Ulkomaat

20 raaka-ainetta on kriittisen tärkeitä EU:lle – saatavuus vaikeaa tai korvaaminen lähes mahdotonta

EU listasi kriittiset raaka-aineet, joiden saatavuus on vaikeaa tai korvaaminen lähes mahdotonta.

Turun yliopiston kemian professori Johan Gadolin teki merkittävän löydön vuonna 1794.

Aikansa superlahjakkuus sai tutkittavakseen Tukholman saaristossa sijaitsevalta Ytterbyn louhoksesta merkillistä, pikimustaa mineraalia. Löytö varmistettiin, ja uutinen sysäsi tutkimuksen kohti maametallien ihmeellistä maailmaa. Kyse oli kokonaan uudesta alkuaineryhmästä.

Gadolin oli löytänyt alkuaine Yttriumin.

Gadolinin löydön ansiosta voimme nyt katsoa viestejä kännyköistä ja seurata suosikkiohjelmiamme tietokoneiden ruuduilta. Yttrium tuottaa myös valoa ja sitä käytetään ydinteknologiassakin.

Maametalleihin törmäämme joka päivä. Ilman niitä esimerkiksi auton tuulilasinpyyhkimet eivät toimisi eivätkä tuulimyllyjen siivet pyörisi.

Ja juuri tämän vuoksi Euroopan unioni on huolestunut.

EU on listannut 20 niin sanottua kriittistä raakamateriaalia, joiden saatavuus on vaikeaa tai niiden korvaaminen on lähes mahdotonta. Niiden joukossa on myös maametalleja. Yleensä näiden aineiden tuotanto on keskittynyt hyvin harvoihin maihin, eikä niiden kierrätys ole välttämättä mahdollista.

Vahvimmin EU on riippuvainen Kiinasta, joka tuottaa esimerkiksi lähes kaikki maametallit.

Tällä hetkellä raaka-aineita virtaa Kiinasta Eurooppaan sujuvasti, mutta pitemmän päälle Kiina-rippuuvuus saattaa olla EU:lle ongelma.

”Kiina on keskusjohtoinen maa. On vaikeaa ennakoida, millaisia päätöksiä siellä milloinkin tehdään. Tämä on se riski. Esimerkiksi japanilaiset autonvalmistajat ovat olleet erittäin huolestuneita siitä, ettei maametallien tuontia ole voitu varmistaa”, toteaa Geologian tutkimuskeskuksen tieteellinen johtaja Pekka A. Nurmi.

World Economic Forum on esittänyt huolensa samasta aiheesta. Sen mukaan pahimmassa tapauksessa kehittyvien maiden ”itsekkäät pyrkimykset saavat ylivallan”, eikä vapaan maailmankaupan jatkuminen enää olekaan ”itsestään selvä asia”.

Kiinalle nykytilanne sopii tietenkin mainiosti. Se on kasvattanut raaka-aineiden tuotantoa ja samalla polkenut hintoja.

Kriittisiä raakamateriaaleja olisi länsimaissakin, mutta polkumyynnin vuoksi kaivokset ovat käyneet kannattamattomiksi.

Mitä sitten voidaan tehdä? Pekka A.Nurmen mukaan EU ei ainakaan voi tuudittautua siihen, että raaka-aineriippuvuuden mukaan tuomat uhkat katoaisivat.

Kriittiset raaka-aineet mahdollistavat jo nyt noin 30 miljoonaa työpaikkaa EU:n jäsenmaissa ja niillä voi olla merkittäviä sovelluksia myös tulevaisuudessa.

Nurmen mukaan yksi osa ratkaisua voisi olla ainakin se, että Eurooppa ottaisi paremmin haltuunsa raaka-aineiden kierrätyksen.

”Nyt Euroopasta viedään paljon romua kehittyviin maihin”, hän muistuttaa.

Suomi on muiden EU:n jäsenmaiden tavoin riippuvainen unionin listaamista ”kriittisistä materiaaleista”.

Tosin Suomessa esimerkiksi Outokumpu saa kromia omasta kaivoksestaan teräksen valmistamiseen ja fosforia saadaan myös omista esiintymistä. Myös esimerkiksi akkuihin käytettävää litiumia on löydetty Pohjanmaalta, Nurmi muistuttaa.

Kiinnostaako Eurooppa? HS:n uusimmat ja parhaat Eurooppaa käsittelevät artikkelit on koottu aihesivulle hs.fi/eurooppa.

 

Tällaisten raaka-aineiden EU katsoo olevan kriittisiä:

Antimoni

Tuontimaa: Kiina 92%. Käytetään palonsuoja-aineena, paristoissa sekä metalliseoksissa.

Boraatit

Tuontimaa: Turkki 98%. Käytetään lasin valmistuksessa, keramiikassa, maataloudessa. LCD-näytöissä.

Germanium

Tuontimaat: Kiina 45%, Yhdysvallat 35%, Venäjä 14%. Käytetään kuitu-, ja infrapunaoptiikassa, pimeänäkölaitteissa, muovin valmistuksessa, avaruusalusten aurinkopaneeleissa, langattomassa tiedonsiirrossa.

Koboltti

Tuontimaa: Venäjä 96%. Käytetään paristoissa, metalliseoksissa, suihkumoottoreissa, turbiineissa, magneeteissa.

Luonnongrafiitti

Tuontimaat: Kiina 57%, Brasilia 15%, Norja 9%. Käytetään teräs- ja autoteollisuudessa, paristoissa, sähkömoottoreissa, teollisuudessa voiteluaineena, lyijykynissä, ydinreaktoreissa.

Koksihiili

Tuontimaat: Yhdysvallat 41%, Australia 37%, Venäjä 9%. Käytetään lähinnä teräksen valmistuksessa.

Maametallit

Tuontimaat: Kiina 41%, Venäjä 35%, Yhdysvallat 17%. Ryhmään kuuluvat muun muassa skandium, lantaani, cerium, neodyymi, europium, terbium, yttrium. Käytetään magneeteissa, sähköautoissa, tuulimyllyissä, kuituoptiikassa, lasereissa.

Niobium

Tuontimaat: Brasilia 86%, Kanada 14%. Käytetään rakennus- ja autoteollisuudessa, jossa vaaditaan kovia mutta kevyitä rakenteita sekä korroosion kestoa. Käytetään myös ydin- ja lentokoneteollisuudessa.

Fluorisälpä

Tuontimaat: Meksiko 48%, Kiina 13%, Etelä-Afrikka 12%. Käytetään fluorivetyhapon sekä alumiinin valmistuksessa.

Piimetalli

Tuontimaat: Norja 38%, Brasilia 24%, Kiina 8%. Käytetään alumiinin, kumin, keramiikan, lasin sekä aurinkopaneelien valmistuksessa.

Magnesium

Tuontimaat: Kiina 91%, Israel 5%. Käytetään monissa metalliseoksissa, lentokoneteollisuudessa sekä keveyttä ja lujuutta vaativissa rakenteissa kuten ohjuksissa, ilotuliteteollisuudessa ja ravinteena.

Raakafosfaatti

Tuontimaat: Marokko 33%, Algeria 13%, Venäjä 11%. Käytetään lannoitteiden, kemikaalien ja pesuaineiden valmistuksessa.

Volframi

Tuontimaat: Venäjä 98%, Bolivia 2%. Käytetään kovametalleissa, veitsissä, sahoissa, porissa, kaivosteollisuudessa, ammuksissa, ohjuksissa ja lampuissa.

Piimetalli

Tuontimaat: Norja 38%, Brasilia 24%, Kiina 8%. Käytetään alumiinin, kumin, keramiikan, lasin sekä aurinkopaneelien valmistuksessa.

Platinaryhmän metallit

Tuontimaat: Etelä-Afrikka 32%, Yhdysvallat 22%, Venäjä 19%. Ryhmään kuuluvat rutenium, rodium, palladium, osmium, iridium ja platina, ja niitä käytetään usein katalyytteinä kemiallisissa prosesseissa ja esimerkiksi katalysaattoreissa.

Beryllium

Tuontimaat: Yhdysvallat, Kiina ja Mosambik, osuudet vaihtelevat suuresti. Käytetään muun muassa loistevalaisimissa, ydinteollisuudessa, röntgensovellutuksissa ja avaruustekniikassa.

Gallium

Tuontimaat: Yhdysvallat 49%, Kiina 39%. Käytetään mikropiirien, näyttöjen, Blue Ray -dvd-soittimien, aurinkopaneelien sekä paristojen ja magneettien valmistuksessa.

Indium

Tuontimaat: Kiina 24%, Hongkong 19%, Kanada 13%. Käytetään lähinnä LCD-televisioiden sekä monitorien, kännyköiden ja laskinten valmistuksessa.

Kromi

Tuontimaat: Etelä-Afrikka 80%, Turkki 16%. Käytetään lähinnä ruostumattoman teräksen valmistuksessa.

Magnesiitti

Tuontimaat: Turkki 91%, Kiina 8%. Käytetään lähinnä teräs- ja betoniteollisuudessa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Raaka-aineet
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää