Ulkomaat

Isisillä jopa sata iskuihin valmista itsemurha­pommittajaa Euroopassa – Brysselin hyökkääjät halusivat ehkä kostaa terroristiepäillyn kiinnioton

Iskuja voitaisiin ennaltaehkäistä tiiviimmällä yhteistyöllä irakilaisten tiedusteluviranomaisten kanssa, sanoo Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä.

Brysselin tiistaiset terrori-iskut olivat koordinoitu iskujen sarja, jonka onnistunut toteutus kertoo toimivan terroristisolun olemassaolosta aivan Euroopan sydämessä, arvioivat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

Tiistain iskuissa kuoli ainakin 30 ihmistä ja haavoittui runsaat 200. Lue kooste tiistain tapahtumista tästä.

Lähes samanaikaisesti toteutetut iskut Brysselin lentokentällä ja metroasemalla toivat mieleen Pariisin iskun viime marraskuulta, sanoo kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

”Käytännössä puhutaan hyvin saman tyyppisestä iskusta kuin Pariisin isku. Tuolloin iskettiin useassa erillisessä kohteessa lähes samanaikaisesti ja pyrittiin aiheuttamaan nimenomaan siviiliväestölle mahdollisimman suuria tappioita.”

Jihadistijärjestö Isis kertoi tiistai-illalla olevansa Brysselin iskujen takana. HS haastatteli Parosta ja muita asiantuntijoita ennen kuin tieto Isisin osallisuudesta varmistui.

Isisin terroristit iskivät myös marraskuun 13. päivä automaattiasein ja itsemurhaliivein Pariisissa Bataclanin konserttisaliin, jalkapallostadionille sekä kahviloihin ja ravintoloihin. Terroristit tappoivat tuolloin 130 ihmistä.

Pariisin iskujen yhdeksi pääarkkitehdiksi epäilty Salah Abdeslam otettiin kiinni Molenbeekin lähiössä Brysselissä perjantaina. Pariisin iskujen tekijöiden jälkiä oli jo aiemmin yhdistetty Molembeekiin.

Yhtäaikaisesti toteutetut iskut kielivät laajasta taustaverkostosta.

”Iskujen takana oli kyvykkäitä kokonaiskoordinoijia. Kyse ei ollut yhden tai kahden tai kolmen ihmisen tekemästä iskusta. Iskua oli mahdollisesti valmisteltu jo jonkin aikaa”, Paronen arvioi ensitietojen pohjalta.

Parosen mukaan on mahdollista, että terrorisolulla oli valmis suunnitelma sen varalle, että Abdeslam jää kiinni: Näyttävä isku mahdollisimman pian.

”Yksi vaihtoehto on myös se, että Abdeslamin kiinni jääminen oli terroristisolulle hälytyskello. He halusivat tehdä nopeasti jotakin, ennen kuin koko verkosto paljastuu.”

Abdeslamin pidätyksen on arvioitu johtavan merkittäviin paljastuksiin Isisin suunnitelmista ja verkostoista Euroopassa.

Myös Irak-asiantuntija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä arvioi, että Brysselin terrori-isku voi liittyä Abdeslamin pidätykseen.

Al-Taee kertoo olleensa Brysselin iskujen jälkeen yhteydessä tunnettuun irakilaiseen terroristiasiantuntijaan Hisham al-Hashimiin, joka työskentelee Irakin hallitukselle. Al-Hashim tuntee jihadistijärjestö Isisin verkostoa Irakissa ja Syyriassa sekä järjestön lonkeroita Euroopassa.

Al-Hashimin tietojen mukaan Isisillä saattaa olla Euroopassa noin sata iskuihin valmistautunutta itsemurhapommittajaa, al-Taee sanoo.

”Niin sanotulla punaisella listalla on sata nimeä, jotka ovat valmiita tekemään nopeastikin itsemurhaiskuja viidessä eurooppalaisessa kaupungissa: Moskovassa, Pariisissa, Brysselissä, Berliinissä ja Lontoossa.”

Brysselin iskuissa oli mukana ainakin yksi itsemurhapommittaja. Viranomaiset julkaisivat tiistaina kuvan kolmesta miehestä, joiden epäillään osallistuneen lentokenttäiskuun.

Isisin mahdolliset itsemurhapommittajat Euroopassa ovat irakilaisten tietojen mukaan asuneet täällä jo pidemmän aikaa.

”Heidän profiilinsa on se, että he ovat asuneet koko elämänsä Euroopassa juuri niillä alueilla, missä iskut toteutetaan. He puhuvat paikallista kieltä täydellisesti, mutta ovat ideologisesti uskollisia Isisille”, al-Taee kuvailee.

Iskujen tekeminen Euroopassa tukee ajatusta Isisin ”kalifaatin” laajentamisesta.

”Iskuilla on tarkoitus painostaa liittoumaa, joka taistelee Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. He yrittävät saada eurooppalaiset painostamaan hallituksiaan, että ne vetäisivät sotilaansa ja muun apunsa koalitiolta.”

Al-Taeen mukaan Isis pyrkii iskuilla myös tukaloittamaan Syyriasta ja Irakista paenneiden pakolaisten oloja. Iskut Euroopassa vahvistavat pakolaisvastaista ilmapiiriä. Jihadistien ideologiassa Irakin ja Syyrian pakolaiset ovat luopioita, koska he ovat jättäneet ”kalifaatin”.

Euroopassa tehdyillä iskuilla Isis pyrkii myös havainnollistamaan, kuinka eri tavalla Euroopassa ja muslimimaissa tehtyihin iskuihin suhtaudutaan.

”Kun Turkissa räjähtää, niin reaktio on mitätön verrattuna siihen mitä tapahtuu, kun Euroopassa räjähtää. Isis haluaa osoittaa kannattajilleen, että eurooppalaisten mielestä heidän verensä on arvokkaampaa kuin muiden.”

Brysselin iskut vahvistavat käsitystä siitä, että terroristeilla on kannatusta syvällä Euroopan pääkaupungin sydämessä, arvioi kapteeni Paronen.

Hänen mukaansa Brysselistä löytyy ”alueellinen mielipideilmasto”, jossa solut pystyvät toimimaan. Tällä hän viittaa siihen, että esimerkiksi Abdeslam kykeni piilottelemaan poliisia neljä kuukautta tukeutumalla Molenbeekin lähiössä asuviin tukijoihinsa.

”Näin urbaaneissa oloissa elävä sissi toimii. Hän tukeutuu olemassa oleviin verkostoihin ja paikallisväestöön, joka suhtautuu myötämielisesti hänen asiaansa”, Paronen sanoo.

”Käytännössä voidaan puhua tilanteesta, että Euroopan unionin pääkaupungissa toimii verkostoja, jotka ovat valmiita terrori-iskuihin tai ainakin iskujen tukemiseen.”

Parosen mukaan terroristit iskevät siviilikohteisiin, sillä näin taataan mahdollisimman suuri huomio. Lisäksi siviilikohteisiin iskeminen saa terroristijärjestön näyttämään vahvemmalta kuin mitä se perinteisin sotilaallisin mittarein todellisuudessa on.

Paronen arvioi, että iskuja voi valitettavasti tulla lisää, ja että niitä on hyvin vaikea torjua.

Al-Taeen mukaan yksi keino ehkäistä iskuja ennakkoon on se, että eurooppalaiset tiedusteluviranomaiset tekisivät tiiviimpää yhteistyötä irakilaisten tiedusteluviranomaisten kanssa.

Eurooppalaisten mukaan Irakista on ollut vaikea löytää tahoja, joiden kanssa tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä. Al-Taeen mukaan irakilaiset tiedusteluviranomaiset kuitenkin osaavat asiansa.

”Irakilaiset tiedusteluviranomaiset ovat hyvinkin osaavia ja heidän metodinsa kehittyneitä. Heillä on todennäköisesti parempaa ja tarkempaa tietoa Isisin verkostoista kuin eurooppalaisilla tiedusteluviranomaisilla”, hän sanoo.

”Tiivistämällä yhteistyötä voitaisiin tehokkaammin avata ja murentaa terroristien verkostoja.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Brysselin isku
 • Isis
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvepääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  6. 6

   Weinstein-skandaali syvenee – Game of Thrones -näyttelijä Lena Headey syyttää tuottajaa ahdistelusta

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

   Tilaajille
  8. 8

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  9. 9

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  10. 10

   Flunssaisena töihin tuleva on pahoinpitelijä – Ihmisellä pitää olla mahdollisuus sairastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  8. 8

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  9. 9

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  10. 10

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  11. Näytä lisää