Ulkomaat

Talebanin itsemurha­pommittaja tappoi ainakin 70 Pakistanissa – uhrit lähinnä naisia ja lapsia

Kuolonuhreista valtaosa oli naisia ja lapsia. Pakistan aikoo iskeä ääri-islamilaisia ryhmittymiä vastaan Punjabin maakunnassa.

Ääri-islamistiseen Talebaniin kuuluva Jamaat-ul-Ahrar-niminen ryhmittymä ilmoitti sunnuntai-iltana olevansa Pakistanin Lahoressa tehdyn itsemurhaiskun takana, uutistoimisto Reuters kertoo.

Pakistan aikoo iskeä ääri-islamilaisia ryhmittymiä vastaan Punjabin maakunnassa, kertoivat Pakistanin viranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaina.

”Päättäväisyytemme kansakuntana ja hallituksena on vahvistunut ja pelkurivihollinen pyrkii käymään pehmeiden kohteiden kimppuun”, sanoi pääministeri Nawaz Sharif.

Viranomaisten mukaan ainakin 70 ihmistä kuoli aiemmin sunnuntai-iltana suosittuun Gulshan-e-Iqbal-puistoon tehdyssä pommi-iskussa. Maanantaina viranomaisten arviot loukkaantuneiden määrästä liikkuivat noin 230:sta 280:een.

”Monet ovat leikattavina. Pelkäämme, että uhriluku voi vielä nousta huomattavasti”, Punjabin alueen terveysviraston edustaja Salman Rafique sanoi illalla Reutersille.

Puisto sijaitsee työläisalueella ja se on alueen ainoa huvitus lapsille. Paikalla oli puiston työntekijöiden mukaan noin 8 000 ihmistä, kun pommi räjähti.

Kuolonuhreista 29 oli pelastustyöntekijöiden mukaan lapsia, loukkaantuneista 50, AFP kertoo. Reutersin mukaan pommi räjähti vain muutamien metrien päässä lasten keinuista puistossa.

”Puisto oli aivan täynnä pääsiäisen vuoksi, siellä oli paljon kristittyjä”, puistoa vastapäätä asuva Javed Ali kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Jamaat-ul-Ahrari mukaan iskun kohteena olivat nimenomaan kristityt.

”Kristityt olivat kohde”, ryhmittymän tiedottaja Ehsanullah Ehsan sanoi Reutersin mukaan.

Kuolleista kuitenkin suurin osa oli muslimeja, kertoo poliisin edustaja Haider Ashraf.

”Kaikki käyvät tässä puistossa”, hän sanoo.

Pakistanin 190 miljoonasta asukkaasta valtaosa on muslimeita. Kristityt ovat suurin uskonnollinen vähemmistö, vaikka heitä on vain runsaat kaksi miljoonaa.

Islamistit ovat lisänneet iskujaan vähemmistöjä kohtaan, ja kristityt ovat valittaneet hallituksen toimien kristittyjen suojelemiseksi olevan riittämättömiä.

Illan pimetessä puistossa oli paljon ihmisiä, jotka etsivät omaisiaan.

”Lapseni tulivat tänne. Olin kotona ja näin uutiset televisiosta, mutta vaimoni ja lapseni olivat täällä”, perhettään etsinyt Yousaf Masih kertoi AFP:lle.

”Olimme vain viettämässä mukavaa iltaa ja nauttimassa hyvästä ilmasta”, Nasreen Bibi sanoi Reutersille Services Hospital -sairaalalla, jossa hän odotti tietoja loukkaantuneen 2vuotiaan tyttärensä tilasta.

”Osoittakoon Jumala vihansa hyökkäjien päälle. Millaiset ihmiset ottavat puistossa leikkivät lapset kohteekseen”, hän sanoi.

Räjähdys oli niin voimakas, että silminnäkijöiden mukaan ruumiinkappaleita levisi laajalle alueelle.

”Kun räjähdys tapahtui, liekit olivat niin korkeita, että nousivat puiden latvojen yläpuolelle. Näin ruumiinkappaleita lentävän ilmassa”, puistossa kävelyllä ollut Hasan Imran kertoi Reutersille.

Televisiokanavat näyttivät kuvaa järkyttyneistä ja verisistä naisista ja lapsista, joita pelastusmiehistö ja vapaaehtoiset kuljettivat sairaalaan ambulansseilla, henkilöautoilla ja muilla kulkuvälineillä.

”Kymmenen minuutin jälkeen menin ulos. Talomme seinällä oli lihaa ja verta”, AFP:lle puhunut Javed Ali kertoi.

”Ihmiset itkivät, kuulin ambulanssien tulevan.”

Sairaaloilla saapui satoja ihmisiä luovuttamaan verta. Lopulta viranomaiset joutuivat ilmoittamaan, ettei verta enää tarvita.

Pakistan on kärsinyt vuosia eri kapinallisryhmien terrori-iskuista. Näkyvimpiä ovat olleet äärijärjestö Talebanin tekemät. Sen tekemät iskut ovat kuitenkin vähentyneet sen jälkeen, kun armeija aloitti operaation Talebania ja terroristijärjestö al-Qaedaa vastaan maan luoteisosissa. Armeijan toimet ovat heikentäneet Talebania, jonka taistelijoista iso osa joutui pakenemaan Afganistaniin.

Lahore sijaitsee Punjabissa maan itäosissa, jossa Talebanin iskuja on ollut perinteisesti vähemmän.

”Haluamme lähettää viestin pääministeri Nawaz Sharifille, että olemme saapuneet Lahoreen. Hän voi tehdä, mitä haluaa, mutta hän ei pysty pysäyttämään meitä. Itsemurhapommittajamme jatkavat tällaisia iskuja”, Jamaat-ul-Ahrar Ehsan uhosi.

Punjabiin on julistettu kolmen päivän suruaika pommi-iskun vuoksi. Isku tuomittiin niin Yhdysvalloissa, Vatikaanissa kuin Venäjälläkin. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaati Pakistanin pääkaupunkia Islamabadia suojelemaan uskonnollisia vähemmistöjään.

Lahoren isku näkyi yllättäen myös monen suomalaisen älypuhelimessa, kun moni sai Facebookilta kysymyksen, onko turvassa.

Facebook lähettää turvakysymyksen usein luonnonmullistusten tai esimerkiksi terrori-iskujen jälkeen niille, jotka sen tietojen mukaan ovat lähellä tapahtumapaikkaa. Tarkoituksena on, että siihen vastaamalla voi kerralla ilmoittaa olevansa turvassa koko ystävälistalleen.

Tällä kertaa Facebook lähetti Lahoren räjähdykseen liittyvän kysymyksen laajalle. Sen saivat monet Suomen lisäksi ainakin Britanniassa, Venäjällä, Portugalissa, Saksassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Israelissa, Buzzfeed kertoo.

Pakistan ei lähtökohtaisesti päästä israelilaisia maahan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Peshawarin kouluiskussa kuoli lapsia

 Viime vuoden maaliskuussa kaksi itsemurhaiskua kirkkoihin tappoi 17 ihmistä Lahoressa.

 Taleban tappoi 150 ihmistä iskettyään kouluun Peshawarissa vuonna 2014.Uhreista suurin osa oli lapsia.

 Kouluiskun vuoksi armeija iski kapinallisia vastaan. Viime vuonna iskuissa kuoli vähiten ihmisiä sitten vuoden 2007, jolloin Pakistanin Taleban perustettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terrorismi
 • Pakistan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiina varautuu jo Pohjois-Korean luhistumiseen – New York Timesin mukaan maiden rajalle suunnitteilla pakolaiskeskuksia

  5. 5

   Potilas otettiin suoraan päivystyksestä kuudeksi päiväksi sairaalaan, pysäköinninvalvonta kävi antamassa kahdet parkkisakot – oikeus kumosi sakot

  6. 6

   Tutkija kumoaa sotamyytin Summan pettämisestä: Rintama murtui, mutta miehet eivät pettäneet – he murskautuivat panssari­vaunujen tela­ketjuihin

  7. 7

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  8. 8

   Bitcoiniin sijoittavat jo lukiolaisetkin – väiteltyäni syksyn fanaatikkojen kanssa ymmärsin, että huuma on sukua Trump-ilmiölle

  9. 9

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  10. 10

   Susanna Laamanen sattui paikalle, kun raju tulipalo levisi paukahdellen Espoossa – ”Se oli muutamasta minuutista kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  8. 8

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää