Ulkomaat

Ruotsin pikkuprinssi sai nimen Oscar

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin pojasta tuli Skånen herttua.

Tukholma

Ruotsin keskiviikkona syntynyt pikkuprinssi saa nimekseen Oscar Carl Olof. Kutsumanimi on Oscar, ja prinssistä tulee titteliltään Skånen herttua.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa kertoi nimestä kuninkaallisen konseljin yhteydessä torstaina. Hovin perinteiden mukaan nimen julkistaminen kuuluu juuri kuninkaalle, ei lapsen vanhemmille kruununprinsessa Victorialle ja prinssi Danielille.

Pikkuprinssin nimiveikkaus alkoi Ruotsissa kiivaana oitis keskiviikkoiltana, kun prinssi Daniel oli kertonut uutiset lapsesta.

Oscar-nimi ei ollut suuri yllätys, toisin kuin isosisko Estellen nimi aikanaan.

Bernadotten suvussa on ollut kaksi kutsumanimeltään samannimistä kuningasta, Oskar I ja Oskar II. Kaikki kolme nimeä esiintyvät kuningassuvussa, ja ne esiintyivät myös ennakkoarvailuissa.

Prinssi Daniel kertoi keskiviikkona, ettei pariskunta tiennyt etukäteen saavansa pojan. Nimi oli valittuna jo keskiviikkona, vaikkei isä saanut sitä kertoa.

Hoviasiantuntijalta nimi sai kiitosta. ”Tämä on aivan erinomaista, nämä kaikki ovat vanhoja kuninkaiden nimiä aina Olof Skötkonungiin (Olavi Sylikuningas) saakka. Oscar on loistava”, sanoi kirjailija Herman Lindqvist Aftonbaldetille.

Lindqvist muistetaan siitä, että hän tuomitsi aikanaan prinsessa Estellen nimen sopimattomana ”yökerhokuningattaren” nimenä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Pääministeri vahvistaa syntymän

 Ruotsin hovin perinteisiin kuuluu, että syntymän jälkeen pääministeri, valtiopäivien puhemies sekä hovin henkilökunnan edustajat vahvistavat lapsen syntymän. Tämä tapahtui torstaina. Tapa juontaa juurensa keskiajalta.

 Lisäksi heti syntymän jälkeen järjestettiin kiitosjumalanpalvelus Tukholman kuninkaanlinnan kirkossa sekä ammuttiin kunnialaukauksia useassa Ruotsin kaupungissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää