Ulkomaat

Brysselissä loukkaantunut suomalaismies kertoo, kuinka matkalaukut pelastivat hänet ja puolison: “Pommeissa oli metallipalloja ja pultteja”

Itsemurhaiskussa loukkaantunut suomalainen: “Kristallinkirkas on ajatus, että täällä jatkamme. Pelolle ei saa antaa periksi, ei tällaisille raukkamaisille keinoille.”

Bryssel

Tiistain terrori-iskussa Brysselin lentokentällä loukkaantunut suomalainen Pasi Moisio, 52, heräsi keskiviikkoon ikävin tuntemuksin. Yön aikana toinen silmä oli muurautunut umpeen ja hänen kasvonsa olivat täynnä vesikelloja.

Rina-vaimon haavat ovat myös vielä sellaiset, että meidän täytynee vielä tänäänkin lähteä lääkäriin”, Moisio kertoo Brysselissä, jossa hän asuu indonesialaisen vaimonsa Errina Fitry-Moision, 43, kanssa.

Pariskunta ei halua esiintyä valokuvissa. Sen sijaan Moisio lähettää kaksi paljonpuhuvaa valokuvaa. Toisessa näkyy pomminsirpaleen repimä reikä Moision matkalaukussa, toinen esittää Errina-vaimon laukun sisältä löytynyttä metallinkappaletta.

“Pommeissa oli runsaasti metallipalloja, pultteja, ruuveja ja sellaista. Matkalaukut ovat olleet suojanamme. Se joka meidän peräämme katsoo, on nyt katsonut peräämme”, kertoo Moisio, joka työskentelee Brysselissä Suomen Yrittäjien sekä Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL -edunvalvontajärjestön johtajana.

Moisiot olivat Brysselin lentokentällä tiistaiaamuna odottamassa lentoa New Yorkiin, kun kaksi itsemurhapommittajaa laukaisi räjähdevyönsä surmaten toistakymmentä ihmistä.

Myös brysseliläiselle metroasemalle iskettiin: kaikkiaan kuolonuhreja oli ainakin 31 ja noin 270 ihmistä loukkaantui. Ulkoministeriön mukaan loukkaantuneista kolme oli suomalaisia.

Zaventemin lentokentän räjähdykset kaatoivat Moisiot maahan, kuten kaikki muutkin heidän ympärillään olevat ihmiset. Errina-vaimo sai avohaavoja ja ruhjeita kasvoihinsa, Moisiolla katosi hetkeksi kuulo ja hän sai palovammoja päänsä alueelle.

Moision mukaan räjähdykset kärvensivät vaatteet ja rikkoivat pariskunnan alumiinimatkalaukut. ”Kun nousimme maasta, oli koko lähtöhallimme sisätila aivan sirpaleina ja tuusan nuuskana”, hän kuvaili tiistaina.

Terrori-iskut ovat järkyttäneet Brysselissä asuvien turvallisuudentunnetta. Samalla moni kuitenkin painottaa, että elämän on jatkuttava, eikä terroristeille eikä pelolle pidä antaa periksi.

“Itselläni pelko ei ole päällimmäinen tunne, vaan enemmänkin pettymys siitä, että emme ole onnistuneet taistelussa äärijärjestöjä, terrorismia, vastaan”, toteaa EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen kabinetin jäsen Aura Salla.

Pasi Moisio kertoo, ettei hänellä ole käynyt mielessäkään muuttaa pois Brysselistä tiistain tapahtumien jälkeen.

“Kristallinkirkas on ajatus, että täällä jatkamme, entistä aktiivisemmin ja avoimemmin. Pelolle ei saa antaa periksi, ei tällaisille raukkamaisille keinoille”, neljä vuotta Brysselissä asunut Moisio sanoo.

EU-komissiossa kehitysasiain virkamiehenä työskentelevä Lea Vuori kertoo, että päällimmäisenä tuntemuksena hänellä on ihmetys.

“Ihmetyttää se viha, mitä nämä terroristit meitä vastaan tuntevat. Me koemme olevamme rauhaa rakastavia, suvaitsevaisia ihmisiä. Ja monet meistä – itseni mukaan lukien – olemme suunnanneet koko uramme sille, että maailmasta tulisi parempi paikka”, Vuori kertoo.

Bryssel on elänyt jo kuukausien ajan terroriuhan alla, ja siksi tiistain iskut eivät olleet varsinainen yllätys. Belgian pääministeri Charles Michel tiivisti monien tunnot tiistaina sanomalla, että “se mitä olemme pelänneet on nyt tapahtunut”.

Belgian Suomi-Klubin puheenjohtaja Kati Hognes sanoo, että nyt monella on pelko uusista iskuista.

“Surettaa yleisesti, että tällaista tapahtuu nykyään niin paljon ja se on niin todennäköistä, ettei se hirveästi yllätä. Elämää täytyy jatkaa ja meidän täytyy näyttää, että emme lannistu ja uskomme omaan elämäntapaamme, emmekä anna muiden muuttaa sitä”, Leuvenissä asuva ja usein Brysselissä käyvä Hognes sanoo.

Pasi Moisio kertoo, että terrori-iskun jälkeen hän on saanut ilolla – ja liikutuksella – huomata, miten kriisit lähentävät ihmisiä ja lujittavat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Hänelle on tulvinut lukemattomia viestejä ystäviltä ja sukulaisilta Suomesta ja muualta.

“Kriisitilanne tiivistää yhdessä tekemisen aatetta. Meidän on vain entistä enemmän tehtävä eurooppalaista yhteistyötä ja haettava balanssia ja harmoniaa. Mutta onhan tämä hirveän surullista ja inhottavaa.”

HS kertoi aiemmin keskiviikkona, että Brysselissä palataan vähitellen arkeen. Artikkeli löytyy täältä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Terrorismi
 • Brysselin isku
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää