Ulkomaat

Biologi kantaa asetta ja käsirautoja – Virossa vapaaehtoisilla ”apupoliiseilla” on laajat valtuudet

Apupoliisit Virossa saavat pysäyttää autoja, puhalluttaa kuljettajia sekä ottaa ihmisiä kiinni ja viedä poliisiasemalle.

Tallinna

Suomessa on herättänyt suurta kohua katupartioita oma-aloitteisesti tekevä Soldiers of Odin -järjestö. Virossa toimii jo yleisesti hyväksytty järjestelmä, jossa vapaaehtoiset voivat partioida kaduilla apupoliiseina.

Lauantai-iltana poliisipartiopäällikkö Lennart Kams lähettää joukon vapaaehtoisia Tallinnan kaduille ammattipoliisin rinnalla: kaksi tietotekniikan kehittäjää, myyntipäällikön, vankilavirkailijan ja erityisoppilaiden koulutusasiantuntijan.

Lisäksi oman itsenäisen apupoliisiparin muodostavat Suojeluskunnan asiantuntija Rasmus Lahtvee ja tiedotuspäällikkö Dein-Tom Tõnsing. Koulutukseltaan Lahtvee on biologi, Tõnsing kulttuurihistorioitsija.

Tänä yönä he partioivat keskustassa. Juhlat kaupungissa ovat alkamassa, ja siellä täällä näkyy pieniä porukoita pulloineen.

Lahtveellä ja Tõnsingillä on partiopoliisin täysvarustus. Siihen kuuluvat käsiraudat, teleskooppinuija, pistooli ja poliisi­auto.

Miehet valmistautuvat pitkään yöhön ostamalla kahvit apupoliisin hintaan 70 senttiä muki Olerexin huoltoasemalta Tallinnan sataman läheltä. Juuri silloin myyjä huomaa, että yksi polttoainetta tankannut asiakas poistuu maksamatta.

Kahvimukit kädessä apupoliisit säntäävät asiakkaan perään. Poliisiauton siniset valot vilkkuvat, ja musta Nissan pysähtyy.

Kuljettaja näyttää säikähtäneeltä. Hän palaa huoltoaseman kassalle anteeksi pyydellen.

Nyt apupoliisit voivat nauttia jäähtyneen kahvinsa.

”Pääero poliisiin verrattuna on, että me emme määrää sakkoja”, sanoo Tõnsing.

Apupoliisit voivat pysäyttää autoja ja puhalluttaa kuljettajia, ottaa ihmisiä kiinni, panna käsirautoihin ja kuljettaa poliisiasemalle. He käyvät myös kodeissa perheriitojen ja ravintoloissa tappelujen vuoksi. Puistoista he poimivat alkoholia nauttivia alaikäisiä.

Ammattipoliisille vapautuu vastaavasti aikaa vaativampiin tehtäviin. Maaseudulla paikallisille tuttu apupoliisi voi jo läsnäolollaan ehkäistä tilanteiden kärjistymisen.

”Haluamme huolehtia siitä, että oma kotiympäristömme on turvallinen”, sanoo Tõnsing.

Puheen keskeyttää hiljaisuus. Apupoliisit kuuntelevat radiopuhelimiaan. Poliisin valvontakeskus on havainnut Virukadulla taskuvarkaiden joukon, joka on piirittänyt turistipariskuntaa.

Vanhempi suomalainen pariskunta näyttää hämmentyneeltä, kun apupoliisit varoittavat taskuvarkaista. Kukkarot ovat tallella.

Pian poliisin valvontakeskus hälyttää Tõnsingin ja Lahtveen uudestaan paikalle. Taskuvarasryhmässä on havaittu eräs etsintäkuulutettu.

Virukadun suunnasta Aiakatua pitkin juoksee nuori mies, joka ei aluksi tottele pysähtymiskäskyä.

”Maahan”, komentaa Tõnsing.

”Mitä tarkoitat? Olen suomalainen jätkä”, mies sanoo.

Suomalainen Lauri oli juovuksissa lyönyt vetoa, että jaksaa juosta korttelin ympäri eikä havainnut pysähtymismääräystä. Etsintäkuulutettu jäi lähistöllä toisen poliisipartion haaviin. Taskuvarashälytyksiä ei enää tule.

Alun perin Tõnsing ja Lahtvee ilmoittautuivat apupoliiseiksi kevään 2007 patsasmellakoiden aikana. Poliisi kehotti silloin ihmisiä liittymään apupoliiseihin, jos nämä halusivat auttaa järjestyksenvalvonnassa.

Mellakoiden seurauksena apupoliisijärjestelmä muuttui yleisesti hyväksytyksi osaksi yhteiskuntaa. Vuosien mittaan arvostus on kasvanut, apupoliisien valtuudet laajentuneet ja motiivit muuttuneet.

”En mitenkään voisi lopettaa, sillä poikani arvostaa minua juuri apupoliisitoimintani vuoksi”, sanoo Tõnsing.

Nykyisin apupoliisitoiminnasta on tullut Tõnsingille ennen muuta harrastus, joka rikkoo lapsiperheen arkirutiineja.

Apupoliisit kiertävät pimeitä puistoja, valaisevat taskulampuilla nuorten ryhmiä ja tarkastavat iän henkilöpapereista. Jokaisen ryhmän kohdalla poliisit muistuttavat:

”Alkoholin nauttiminen julkisella paikalla on kielletty Viron tasavallassa.”

Kun alaikäisiä ei ole joukossa, apupoliisit toivottavat hyvää illan jatkoa.

Vanhankaupungin kävely­alueelta apupoliisit passittavat pois autoja. Välillä he sammuttavat roskapöntön palon.

Yksi hälytys poliisin valvontakeskuksesta on musiikkiklubin eteen Müürivahekadulle. Jalkakäytävällä makaa mies käsiraudoissa ja nippusiteessä. Kieli on vielä vapaa: Hän irvistelee ja huutelee.

”Rauhoitu”, sanoo Tõnsing.

Apupoliisien tehtävä on avata siteet, nostaa mies ylös ja pidellä kiinni, kun siviiliasuiset poliisit tutkivat miehen taskut. Ilmeisesti häntä epäillään huumediileriksi. Apupoliisit kuljettavat hänet poliisiasemalle tutkittavaksi.

Apupoliisit eivät saa palkkaa työstään. Moni on mukana periaatesyistä.

”Halusin ymmärtää yhteiskunnan nurjaa puolta ja muuttaa sitä paremmaksi”, Tõnsing sanoo.

”Poliisi on auttava järjestö, eikä rankaiseva, kuten monet ajattelevat. Viro on niin pieni valtio, että jokainen ihminen on tärkeä.”

Aamuyöllä ohikulkija on havainnut Vapaudenaukion liepeillä korkean muurin reunalla nuokkuvan nuoren miehen.

Tõnsing herättelee nuorta taskulampun kirkkaassa valokeilassa.

”Kuuletko. Mennään pois täältä. Olet ihan reunalla. Putoat ja kuolet vielä.”

Apupoliisit taluttavat pitkän nuorukaisen portaita alas ja soittavat isälle, joka on taksivuorossa alueella. Hän noutaa poikansa kymmenessä minuutissa.

Juhlat kaupungissa jatkuvat.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Katupartiot
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  9. 9

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  10. 10

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää