Ulkomaat

Republikaanit päättävät Trumpin ja Cruzin välillä – rutto vastaan kolera

Republikaanit ovat vaikean valinnan edessä. Johtavia presidenttiehdokkaita yhdistää se, että puoluejohto ei pidä kummastakaan.

Washington. Rutto vai kolera?

Luoti vai myrkky?

Arsenikki vai teloituskomppania?

Amerikkalaismedia on kilpaillut viime päivinä siitä, kuka kuvailee parhaiten republikaanien valintaa miljardööri Donald Trumpin ja senaattori Ted Cruzin välillä. Eikä kyse ole vain itärannikon liberaalista mediasta, vaan myös republikaanien omista luonnehdinnoista.

Puolueen presidenttiehdokkaaksi on nousemassa joko mies, joka inhoaa kaikkia (Trump), tai mies, jota kaikki inhoavat (Cruz). Heitä yhdistää vain se, että kumpikin pilkkaa avoimesti omaa puoluejohtoaan.

Siinä, missä Trump on tuulella käyvä rääväsuu, jonka todellisista mielipiteistä kukaan ei ole varma, Cruz on puhdas­oppinen puritaani ja siksi hieman pelot­tava. Cruzin mielestä kongressin republikaaneilta puuttuu selkäranka, koska he ovat valmiita kompromisseihin demokraattien kanssa. Cruzin näkökulmasta myös Trump on kaukana todellisesta konservatiivista, koska tämä on suhtautunut ymmärtäväisesti sosiaalitukiin ja abortti­oikeuteen.

Cruzin maailmassa ei ole kompromisseja. Hän ajaa ankaraa konservatiivilinjaa, jonka perustana on perustuslaki: vapaus, aseenkanto-oikeus ja rajoitettu valtion rooli. Konservatiivien mielestä myöhemmät tulkinnat perustuslaista, kuten abortti­oikeus, ovat ”aktivistituomarien” aikaansaannoksia.

Cruz haluaa leikata valtion­velkaa ja yritystukia, lakkauttaa veroviraston ja opetusministe­riön, irtisanoutua Iranin ydin­sopimuksesta, heittää luvattomat siirtolaiset maasta ja lopettaa niin sanotun Obamacaren, jonka ansiosta pienituloisilla on varaa sairausvakuutukseen. Hän vastustaa aborttioikeutta myös silloin, kun nainen on raiskattu.

Nyt ollaan kaukana presidentti George W. Bushin ”myötätuntoisesta konservatismista”.

Konservatiivinen ajatusmaailma viehättää Yhdysvalloissa eniten valkoisia miehiä, sillä perustuslain tulkinnoilla on ollut tapana parantaa naisten ja vähemmistöjen oikeuksia.

Puheissaan Cruz ei juurikaan käytä sanaa ”republikaani” vaan puhuu koko ajan ”konservatiiveista” ikään kuin edustaisi omaa puoluettaan.

Juuri tämän takia republikaanit kavahtavat Cruzia: hän äänestää omasta puolueestaan oikealle, vaikka voittoisan presidenttiehdokkaan tulisi vedota myös maltillisiin.

Cruzin mustavalkoinen ajatusmaailma selittyy osittain hänen taustallaan. Cruzin isä, kuubalainen siirtolainen, oli viinaan menevä mies, joka jätti Cruzin amerikkalaisen äidin. Tultuaan uskoon isä palasi perheensä luo ja ryhtyi papiksi. Kokemus toistuu Cruzin puheissa merkkinä Jumalan pelastavasta voimasta.

Isältään Cruz on oppinut evankelisiin äänestäjiin vetoavan saarnanuotin, joka saa hänet kuulostamaan herätysliikkeen varainkerääjältä. Tarvittaessa Cruz poimii varastostaan väittelytaidon, joka on peräisin eliittiyliopiston kilpaväittelyistä. Vaikka Cruz korostaa äänestäjille texasilaisjuuriaan, todellisuudessa hän on Princetonin ja Harvardin kasvattama juristi.

Politiikassa Cruzin jyrkkä linja on johdonmukainen seuraus republikaanien sisäisestä taistelusta, jossa Cruzin edustama oikeistosiipi haluaa puhdistaa puo­lueen vääräuskoisista vätyksistä.

Joskus vallankumous syö omat lapsensa, ja tämä voi vielä uhata Cruzia. Republikaanien radikaalit väittivät aikoinaan, ettei Barack Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa. Cruz syntyi Kanadassa, mikä herättää kysymyksiä hänen omasta pätevyydestään presidentiksi.

Cruzia on arvosteltu myös siitä, että hän haluaa purkaa pienituloisten sairausvakuutuksen, vaikka hänen oman vakuutuksensa on maksanut vaimon työnantaja, investointipankki Goldman Sachs.

Joten kumpi valita, luoti vai myrkky?

 

HS kysyi kolme kysymystä vaaleista New Hampshiren ja Texasin äänestäjiltä

1. Ketä kannatat presidentiksi ja miksi?

2. Miten Yhdysvalloilla mielestäsi menee?

3. Mitä sanoisit seuraavalle presidentille?

 

Amanda Gibbons, 25

Yliopiston opiskelija-avun työntekijä, New Hampshire

1. Arvon Bernie Sandersin ja Hillary Clintonin välillä. Tärkeintä on elämänlaatu. Haluaisin, että kaikki ihmiset varallisuudesta riippumatta voisivat tuntea olonsa turvallisiksi.

2. Tiedän, että muissa maissa on hyvä terveydenhoito, mitä meillä ei ole. Arvostan kuitenkin Yhdysvalloissa siitä, että jos emme pidä jostain asiasta, voimme muuttaa sitä.

3. Et voi tehdä päätöksiä vain enemmistön mielipiteiden mukaan, vaan sinun täytyy seurata, miten kaikilla menee.

 

Ashton James Azer, 19

Valtiotieteiden opiskelija, Texas

1. Äänestin Marco Rubiota, vaikka olen moraalikysymyksissä vapaamielisempi kuin hän. Pidän kuitenkin hänen visiostaan Yhdysvalloille. Meidän kaikkien tulisi vaatia enemmän itseltämme, ei vain muilta.

2. Olen yllättynyt, kuinka repivä presidenttikisasta on tullut. Minulla menee hyvin ja toivon, että Yhdysvalloissa pystyttäisiin löytämään enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä.

3. Presidentin pitää olla kiinnostuneempi rakentamaan siltoja kuin muureja ihmisten välille.

 

Barbara Economides, 70

Eläkeläinen, New Hampshire

1. Äänestän Hillary Clintonia, koska hän lupaa vain sen, minkä voi pitää. Muut lupaavat maat ja mannut, mutta ei niistä lupauksista tule mitään. Pidän myös Bill Clintonista, koska hänen aikanaan Yhdysvaltain taloudella meni tosi hyvin.

2. Meillä menee melko hyvin, mutta voisi mennä vielä paremminkin. Yhdysvallat on maailman paras maa.

3. Sanoisin Hillarylle, että onnea, tulet pärjäämään hienosti. Trump huutaisi vain kaikille ”hiljaa”, ja Sanders taas ei saisi mitään aikaiseksi.

 

Bonnie Spence, 77

Kotirouva, New Hampshire

1. Äänestän Donald Trumpia, koska hänellä on oikeita ajatuksia siirtolaisuudesta. Ulkomaalaiset tulevat tänne ja saavat paljon ilmaista tavaraa. Siksi sitä ei riitä meille.

2. Yhdysvalloilla ei mene hyvin. Minua pelottaa Isis ja Pohjois-Korea. Kaikenlaista ikävää tapahtuu koko ajan.

3. Toivottaisin onnea. Ei hän minun neuvojani tarvitse, hänellä on varmasti pätevää henkilökuntaa.

 

Emily Schulz, 40

Kotirouva, Texas

1. Äänestin Ted Cruzia, koska hänellä on samat arvot kuin minulla. Hän kunnioittaa perustuslakia, joka erottaa Yhdysvallat kaikista muista maailman maista. Ihmisten, ei tuomioistuinten, pitäisi päättää aborttioikeudesta ja siitä, kelle pyhä avioliitto kuuluu.

2. Olen huolissani siitä, että Obama ei ole noudattanut perustuslakia, vaan on ylittänyt valtaoikeutensa.

3. Sanoisin, että Yhdysvallat on uskomaton, hieno maa, eikä presidentin pidä pyydellä ulkomailla anteeksi sen puolesta, kuten Obama on tehnyt. Hän ei ole halunnut Yhdysvaltain parasta.

 

James Geschwindner, 45

Työkyvyttömyyseläkeläinen, New Hampshire

1. Kannatan Donald Trumpia rajojen, kielen ja kulttuurin takia. Hän on ainoa, joka suojelee noita kolmea. Ja ilman niitä ei ole olemassa Yhdysvaltoja. Pian emme saa enää saa puhua täällä englantia.

2. Me olemme maailman ongelmien kaatopaikka. Amerikkalaisista tulee vähemmistö omassa maassa. Meidän täytyy vallata maamme takaisin.

3. Onnittelisin Trumpia, että hän on uskaltanut sanoa totuuden.

 

Karen Cloonen, 59

Kuntosali YMCA:n työntekijä, New Hampshire

1. Äänestän Ted Cruzia, koska kristilliset arvot ovat minulle tärkeitä. Cruz on luvannut rukoilla ennen jokaista päätöstä, jonka hän tekee, ja se on minulle tärkeää.

2. Jos Trump voittaa, ongelmamme pahenevat. Hän on liian ylimielinen. Seuraavan presidentin on mietittävä, miten taata Yhdysvaltain turvallisuus ja huolehtia siitä, että kaikki pääsevät lääkäriin.

3. Rukoilisin hänen puolestaan ja toivoisin, että hän voi viedä tätä maata oikeaan suuntaan, jossa yksinhuoltajia ei olisi niin paljon.

 

Kevin Hart, 45

Verkkomarkkinoinnin työntekijä, New Hampshire

1. Kannatan Donald Trumpia, koska minua huolestuttaa terrorismi. Bostonin maratoniin tehtiin terrori-isku, mutta Bostonin muslimit eivät halua poliiseja moskeijaan. Jos terrori-iskua olisi suunniteltu minun kirkossani, toivottaisin poliisit tervetulleiksi.

2. Yhdysvallat on yhä paras maa maailmassa, mutta se on hyvin jakautunut. Äänestin Obamaa ja toivoin, että hän olisi voinut parantaa rotujen välisiä suhteita. Ne ovat vain pahentuneet.

3. Sanoisin, että meidän on löydettävä politiikassa jonkinlainen keskusta äärilaitojen sijasta, koska oikeisto ja vasemmisto ovat kaikesta eri mieltä.

 

Larry Dzaugis, 64

Insinööri, New Hampshire

1. Äänestin republikaani Mark Eversonia, koska tapasin hänet kadulla. Ei hänellä tietenkään ole mahdollisuuksia, koska häntä ei tunneta. Hänelle oli tärkeää, että saavuttaisimme Yhdysvalloissa jonkinlaisen yksimielisyyden.

2. Yhdysvalloilla menee ok, vaikka koskaan emme pääse siihen asemaa, missä aiemmin olimme. Ihmiset muissa maissa ovat koulutettuja, fiksuja ja valmiita tekemään paljon töitä. Emme pysty kilpailemaan heidän kanssaan kuin muutamilla aloilla.

3. Sanoisin, että päiväkodin säännöt pätevät edelleen: pese kätesi, leiki kiltisti, ei saa riidellä.

 

Laura Hogdes, 49

Kotirouva, Texas

1. Äänestin John Kasichia, koska hän on ainoa täyspäinen republikaani. Tänä vuonna vaalit ovat olleet yksi iso show, ja nyt se alkaa pelottaa minua.

2. Yhdysvalloilla ei mene kovin hyvin. Me jäämme koko ajan jälkeen muista, mutta vielä en ole kauhuissani.

3. Sanoisin, että kiinnitä huomiota ihmisten paikallisiin huoliin: veroihin, koulukseen, terveydenhoitoon. Ne ovat niitä kaikkein tärkeimpiä asioita.

 

Leslie Duchscherer, 55

Kiinteistövälittäjä, Texas

1. Äänestin Hillary Clintonia, koska hän on kaikkein pätevin ja kokenein ja puolustaa naisten oikeuksia. En ymmärrä, miksi oikeisto haluaa viedä naisilta aborttioikeuden. Ellei pidä abortista, ei tarvitse tehdä aborttia, mutta on väärin pakottaa nainen ensin synnyttämään ja jättää sen jälkeen äiti ja lapsi ilman tukea.

2. Meillä on vihdoin toimiva terveydenhoito, jonka Obama sai aikaiseksi.

3. Sanoisin Clintonille, että jatka älykkäällä, ajattelevaisella ja inhimillisellä linjalla. Ja että olen ylpeä siitä, että meillä on vihdoin nainen presidenttinä.

 

Nancy Shea, 58

Hieroja, New Hampshire

1. Kannatan Bernie Sandersia, koska kerrankin joku välittää vähän. Kampanjaraha on kaiken korruption takana. Raha on kuin lannoite: kaikki kukoistaa, kun sitä levitetään laajemmin.

2. Yhdysvalloilla menee surkeasti. Ihmisten on herättävä ja vihdoin tehtävä asioille jotain. On meidän vuoromme vaikuttaa.

3. Jos presidentti on Bernie, kiittäisin häntä siitä, että hän sai minut ensimmäistä kertaa osallistumaan politiikkaan. Ellei se ole Bernie, kysyisin, miten kehtaat katsoa itseäsi peiliin.

 

Robert Donder, 65

Huoltomies, New Hampshire

1. Äänestin John Kasichia, koska hän on republikaaneista maltillisin. Tuen yleensä demokraatteja, mutta nyt halusin antaa ääneni republikaanien äärilaitaa vastaan. Republikaanit sekoittavat uskonnon politiikkaan, vaikka kirkon ja valtion pitäisi olla Yhdysvalloissa erillään.

2. Tarvitaan muutosta, koska valtion velka on aivan liian suuri. Obama on tehnyt parhaansa, mutta kongressi on vastustanut häntä joka käänteessä.

3. Kysyisin varmaan, miten voi pienentää valtion velkaa ja silti taata ihmisille peruspalvelut. Kaikkea ei voi maksaa luottokortillakaan.

 

Rosemary Johnson, 53

Kiinteistövälittäjä, New Hampshire

1. Kannatan Bernie Sandersia tai Hillary Clintonia. Tärkeintä olisi, että rahan valta politiikassa vähenisi.

2. Yhdysvalloilla ei mene kovin hyvin. Sairastuminen voi ajaa ihmiset konkurssiin, ja he joutuvat myymään talonsa maksaakseen lääkärilaskunsa. Asunnonvälittäjänä näen, kuinka he itkevät allekirjoittaessaan kauppakirjoja.

3. En ole koskaan ajatellut, että pääsisin tapaamaan ketään niin vaikutusvaltaista.

 

Steven Challinger, 20

Vaatekaupan myyjä, New Hampshire

1. Kannatan Bernie Sandersia, koska hän on rehellinen. Hän on yrittänyt parantaa keskiluokan asemaa johdonmukaisesti 30 vuoden ajan.

2. Yhdysvallat kärsii siitä, että suurilla pankeilla ja Wall Streetillä on enemmän valtaa kuin tavallisilla ihmisillä.

3. Tee, mikä sinusta on oikein. Jumala siunatkoon Yhdysvaltoja!

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tiistaina on ratkaiseva päivä

 Tiistaina järjestetään esivaalit Floridassa, Ohiossa ja kolmessa muussa osavaltiossa. Vaalitapa muuttuu republikaanien puolella niin, että voittaja saa Floridan ja Ohion kaikki valitsijamiehet.

 Jos Donald Trump voittaa, hän sinetöi johtoasemansa. Jos Marco Rubio häviää Floridassa tai John Kasich Ohiossa, Ted Cruz jäänee Trumpin ainoaksi haastajaksi.

 Trump johtaa kisaa selvästi. Cruz on takamatkalla, mutta hänellä on vielä mahdollisuus yllättää.

 Demokraattien puolella Hillary Clinton tavoittelee voittoa Bernie Sandersista. Clinton voittaa todennäköisesti Floridassa, mutta tiukempi kisa käydään Ohiossa ja Illinoisissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää