Ulkomaat    |   HS-analyysi

EU ja Turkki tänään huippukokouksessa: Tavoitteena sulkea Balkanin pakolaisreitti kokonaan

Maanantain huippukokoukselta toivotaan pakolaiskriisissä sellaista, mikä ei viime marraskuussa onnistunut.

Bryssel

Nyt se pitää vihdoin saada kuriin ja vieläpä loppumaan. Ihmisten hallitsematon vaeltelu Turkista Kreikkaan ja sieltä edelleen pitkin Eurooppaa.

Tässä on yksinkertaistettuna se, mitä EU-jäsenmaiden 28 johtajaa ja Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu yrittävät saavuttaa maanantaina Brysselin kriisikokouksessa. Tai muuten: no, kuukausia kestänyt kaaos kärjistyy ja jatkaa Euroopan unionin yhtenäisyyden ja perusteiden nakertamista.

HS:n tuoreen kuvareportaasin Kreikan ja Makedonian rajalta voi lukea tästä. Valtaosa rajan mutaleiriin jumiin jääneistä tuhansista ihmisistä on naisia ja lapsia.

EU:n ja Turkin maanantaisessa huippukokouksessa yritetään ennakkotietojen mukaan sopua, jossa Turkki yrittäisi vihdoin pysäyttää siirtolaisten ja pakolaisten tulon Kreikkaan. Vastalahjaksi EU nopeuttaisi Turkille jo aiemminkin tarjottujen porkkanoiden – kuten viisumivapauden – kypsymistä.

Politico-verkkolehden mukaan olisi syntymässä sopimus, jonka mukaan kaikki Turkin ja Kreikan välisillä merialueilla tavoitetut pakolaiset ja siirtolaiset palautettaisiin Turkkiin. EU-maat puolestaan ottaisivat hallitusti vastaan pakolaisia suoraan Turkista, mikä lopettaisi salakuljettajien bisnekset.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi kirjeessään EU-johtajille viime perjantaina, että huippukokouksessa tulisi sopia niin sanotun Balkanin reitin sulkemisesta. Tässä tapauksessa todellisuus on ajanut jo EU-päätöksenteon edelle, sillä Kreikan ja Makedonian raja on pitkälti suljettu.

Vain kolme viikkoa sitten Euroopan voimanainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel, varoitti Makedonian rajan sulkemisesta. Hänen vaatimuksensa kaikui kuuroille korville monissa itäisen ja kaakkoisen Euroopan maissa sekä Itävallassa, joka yllätti helmikuun puolivälissä rajoittamalla turvapaikkahakemusten päivittäisen määrän 80:een.

Itävallan poliitikot ovat piikitelleet Merkeliä, että hän voisi aloittaa suorat lennot Turkista, Jordaniasta ja Kreikasta Saksaan ja säästää välillä olevat maat kansainvaellukselta.

Itävalta ei halua olla Saksan pakolaispolitiikan ”jakelukeskus” eikä ”odotushuone”, Itävallan liittokansleri Werner Faymann totesi lehtihaastattelussa viime viikolla.

Merkel on yrittänyt vakuuttaa saksalaisia ja muuta Eurooppaa siitä, että mitään suunnitelma B:tä ei ole, vaan turvapaikanhakijoiden virta tulee pysäyttää Turkkiin. Mutta toisin on käynyt: ihmisiä saapuu Kreikkaan yhä parituhatta joka päivä, mutta nyt he ovat jäämässä jumiin talousvaikeuksien piinaamaan maahan.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on viime aikoina todennut, että hän ei halua maansa muuttuvan ”sielujen varastoksi”.

Huippukokoukselta odotetaan siis sitä, että Turkki pelastaisi EU:n lisäksi historiallisen arkkivihollisensa Kreikan. Se on paljon toivottu, sillä vastaavanlainen lupaus saatiin viime marraskuussa pidetyssä Turkin ja EU:n ”historialliseksi” julistetussa huippukokouksessa.

EU-maita on hirvittänyt liian läheinen kaveruus Turkin kanssa, koska maa on kääntynyt entistä autoritaarisempaan suuntaan ja kiihdyttänyt sotaansa kurdeja vastaan. Viime perjantaina Turkin viranomaiset ottivat haltuunsa maan laajalevikkisimmän lehden Zamanin, samalla kun Eurooppa-neuvoston pomo Donald Tusk vieraili maassa.

Lehden kaappaaminen aiheutti vastalauseiden ryöpyn EU:sta. Ja alleviivasi, että EU on joutunut työntämään ihmisoikeudet taka-alalle, kun se on yrittänyt saada turkkilaisjohtajat suostumaan yhteistyöhön pakolaiskriisin hoitamisessa.

EU on luvannut Turkille viisumivapauden lisäksi kolme miljardia euroa avustusrahaa sekä jäsenyysneuvotteluiden jouduttamista. Yleinen käsitys on, että Turkki on nyt EU:hun nähden ylilyöntiasemassa.

Turkilla on kuitenkin syynsä tulla toimeen sekä EU:n että etenkin Saksan kanssa, etenkin kun maan suhteet Yhdysvaltoihin ja Venäjään ovat kylmenneet Syyrian sodan erimielisyyksien vuoksi.

Mutta vaikka Turkki haluaa ystäviä Berliinistä ja Brysselistä, maan kantokyky etenkin noin kolmen miljoonan syyrialaispakolaisen kanssa on kauan sitten ylitetty. Turkki halunnee kunnon vakuutukset Brysselistä, että jos se suostuu – ja edes onnistuisi – pysäyttämään ihmiset maan rajojen sisäpuolelle, EU-maat alkaisivat ottaa satojatuhansia pakolaisia suoraan Turkista.

EU:n lupauksiin voi olla vaikea uskoa, sillä viime vuonna jäsenmaat lupasivat sijoittaa uudelleen 160 000 pakolaista EU:n sisällä. Viime viikon lopulla tavoitteesta oli toteutunut 0,4 prosenttia: vain 660 ihmistä oli siirretty.

Paine asioiden muuttamiseen on Euroopassa kuitenkin kova, mitä alleviivaa, että jo ensi viikolla pidetään seuraava huippukokous pakolaiskriisin tiimoilta. Merkelille asialla on sisäpoliittinenkin hoppu, sillä Saksassa järjestetään sunnuntaina kolmet osavaltiovaalit, joiden uhataan muuttuvan kansanäänestykseksi pakolaispolitiikasta ja kasvattavan äärioikeiston suosiota.

Pakolaiskriisi uhkaa myös EU:n pyhänä pidettyä vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimusta, sillä jo kahdeksan jäsenmaata on aloittanut jonkinlaiset rajatarkastukset. EU-komission viime viikolla esittämän suunnitelman mukaan Schengen-alue pitäisi palauttaa normaalitilaan ensi joulukuuhun mennessä.

Vaikeasta asetelmasta huolimatta Eurooppa-neuvoston Tusk totesi viime perjantain kutsukirjeessään EU-johtajille, että ”ensi kerran sitten maahanmuuttokriisin alkamisen näen merkkejä eurooppalaisesta konsensuksesta”.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Turkki
 • EU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  4. 4

   Suomeen vasta rantautuneen rikollis­jengin jäseniä tuomittiin vuosiksi vankilaan – pisin tuomio yli kymmenen vuotta

  5. 5

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  6. 6

   Pohjois-Korea rakentaa uutta ohjus­sukellus­venettä, joka voisi hiipiä huomaamatta kohteensa lähelle – tavoitteena on varustaa se ydin­räjähteillä

  7. 7

   Lahdenväylällä liikenneonnettomuus – liikenne pohjoisen suuntaan on poikki Mäntsälässä

  8. 8

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  9. 9

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  10. 10

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi katkaisi liikenteen Pengerkadulla Helsingin Kalliossa – päihtynyt mies heitteli kerrostalosta irtaimistoa kadulle

  6. 6

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  7. 7

   Kirkas valopallo jyrisi Lapin taivaalla – ”Kuulin useita räjähdyksiä, se oli kuin räjähdyssarja”, kertoo Inarin palopäällikkö

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  2. 2

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  3. 3

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Suomalainen peruskoulu on ajautunut muutamassa vuodessa sekavaan tilaan, joka vaarantaa oppilaiden oikeusturvan

  11. Näytä lisää