Ulkomaat

Hollanti tyrmäsi EU:n ja Ukrainan sopimuksen – vaadittu äänestysprosentti ylittyi niukasti

Tulos uhkaa rapauttaa EU:n yhtenäisyyttä entisestään.

Lontoo/Helsinki. Hollantilaiset ovat tyrmänneet EU:n Ukraina-sopimuksen keskiviikkoisessa kansanäänestyksessään.

Äänestäneistä 61 prosenttia hylkäsi sopimuksen, ja 38 prosenttia hyväksyi sen, Hollannin yleisradio Nos kertoo.

Äänestysprosentti hinautui vaivaiseen 32:een. Vaikka äänestystulos ei sido hallitusta, 30 prosentin äänikynnyksen ylittyminen tarkoittaa sitä, että Mark Rutten koalitiohallituksen on käsiteltävä sopimusta uudelleen.

”Jos äänestysprosentti ylittää 30 prosenttia näin suurella voittomarginaalilla ei-leirille, sitten näkemykseni on, että (Ukraina-sopimuksen) ratifiointi ei voi yksinkertaisesti edetä”, Rutte sanoi uutistoimistojen mukaan alustavien tulosten selvittyä.

Hollannin kansanäänestys koski EU:n ja Ukrainan välistä assosiaatiosopimusta. Sopimus tuli voimaan jo vuoden alussa.

Äänestäjien arveltiin etukäteen antavan hallitukselle yleisemminkin palautetta EU-asioiden hoidosta kansanäänestyksessä. Suurin osa äänioikeutetuista ei kuitenkaan vaivautunut edes paikalle. Huono sää verotti äänestysintoa, ja osa äänioikeutetuista laskeskeli, että äänestämättä jättäminen madaltaisi äänestysprosenttia ja siten tekisi äänestyksestä merkityksettömän.

”Näyttää siltä, että hollantilaiset sanoivat EI Euroopan elitiille ja EI Ukraina-sopimukselle. Tämä on EU:n lopun alku”, ilkkui maahanmuuttovastaisen ja EU-kielteisen vapauspuolueen PVV:n johtaja Geert Wilders myöhään keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kansanäänestyksen tulos on kova isku Rutten hallitukselle, ja asettaa Hollannin vaikeaan ja noloon asemaan. Hollanti toimii parhaillaan EU:n puheenjohtajamaana, ja Hollannin sooloilu voi hajottaa unionin rintamaa Ukrainan tukemiseksi. Hyödyn EU:n rakoilusta korjaa Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Äänestyksen tulos myös lähettääkin epävarmuuden väristyksiä ympäri koko Euroopan unionia.

Kansanäänestystä on seurattu tarkasti erityisesti Britanniassa, jossa järjestetään kesäkuussa kansanäänestys Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta.

”Hurraa!”, iloitsi Britannian eroa EU:sta ajavan Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage Twitterissä Hollannin äänestystuloksen selvittyä.

Hollannissa EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimus on joutunut hallituksen kriitikoiden pettymyksen välikappaleeksi.

Kaikkien muiden osapuolien ohella sopimuksen ovat hyväksyneet myös Hollannin parlamentin kummatkin kamarit. Hollannin hallituksen vastainen rintama on kuitenkin kampanjoinut sen puolesta, että hollantilaiset äänestäisivät assosiaatiosopimusta vastaan.

Viime kesänä Hollannissa voimaan tullut laki mahdollistaa kansanäänestyksen parlamentin päätöksestä, jos sitä vaatii vähintään 300 000 kansalaista.

Ukraina-sopimus tuli parlamentista ulos juuri lain voimaan tulon jälkeen. Näin siitä tuli samalla sopiva EU-aiheinen kiistakysymys kansanäänestyksen kohteeksi. Tarvittavat tukijoukot kansanäänestyksen järjestämiseksi kertyivät nopeasti.

Hollannissa Ukraina-sopimuksen kaatamista on perusteltu muun muassa sillä, että se pelaa niin EU:ta kuin Ukrainaakin vastaan kiristämällä Ukrainan ja Venäjän välejä entisestäänkin. Sopimuksen kannattajien mielestä taas kyseessä on vapaakauppa ja Ukrainan demokraattisen kehityksen tukeminen.

Sopimuksen puolustajat muistuttavat siitä, että juuri Putinin Venäjä hyötyisi Ukrainan eristäytymisestä. Muistissa on hyvin myös se, kuinka lähes kahtasataa hollantilaismatkustajaa kuljettanut Amsterdamista lähtenyt Malaysia Airlines -yhtiön lentokone ammuttiin alas heinäkuussa 2014 Itä-Ukrainan yläpuolella. Turmassa kuoli yhteensä 283 matkustajaa ja 15 miehistön jäsentä.

Käytännössä kansanäänestys antoi halukkaille tilaisuuden rangaista hallitusta EU-linjan lisäksi kaikesta muustakin. Äänestys onkin alkusoittoa parlamenttivaaleille, jotka käydään ensi vuoden keväänä.

Hallituspuolueiden suosio on laskussa, ja islam- ja maahanmuuttovastaisen Geert Wildersin PVV on noussut Hollannin suosituimmaksi puolueeksi. Wilders vastustaa Ukraina-sopimusta ja kannattaa EU-eroa.

Mielialoihin vaikuttaa myös se, että Hollantiin saapui 2015 ennätyksellisen suuri määrä eli noin 60 000 turvapaikanhakijaa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti tammikuussa, että jos Hollanti hylkää Ukraina-sopimuksen, edessä on mantereen laajuinen kriisi.

Todennäköisempää on, että EU keksii luovan tavan kiertää kriisin. Hollannille voidaan myöntää varaumia, tai sopimus voidaan kirjoittaa osin uudelleen.

Vastaavaa on tehty aiemminkin. Kun Hollannin ja Ranskan kansanäänestykset hylkäsivät EU:n perustuslaillisen sopimuksen 2005, oli se hankkeelle vain hidaste. Sopimus muokattiin uusiksi, ja se tuli voimaan 2009 nimellä Lissabonin sopimus. Monet pitivät tätä kansan tahdon mitätöimisenä.

Britanniasta katsottuna Ukraina-sopimuksen hyllyttäminen olisi voinut vahvistaa Britannian EU:n vastaista rintamaa. Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage matkusti vaalipäiväksi Hollantiin vauhdittamaan ei-leiriä.

Eniten EU-sopimus merkitsee kuitenkin Ukrainalle.

Assosiaatiosopimus on liittynyt olennaisesti maan kohtalonhetkiin vuodesta 2013 lähtien.

Ukrainan vallankumouksesta ja Krimin valtauksesta on kaksi vuotta, ja Ukraina käy yhä sotaa Venäjää vastaan. Sopimuksen tarkoitus olisi vahvistaa Ukrainan sidettä länteen ja auttaa korruption kitkemisessä sekä oikeuslaitoksen ja hallinnon uudistamisessa.

EU:n ja Ukrainan välinen assosiaatiosopimus tuli voimaan vuoden 2016 alussa. Sopimuksen tavoitteena on edistää kauppaa ja tukea Ukrainan demokratiaa ja vapautta.

EU:n rahallinen tukiohjelma Ukrainalle on 11 miljardia euroa. Ohjelma koostuu erilaisista avustuksista ja matalakorkoista lainoista. Sotaa Venäjää vastaan käyvä Ukraina kuuluu EU:n itäisen kumppanuusohjelman kohdemaihin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  4. 4

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  10. 10

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nopeasti kasvava Helsinki verkottuu raiteiden varsille Tilaajille
  3. Kaupat povaavat inter­aktiivisista poneista ja älyroboteista joulun hittileluja – silti myös Afrikan tähti löytyy tuhansista lahjapaketeista
  4. Lakiehdotuksessa piilee ongelmallinen maininta – väkivallaton vanhempi ei saa joutua vastuuseen toisen vanhemman väkivallasta
  5. Robert Manner on yksinäisinä hetkinä keksinyt puunkanto­panssarivaunun ja dinosaurusrobotin – Lepsämän Pelle Peloton toivoo, että löytäisi vierelleen omistautuneen keksijän Tilaajille
  6. Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski Tilaajille
  7. Suomalaiset haluavat vapautta valita terveydenhuollossa, mutta yksityiset terveysyritykset epäilyttävät
  8. Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa
  9. Väkivallan sallii kasvatuskeinona entistä harvempi maa – tänä vuonna Liettua kielsi lasten fyysisen kurittamisen
  10. Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita? Tilaajille
  11. Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”
  12. Näytä lisää