Ulkomaat

Hollanti tyrmäsi EU:n ja Ukrainan sopimuksen – vaadittu äänestysprosentti ylittyi niukasti

Tulos uhkaa rapauttaa EU:n yhtenäisyyttä entisestään.

Lontoo/Helsinki. Hollantilaiset ovat tyrmänneet EU:n Ukraina-sopimuksen keskiviikkoisessa kansanäänestyksessään.

Äänestäneistä 61 prosenttia hylkäsi sopimuksen, ja 38 prosenttia hyväksyi sen, Hollannin yleisradio Nos kertoo.

Äänestysprosentti hinautui vaivaiseen 32:een. Vaikka äänestystulos ei sido hallitusta, 30 prosentin äänikynnyksen ylittyminen tarkoittaa sitä, että Mark Rutten koalitiohallituksen on käsiteltävä sopimusta uudelleen.

”Jos äänestysprosentti ylittää 30 prosenttia näin suurella voittomarginaalilla ei-leirille, sitten näkemykseni on, että (Ukraina-sopimuksen) ratifiointi ei voi yksinkertaisesti edetä”, Rutte sanoi uutistoimistojen mukaan alustavien tulosten selvittyä.

Hollannin kansanäänestys koski EU:n ja Ukrainan välistä assosiaatiosopimusta. Sopimus tuli voimaan jo vuoden alussa.

Äänestäjien arveltiin etukäteen antavan hallitukselle yleisemminkin palautetta EU-asioiden hoidosta kansanäänestyksessä. Suurin osa äänioikeutetuista ei kuitenkaan vaivautunut edes paikalle. Huono sää verotti äänestysintoa, ja osa äänioikeutetuista laskeskeli, että äänestämättä jättäminen madaltaisi äänestysprosenttia ja siten tekisi äänestyksestä merkityksettömän.

”Näyttää siltä, että hollantilaiset sanoivat EI Euroopan elitiille ja EI Ukraina-sopimukselle. Tämä on EU:n lopun alku”, ilkkui maahanmuuttovastaisen ja EU-kielteisen vapauspuolueen PVV:n johtaja Geert Wilders myöhään keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kansanäänestyksen tulos on kova isku Rutten hallitukselle, ja asettaa Hollannin vaikeaan ja noloon asemaan. Hollanti toimii parhaillaan EU:n puheenjohtajamaana, ja Hollannin sooloilu voi hajottaa unionin rintamaa Ukrainan tukemiseksi. Hyödyn EU:n rakoilusta korjaa Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Äänestyksen tulos myös lähettääkin epävarmuuden väristyksiä ympäri koko Euroopan unionia.

Kansanäänestystä on seurattu tarkasti erityisesti Britanniassa, jossa järjestetään kesäkuussa kansanäänestys Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta.

”Hurraa!”, iloitsi Britannian eroa EU:sta ajavan Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage Twitterissä Hollannin äänestystuloksen selvittyä.

Hollannissa EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimus on joutunut hallituksen kriitikoiden pettymyksen välikappaleeksi.

Kaikkien muiden osapuolien ohella sopimuksen ovat hyväksyneet myös Hollannin parlamentin kummatkin kamarit. Hollannin hallituksen vastainen rintama on kuitenkin kampanjoinut sen puolesta, että hollantilaiset äänestäisivät assosiaatiosopimusta vastaan.

Viime kesänä Hollannissa voimaan tullut laki mahdollistaa kansanäänestyksen parlamentin päätöksestä, jos sitä vaatii vähintään 300 000 kansalaista.

Ukraina-sopimus tuli parlamentista ulos juuri lain voimaan tulon jälkeen. Näin siitä tuli samalla sopiva EU-aiheinen kiistakysymys kansanäänestyksen kohteeksi. Tarvittavat tukijoukot kansanäänestyksen järjestämiseksi kertyivät nopeasti.

Hollannissa Ukraina-sopimuksen kaatamista on perusteltu muun muassa sillä, että se pelaa niin EU:ta kuin Ukrainaakin vastaan kiristämällä Ukrainan ja Venäjän välejä entisestäänkin. Sopimuksen kannattajien mielestä taas kyseessä on vapaakauppa ja Ukrainan demokraattisen kehityksen tukeminen.

Sopimuksen puolustajat muistuttavat siitä, että juuri Putinin Venäjä hyötyisi Ukrainan eristäytymisestä. Muistissa on hyvin myös se, kuinka lähes kahtasataa hollantilaismatkustajaa kuljettanut Amsterdamista lähtenyt Malaysia Airlines -yhtiön lentokone ammuttiin alas heinäkuussa 2014 Itä-Ukrainan yläpuolella. Turmassa kuoli yhteensä 283 matkustajaa ja 15 miehistön jäsentä.

Käytännössä kansanäänestys antoi halukkaille tilaisuuden rangaista hallitusta EU-linjan lisäksi kaikesta muustakin. Äänestys onkin alkusoittoa parlamenttivaaleille, jotka käydään ensi vuoden keväänä.

Hallituspuolueiden suosio on laskussa, ja islam- ja maahanmuuttovastaisen Geert Wildersin PVV on noussut Hollannin suosituimmaksi puolueeksi. Wilders vastustaa Ukraina-sopimusta ja kannattaa EU-eroa.

Mielialoihin vaikuttaa myös se, että Hollantiin saapui 2015 ennätyksellisen suuri määrä eli noin 60 000 turvapaikanhakijaa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker varoitti tammikuussa, että jos Hollanti hylkää Ukraina-sopimuksen, edessä on mantereen laajuinen kriisi.

Todennäköisempää on, että EU keksii luovan tavan kiertää kriisin. Hollannille voidaan myöntää varaumia, tai sopimus voidaan kirjoittaa osin uudelleen.

Vastaavaa on tehty aiemminkin. Kun Hollannin ja Ranskan kansanäänestykset hylkäsivät EU:n perustuslaillisen sopimuksen 2005, oli se hankkeelle vain hidaste. Sopimus muokattiin uusiksi, ja se tuli voimaan 2009 nimellä Lissabonin sopimus. Monet pitivät tätä kansan tahdon mitätöimisenä.

Britanniasta katsottuna Ukraina-sopimuksen hyllyttäminen olisi voinut vahvistaa Britannian EU:n vastaista rintamaa. Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage matkusti vaalipäiväksi Hollantiin vauhdittamaan ei-leiriä.

Eniten EU-sopimus merkitsee kuitenkin Ukrainalle.

Assosiaatiosopimus on liittynyt olennaisesti maan kohtalonhetkiin vuodesta 2013 lähtien.

Ukrainan vallankumouksesta ja Krimin valtauksesta on kaksi vuotta, ja Ukraina käy yhä sotaa Venäjää vastaan. Sopimuksen tarkoitus olisi vahvistaa Ukrainan sidettä länteen ja auttaa korruption kitkemisessä sekä oikeuslaitoksen ja hallinnon uudistamisessa.

EU:n ja Ukrainan välinen assosiaatiosopimus tuli voimaan vuoden 2016 alussa. Sopimuksen tavoitteena on edistää kauppaa ja tukea Ukrainan demokratiaa ja vapautta.

EU:n rahallinen tukiohjelma Ukrainalle on 11 miljardia euroa. Ohjelma koostuu erilaisista avustuksista ja matalakorkoista lainoista. Sotaa Venäjää vastaan käyvä Ukraina kuuluu EU:n itäisen kumppanuusohjelman kohdemaihin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  4. 4

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  5. 5

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  6. 6

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  7. 7

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  8. 8

   Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

  9. 9

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  10. 10

   Suomalaisuus ei ole enää ainoa vaihtoehto eikä edes lottovoitto, mutta on se silti ihan tyylikästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää