmän pelissä kuin Venäjällä. Venäjä haluaa riskienkin uhalla säilyttää vaikutusvaltansa Lähi-idässä Syyrian kautta, johon sillä on perinteisesti vahvat siteet.

Venäjä haluaa silti rauhoittaa Syyrian nopeasti, koska kansantalouden sukeltaessa Moskovalla ei ole varaa vuosien sotimiseen. Mitä kauemmin Venäjä sotii Syyriassa, sitä varmemmin siitä seuraa islamistien kostoiskuja Pohjois-Kaukasiassa tai muualla Venäjällä.

Huonot merkit

1. Voitonhuuma lietsoo al-Assadia.

Syyrian hallituksen joukot ovat saavuttaneet viime viikkoina merkittäviä voittoja Venäjän ilmatuella sekä ainakin Iranin joukkojen, libanonilaisen shiiajärjestö Hizbollahin ja irakilaisten shiiataistelijoiden avulla.

Neuvotteluratkaisu tuskin tuntuu al-Assadista houkuttelevalta, kun omat joukot etenevät taistelukentällä ja kapinallisten huoltoreitti Turkista on käytännössä katkennut.

Näin on, vaikka todellisuudessa hallituksen joukot ovat lähes viisivuotisen sodan jäljiltä niin heikossa jamassa, että niiden viimeaikaiset paikalliset saavutukset selittyvät täysin ulkopuolisella avulla. Al-Assadilla ei yksinkertaisesti ole resursseja vallata koko maata takaisin hallin­taansa.

Opposition taisteluhenki lienee puolestaan heikompi kuin koskaan. Viikonloppuna oppositio kertoi suostuvansa harkitsemaan tulitaukoa, jos Venäjä ja Iran vetäytyvät taisteluista. Maanantaina oppositioryhmät kokoontuivat Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin keskusteluihin.

2. Asejoukot ovat hajanaisia.

Opposition puolella taistelee satoja aseellisia ryhmiä. Yhteisellä ylätason käskyllä tuskin saadaan kaikkien sormia pois liipaisimelta, ja paikallisilla yhteenotoilla on suuri riski levitä.

Myös Syyrian hallitusta tukevat maajoukot ovat monikansallisempia, hajanaisempia ja monitasoisemmin johdettavia kuin yleisesti ajatellaan. Etenkin iranilaisilla on ollut todennäköisesti suuri rooli maahyökkäysten ohjaamisessa.

Isis ja kansainväliseen al-Qaida-verkostoon kuuluva Nusran rintama eivät osallistu neuvotteluihin eivätkä ole aikeissa kunnioittaa tulitaukoa, mikä vaikeuttaa aseiden laskemista myös muissa leireissä.

Nusran rintama on jäänyt kansainvälisesti vähälle huo­miolle maailman kauhistellessa Isisin videoituja julmuuksia, mutta se on jäämässä vuosikausiksi Syyrian hallinnon vakavaksi riesaksi ja suureksi turvallisuusuhaksi.

Myös suuri osa maltillisena pidetystä oppositiosta koostuu ääri-islamilaisista tuntemattomammista ryhmistä.

3. ”Terroristeja” käytetään tekosyynä.

Tulitaukosopimus ei kiellä toimia terroristisiksi määriteltyjä järjestöjä vastaan. Raja on monissa tapauksissa vaikea vetää, koska esimerkiksi Nusran rintaman tiedetään taistelleen samassa rintamassa niin sanotun maltillisen opposition kanssa.

Vastapuolen määrittelemisen hankaluus tekee Syyrian hallinnolle ja ulkovalloille helpoksi iskeä lähes mihin tahansa kohteeseen. Usein voi sanoa, että vastassa oli terroristeja, eikä väite olisi täysi valhe.

Al-Assad sanoikin viikonloppuna espanjalaislehti El Paísin haastattelussa olevansa valmis tulitaukoon, muttei niin, että ”terroristit” voivat käyttää tilannetta hyväkseen.

Venäjä on tähänkin asti väittänyt hyökänneensä vain terroristeja vastaan, vaikka sitä on toistuvasti syytetty iskuista myös siviilikohteisiin. Asetelma ei siis olennaisesti muutu, vaikka meneillään olisi tulitauko.

Kirjoitusta varten on haastateltu Ulkopoliittisen instituutin tutkijaa Toni Alarantaa ja Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaa Antti Parosta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  6. 6

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  9. 9

   Pablo Neruda ei kuollut syöpään – CIA:n agentti saattoi myrkyttää Nobel-kirjailijan

  10. 10

   Amfetamiinista tuli nopeasti Joukon lempihuume, ja sen jälkeen huuruista elämää kesti yli 20 vuotta – tällainen oli 1970-luvun huume-Helsinki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  9. 9

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  10. 10

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää