Ulkomaat

Trump olisi perussuomalainen – panimme USA:n presidenttiehdokkaat Suomen poliittiselle kartalle

Amerikkalainen politiikka ja amerikkalaiset puolueet ovat aivan erilaisia kuin Suomessa. HS:n Saska Saarikoski yrittää silti sijoittaa Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaat suomalaisen politiikan kartalle.

Washington. Amerikkalainen politiikka ja amerikkalaiset puolueet ovat aivan erilaisia kuin Suomessa. Yritetäänpä silti asetella Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaat suomalaisen politiikan kartalle.

Alla olevassa vaihtokuvassa voi verrata Suomen puolueiden ja Yhdysvaltojen ehdokkaiden sijoittumista samalla nelikentällä.

Vaaka-akseli kuvaa talouspolitiikan oikeistolaisuutta tai vasemmistolaisuutta, pystyakseli arvojen konservatiivisuutta tai vapaamielisyyttä.

Suomen puolueiden sijoitukset perustuvat HS:n vaalikonevastauksiin eduskuntavaalien alla. Yhdysvaltojen ehdokkaiden sijoitukset samalla kartalla perustuvat toimittajan omaan arvioon.

Hillary Clinton, 68, olisi Suomessa timoharakkalainen Supercell-sosialisti.

Entinen ulkoministeri julistaa olevansa edistyksellinen ihminen, joka saa asioita aikaa. Hän voi olla idealisti, mutta niin realistisella tavalla, että näyttää usein poliittiselta pelurilta.

Talouslinjaltaan Clinton on aiemmin luettu demokraattien oikeistoon, sillä hänen miehensä Bill Clinton noudatti presidenttinä liberaaleja talousoppeja, joiden mukaan markkinat ovat viisaammat kuin valtio. Monet maan rikkaimmat ihmiset kuuluvat Clintonien ystäväpiiriin.

Vuoden 2008 talousromahdus on vienyt yleistä mielipidettä – ja Clintonia – vasemmalle. Nyt Hillary Clinton lupaa panna Wall Streetin aisoihin. Hän on myös kääntänyt jakkunsa ja vastustaa Tyynenmeren vapaakauppasopimusta.

Samanlainen laskelmointi leimaa Clintonin suhtautumista arvokysymyksiin. Hän siirtyi amerikkalaisten mukana hyväksymään homoliitot, mutta korostaa uskonnollisuuttaan, eikä vastusta kuolemantuomiota.

Ulkopolitiikassa Clinton on realisti. Hänen mielestään Yhdysvaltain tulee kantaa vastuunsa maailman turvallisuudesta, mikä vaatii joskus myös asevoimaa. Hän kannatti Irakin sotaa 2003.

Clinton on demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas.

Bernie Sanders, 74, on Amerikan Erkki Tuomioja.

Senaattori Sandersin presidenttiehdokkuus perustuu Wall Streetin arvosteluun. Hän lupaa kaikille ilmaisen terveydenhoidon ja yliopiston. Rahat hän lupaa kaivaa rikkaiden lompakosta.

Sanders ihailee pohjoismaista hyvinvointivaltiota ja haluaa valtiolle nykyistä suuremman roolin yhteiskunnassa. Hän on ehdokkaista ainoana valmis korottamaan tuloveroja.

Arvoiltaan Sanders on maallistunut ja vapaamielinen. Hän kannattaa homoliittoja, marijuanan laillistamista ja kuolemantuomion poistamista, muttei tiukkoja aserajoituksia.

Sanders ilmoitti 1970-luvulla kieltäytyvänsä Vietnamin sodasta omantunnonsyistä. Hän on arvostellut toistuvasti Yhdysvaltain ulkomailla käymiä sotia.

Sanders on esiintynyt vahvasti demokraattien esivaaleissa, mutta hänen voittonsa olisi suuri yllätys.

Donald Trump, 69, olisi Suomessa perussuomalainen.

Kiinteistösijoittaja Trumpin talousideat on helpompi sijoittaa eilen-tänään-akselille kuin vasemmisto-oikeisto-jakoon. Trump lupaa palauttaa vanhat hyvät ajat, jolloin amerikkalaiset yritykset tarjosivat työtä amerikkalaisille työntekijöille. Hän haluaa rakentaa aitamuurin meksikolaisia ja tullimuurin aasialaisia vastaan.

Trump lupaa myös suojella eläkkeitä ja sairausvakuutusta, alentaa työntekijöiden veroja sekä poistaa yritysten ja tosirikkaiden verovähennykset.

Arvokysymyksissä Trump oli takavuosina vapaamielinen, mutta vastustaa nykyään niin aborttia, aserajoituksia kuin homoliittojakin.

Trumpin mielestä Yhdysvaltojen ei olisi pitänyt hyökätä Irakiin. Hänestä Saddam Husseinin kaataminen oli virhe, jota ei pidä toistaa Syyriassa. Trump puhuu lämpimästi Vladimir Putinista, mutta ilmoittaa tuhoavansa ISIS:n viemällä terroristeilta öljyn.

Trump on selvässä johdossa republikaanien esivaaleissa.

Marco Rubio, 44, istuisi Suomen eduskunnassa kokoomuslaisten Wille Rydmanin ja Elina Lepomäen välissä ja kiistelisi näiden kanssa abortista.

Rubio nousi senaattiin vuonna 2010 oikeistolaisen teekutsuliikkeen tuella, mutta liukui Washingtonin päästyään kohti poliittista keskustaa.

Taloudessa Rubio uskoo vapauteen, yrittämiseen ja mataliin veroihin. Hän on ay-liikkeen kova kriitikko. Poliittisia mielipiteitä pehmentää elämäntarina: köyhien kuubalaissiirtolaisten poika muistuttaa tietävänsä, millaista on elää tilipäivästä toiseen.

Rubio ylpeilee sillä, että on äänestänyt konservatiivisesti puolueen oikeistosiivelle tärkeissä moraaliasioissa. Poliittista painolastia tuo aborttikanta: Rubio ei kannata aborttia edes raiskausten uhreille.

Ulkopolitiikassa Rubio on haukka. Hänestä Yhdysvaltain pitää olla vapaan maailman johtaja, joka puolustaa liittolaisia, vainoaa vihollisia ja kiduttaa terroristeja.

Rubiolla lasketaan olevan republikaaneista parhaat mahdollisuudet voittaa Hillary Clinton. Puoluejohto ja monet maltilliset republikaanit kannattavat siksi Rubiota, mutta se ei välttämättä riitä Trumpin päihittämiseen.

Ted Cruz, 45, putoaisi suomalaisen puoluekartan oikealta reunalta ulos.

Senaattori Cruz on republikaanisen puolueen sisällä viime vuosina vahvistuneen konservatiivisen liikkeen johtohahmo.

Taloudessa Cruz on uusliberaali. Hän haluaa siirtää verotuksen painopisteen tuloista kulutukseen, karsia byrokratiaa sekä lakkauttaa veroviraston ja neljä keskeistä ministeriötä.

Moraaliasioissa Cruz on ehdokkaista konservatiivisin. Hänellä on kaksi pyhää tekstiä: Raamattu ja Yhdysvaltain perustuslaki. Valtiota vastustaessaan hän tulee lähelle Rand Paulin libertaristisia ajatuksia.

Ulkopolitiikassa Cruz korostaa Yhdysvaltain johtajuutta, asevoimaa ja Israelin tukemista.

Trump ja Rubio ovat vieneet osan konservatiivien äänistä, joten Cruzin mahdollisuudet näyttävät nyt heikoilta.

Kuvernööri John Kasichilla, 63, ja kirurgi Ben Carsonilla, 64, ei ole suuria mahdollisuuksia republikaanien presidenttiehdokkaaksi.

Kasich edustaa joukossa ainoana perinteistä maltillista konservatismia. Hän on vaaliväittelyissä maininnut Baltian ja Suomen turvallisuuden.

Carson on arvokonservatiivi, jonka poliittinen linja ja osaaminen ovat jääneet epäselviksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  3. 3

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  4. 4

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  5. 5

   Hirviöitä etsineet sukeltajat löysivät turkkilaisjärvestä 3 000 vuotta vanhan linnan rauniot

  6. 6

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  7. 7

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  10. 10

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  6. 6

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  7. 7

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  8. 8

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  9. 9

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  10. 10

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hiihtokeskuksien työehtoriita kovenee: Työnantajat asettivat Pamin työntekijät työsulkuun, lomakohteiden toimintaan voi tulla häiriöitä – Rukalla järjestettiin ulosmarssi
  3. Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen
  4. Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”
  5. Tunti sitten
  6. Ursa on saanut selville, minne Inarin meteoriitti syöksyi – retkikunta etsii avaruudenkappaleita Suomen syrjäisimmästä kolkasta: ”Jos putoamiselle olisi etsinyt vaikeaa paikkaa, niin kyllä se tämä on”
  7. Donald Trump penää nyt NFL:n pomoilta kovia otteita ja järkeä polvistuvia pelaajia kohtaan: ”Tämä ilmiö tappaa liiganne”
  8. Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa
  9. 2 tuntia sitten
  10. Mugaben korvaaja vihitään virkaansa perjantaina – Zimbabween palanneen Mnangagwan on määrä johtaa maa syksyn 2018 vaaleihin
  11. Venäläisille olympiaurheilijoille Sotšin jäljiltä lisää kilpailukieltoja – taas lähti yksi kultamitali
  12. Onko kevytyrittäjä palkansaaja vai yrittäjä? Entä saako hän ansio­sidonnaista? HS selvitti, mitä uudesta yrittäjyyden muodosta kannattaa tietää
  13. Katso keskiviikon HS-uutiset ja sää
  14. Näytä lisää