Ulkomaat

Olympialaisiin vain neljä kuukautta – Brasilian presidentin viraltapano näyttää entistä todennäköisemmältä

Presidentti Dilma Rousseff saattaa kaatua talouskriisin ja korruptioskandaalien keskellä.

Rio de Janeiron kesäolympialaisiin on vain neljä kuukautta, mutta ei ole selvää, kuka Brasiliaa silloin johtaa.

Etelä-Amerikan jättivaltion presidentti Dilma Rousseff on keskellä tähän saakka pahinta kriisiään, joka saattaa kaataa hänet. Talousvaikeuksien ja korruption kyllästämä poliittinen selkkaus on saanut käänteitä, jotka päihittävät mennen tullen rikosdraamojen käsikirjoittajat.

Viimeinen isku tuli tällä viikolla, kun hallituskoalition suurin liittolaispuolue, myös korruption tahraama PMDB hylkäsi hallituksen.

Brasilia on presidenttivaltainen järjestelmä, jossa presidentti voidaan kaataa vain kongressin viraltapanomenettelyn kautta.

Emeritusprofessori David Fleischer pääkaupungista Brasíliasta arvioi uusimpien käänteiden jälkeen, että presidentin todennäköisyys joutua viralta on 90 prosenttia.

Miten Brasilia oikein joutui tähän jamaan?

Ei ole kovin montaa vuotta siitä, kun Brasilia oli nousevien talouksien tähti. Työväenpuoluetta edustava presidentti Dilma Rousseff valittiin uudelle kaudelle niukin luvuin vuonna 2014, kun talous jo sakkasi.

Vaalikampanja jakoi Brasiliaa katkerasti. Oppositio on etsinyt syitä viraltapanoon siitä saakka. Samaan aikaan Rousseffin suosio on laskenut jyrkästi talouden taantuman ja öljy-yhtiö Petrobrasin korruptioskandaalin laajenemisen myötä.

”Presidentti itse ei ole toistaiseksi virallisesti epäiltynä korruptiotutkinnassa, mutta hän oli yhtiön hallituksen puheenjohtajana aikana, jolle korruptioepäilyt pitkälti ajoittuvat”, sanoo oikeustieteen professori Ivar Hartmann puhelimitse FGV-yliopistosta Rio de Janeirosta.

Viraltapanoaloitteiden perusteena on valtion kirjanpidon manipulointi, jolla hallituksen epäillään peitelleen budjettivajetta. Tähän saakka viraltapanon perusteita on pidetty melko kevyinä verrattuna aiempiin käytäntöihin. Talouskriisin keskellä epäsuosittu presidentti saattaa silti kaatua niihin. Myös hänen vaalirahoitustaan tutkitaan.

Samalla Brasilia on yhä kärjekkäämmin jakaantunut hallituksen vastustajiin ja niihin, joiden mielestä kyseessä on vallankaappaus.

Hallituksen vastaiset mielenosoitukset ovat keränneet kaduille jopa yli kolme miljoonaa ihmistä. Mielenosoittajat ovat olleet yleensä keskimääräistä parempituloisia ja hyvin koulutettuja, eivätkä lähtökohtaisesti siten vasemmistolaisen työväenpuolueen ihailijoita.

Pelkkä väärän värinen paita kadulla on johtanut sanaharkkaan tai vihamielisyyksiin. Punainen väri yhdistyy työväenpuolueeseen, kelta-vihreä taas sen vastustajiin.

”Brasilia on hyvin polarisoitunut, mitä korostaa myös sosiaalinen media”, Hartmann sanoo.

Monet työväenpuolueen äänestäjät kokivat hallituksen pettäneen lupauksensa ilmoittamalla isoista leikkauksista heti vaalien jälkeen. He eivät välttämättä silti katso, että muut vaihtoehdot olisivat parempia.

Korruptioskandaali koskettaa Brasilian poliittista eliittiä lähes puoluekartan laidasta laitaan.

”Kaikki suuret puolueet ja myös monet pienet ovat hyötyneet korruptiosta. Tämä ei ole brasilialaisille mikään yllätys”, sanoo Hartmann.

Uutta ei varsinaisesti ole myöskään se, että päättäjiä tuomitaan korruptiosta. Työväenpuolueen vaikuttajia tuomittiin jo joitain vuosia sitten Mensalãona tunnetussa korruptioskandaalissa.

Poikkeuksellista nykyisessä korruptiovyyhdissä on tutkinnan laajuus. Lahjusten arvo on liittovaltion poliisin arvion mukaan yli 10 miljardia euroa, ja tähän mennessä 179 ihmistä on virallisesti syytettynä.

Brasilian etupäässä rikkaiden perheiden omistamissa tiedotusvälineissä valtaosa huomiosta on silti kohdistunut työväenpuolueeseen. Sen tukijat syyttävät mediaa poliittisesta ajojahdista.

Myös joidenkin tuomareiden puolueettomuus on kyseenalaistettu. Oikeuslaiton on ottanut tapahtumissa yhä keskeisemmän roolin.

”Tämä on osittain työväenpuolueen retoriikkaa, mutta osittain näyttää siltä, että oppositioon kohdistuvat tutkinnat eivät ole edenneet samalla voimalla”, professori Hartmann toteaa.

Hänen mukaansa tutkinnassa voi silti olla perusteltua priorisoida hallituksen jäseniä ja Petrobrasin hallinnossa vaikuttaneita.

”Se ei kuitenkaan saa johtaa siihen, että opposition jäseniä ei myöhemmin tutkita ja syytteitä nosteta”, hän sanoo.

Presidentti itse on korostanut syyttömyyttään. Monen on silti vaikea uskoa, että hän olisi ollut tietämätön kaikesta. Hän näytti myös yrittävän suojella edeltäjäänsä Luiz Inácio Lula da Silvaa tutkinnalta nimittämällä hänet ministeriksi. Oikeus hyllytti nimityksen.

Vaikka Rousseff kaatuisi, skandaali ei ole hetkessä ohi.

Hänen vastustajansa tarvitsevat 2/3 edustajainhuoneen äänistä, jotta viraltapano etenee senaatin käsittelyyn.

Jos viraltapano etenee, Rousseffin tilalle astuu luultavasti väliaikaisesti varapresidentti Michel Temer. Tämän oma puolue, ideologisesti hajanainen PMDB on syvällä korruptiosyytöksissä.

Viraltapanoa käsittelevän edustajainhuoneen komitean 65 jäsenestä 37 on itse tutkittavina korruptiosta tai muista vakavista rikoksista. Komiteassa on jäseniä sekä oppositiosta että hallituskoalitiosta.

Brasilian edustajainhuoneen 513 jäsenestä 303 on tutkittavana tai syytteessä vastaavista rikoksista. Senaatin 81 jäsenestä samassa tilanteessa on 49, kertoo kansalaisjärjestö Transparência Brasilin selvitys. Tutkinnat venyvät usein vuosiksi.

Korruption taustalla on monia tekijöitä. Esimerkiksi äänestäjien usein heikko koulutustaso, tehottomat rangaistukset ja hyväosaisten mahdollisuus päästä istumaan tuomiota kotiarestiin luovat korruptiolle altista maaperää, arvioi professori Hartmann.

Edellisen kerran Brasilian presidentti joutui luopumaan tehtävästään kesken kauden vuonna 1992. Tuolloin Fernando Collor erosi korruptioskandaalien keskellä ennen kuin kongressi ehti panna hänet viralta. Monet kuitenkin sanovat, että viime kädessä hän joutui lähtemään, koska taloustilanne kävi niin pahaksi.

Collor palasi sittemmin politiikkaan senaattorina. Nyt hän on jälleen tutkittavana Petrobrasin korruptioskandaalissa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Brasilian suurin korruptiotutkinta

Operaatio Autopesulana tunnettu öljy-yhtiö Petrobrasin skandaali on Brasilian historian suurin korruptiotutkinta.

Syyttäjien mukaan Petrobrasin johtajat ja poliitikot ottivat yrityksiltä lahjuksia vastineeksi sopimuksista öljy-yhtiön kanssa.

Suuri osa rahoista meni työväenpuolueelle ja sen liittolaisille, mutta korruptiosta ovat epäiltynä myös monet muut puolueet.

Korruptioskandaali ja talouden taantuma ovat rapauttaneet presidentti Dilma Rousseffin kannatuksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brasilia
 • Brasilian politiikka
 • Brasilian talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen

  4. 4

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  5. 5

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  6. 6

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  9. 9

   Ei-toivotut vauvat saatetaan jatkossa jättää vauvaluukkuihin Tanskassa – osa kätilöistä vastustaa ajatusta

  10. 10

   Donald Trump arvosteli jälleen NFL:n polvistumisia – ja sai itse tuhansien kommenttien arvosteluvyöryn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää