Ulkomaat    |   HS-analyysi

Tilanne sähköistyi Itämerellä – ”Aggressiivisinta pitkään aikaan”

Hävittäjien uhittelu viestii siitä, että Venäjä on valmis vahvistamaan vaatimuksiaan voimankäytöllä.

Itämeren eli Suomen lähialueen tilanne otti askeleen rauhattomampaan suuntaan alkuviikosta. Hiljaisempi vaihe päättyi Venäjän sotilaslentokoneiden uhitteluun.

Suhoi 24 -rynnäkkökoneet lensivät jo maanantaina useita kertoja lähietäisyydeltä Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjän Donald Cookin ohi ja yli. Tiistaina ylilennoilla etäisyyttä oli pienimmillään vain kymmenisen metriä, kuten yhdysvaltalaisten välittämistä kuvista ja videosta näkyy.

Uhittelu katkaisee hienoisen lientymisen, jollaista Itämeren alueella on ollut havaittavissa. ”Aggressiivisinta pitkään aikaan”, nimettömänä esiintynyt amerikkalaisvirkamies totesi.

Venäjän hävittäjien ja myös ydinaseilla varustettujen strategisten pommikoneiden lennot Itämeren alueella lisääntyivät sen jälkeen, kun Venäjä runsaat kaksi vuotta sitten otti Ukrainalle kuuluvan Krimin omaksi ­alueekseen ja käynnisti separatistien sotatoimet Itä-Ukrainassa.

Kuvaan kuuluivat myös Suomen ilmatilan toistuvat loukkaukset ja hyökkäyksen harjoittelu kohti Ruotsin ilmatilaa.

Vastaavasti puolustusliitto Nato lisäsi läsnäoloaan Itämerellä, Puolassa ja Baltian maissa, joiden puolustuksen aiempi heikkous tuli Venäjän toimien myötä selväksi. Itämeren alueella järjestetäänkin lähivuosina joukko sekä Venäjän että länsimaiden suuria sotaharjoituksia.

Ilmatilaloukkausten ja muiden provokatiivisten lentojen väheneminen viime aikoina ehti nostattaa toiveita siitä, että jännitys erityisesti Venäjän ja Yhdysvaltain välillä olisi muutenkin helpottamassa. Niin on tulkittu myös Naton ja Venäjän neuvoston kokoontumista ensi viikolla lähettiläiden tasolla.

”Emme voi käsitellä tätä minään muuna kuin provokaationa, taas yhtenä esimerkkinä [Venäjän] aggressiivisista tavoitteista Natoa, Yhdysvaltoja ja Puolaa kohtaan”, sanoi Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz radiokanava RMF:lle.

USS Donald Cook oli lähtenyt Puolan Gdanskista maanantaina, ja sillä oli kyydissään puolalainen helikopteri, kertoi uutistoimisto Reuters.

Tapahtumat alkoivat kehkeytyä vielä samana päivänä, kun alus oli noin 130 kilometrin päässä Venäjälle kuuluvasta Kaliningradista kansainvälisillä vesillä.

Tuolloin kaksi venäläistä Su-24-konetta lensi amerikkalais­aluksen ohitse toistuvasti vain muutaman kymmenen metrin korkeudella, kertoivat yhdysvaltalaiset lähteet. Tiistaina Su-24-koneet ohittivat USS Donald Cookin yksitoista kertaa – mutta vielä lähempää.

Tiistaina myös venäläinen Ka-27-helikopteri kävi kuvaamassa yhdysvaltalaisalusta kiertelemällä sen ympäri useita kertoja. Tämän jälkeen Su-24 teki lensi amerikkalaisaluksen yli niin matalalla, että ”se teki mereen aaltoja”, kertoi uutistoimisto AFP. Venäläiskoneissa ei ollut yhdysvaltalaisten mukaan näkyvillä aseistusta.

”Miehistö koetti saada radioyhteyden heihin [venäläisiin lentäjiin], mutta he eivät vastanneet”, kertoi yhdysvaltalainen sotilaslähde Reutersille.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konašenkov antoi torstaina uutistoimisto Interfaxin mukaan lausunnon, että Venäjän Su-24 rynnäkkökoneet noudattivat kaikkia turvallisuussääntöjä.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto allekirjoittivat keskellä kylmää sotaa, vuonna 1972, kahdenvälisen sopimuksen, joka pyrki estämään maiden armeijoiden väliset vaaratilanteet merialueilla. Sopimuksessa kiellettiin juuri nyt nähdyn kaltaiset simuloidut hyökkäykset lentokoneita tai laivoja vastaan, lentomanööverien tekeminen laivojen yläpuolella tai vaaraa aiheuttavien esineiden pudottamisen niiden lähelle.

Sopimus on yhä voimassa.

”USS Donald Cook on osa Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmää. Kun tällainen alus liikkuu lähellä Venäjän aluevesiä, silloin Venäjää kiinnostaa ja se haluaa käydä näyttäytymässä. Venäjä tekee selväksi, ettei se erityisesti pidä siitä, että tällainen alus liikkuu lähistöllä”, sanoo kapteeni Juha Kukkola Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Nato ja Venäjä ovat pitkään kiistelleet ohjuspuolustusjärjestelmästä. Yhdysvaltain ja Naton ohjusjärjestelmä on määrä saada toimintaan Puolassa vuonna 2018. Venäjä vastustaa aietta jyrkästi ja katsoo järjestelmän sotivan Venäjän puolustuksellisia tavoitteita vastaan.

Entä aiheuttivatko venäläishävittäjät todellisen vaaratilanteen, kuten Yhdysvallat väittää?

Kapteeni Kukkola sanoo, että tilanteen riskiin liittyy monta tekijää. Yksi on poliittinen tilanne maiden välillä, sillä yhdysvaltalaisella sota-aluksella johto tekee päätöksiä tuollaisessa tilanteessa ”poliittisesta tilanteesta käsin”.

”Toisaalta riskin tasoon vaikuttaa myös se, että sekä venäläisten lentokoneen että erityisesti yhdysvaltalaisten aluksen miehistössä on kyse kovista ammattilaisista”, Kukkola sanoo.

Ammattimaisuus vähentää väärien tulkintojen ja kohtalokkaiden paniikkiratkaisujen riskiä. Ammattilainen osaa lukea monista yksityiskohdista, mitä vastapuoli on tekemässä. Venäjä halusi tehdä toimillaan vastalauseensa ilmiselväksi, mutta se ei halunnut luoda todellista vaaratilannetta Itämerellä.

”Ei venäläisillä ole sentään tarkoitusta provosoida amerikkalaisia ampumaan konettaan alas”, Kukkola sanoo.

Verrattuna lukuisiin aiempiin välikohtauksiin kyseessä oli erityisen vastuuton mutta myös harkittu esitys. Uusi ja ilmeisesti korkealla poliittisella tasolla hyväksytty uhittelu on kuitenkin suoraa jatkoa sille, mitä Venäjä on viestinyt eduistaan jo pari vuotta.

Viesti on se, että jos Venäjä ei pysty muuten saavuttamaan kansainvälisessä politiikassa tavoitteitaan, kuten tasa-arvoista suurvalta-asemaa Yhdysvaltain kanssa, se on valmis näyttämään ja käyttämään sotilaallista voimaa vaatimuksensa tueksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuorisojoukko vandalisoi Lauttasaaren kauppakeskuksessa, huoltomies pani kuvat Facebookiin – Poliisi: ”Etsintäkuulutukset” eivät lähtökohtaisesti ole rikollisia

  2. 2

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  3. 3

   Kumpi on terveellisempi valinta, pesto vai majoneesi? Kokeile HS:n visassa, valitsetko samoin kuin ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

  4. 4

   Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset

  5. 5

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  8. 8

   Nordea lopettaa kertaheitolla kolme lähekkäistä konttoria – katso grafiikasta, miten nopeasti pankkikonttorit katoavat

  9. 9

   Venäjän aggressiivisuus ja EU:n epäröinti sumentavat itäisten kumppanimaiden jäsenyyshaaveita – Carl Bildt varoittaa Eurooppaa ”sukupolvemme geopoliittisesta möhläyksestä”

  10. 10

   Hälytyskellot eivät Suomessa soineet, kun Mugabe kertoi pelottavista suunnitelmistaan tavattuaan Mauno Koiviston 1981

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkijat löysivät arkistosta sokeriteollisuuden vuosikymmeniksi pimittämät tutkimustulokset, jotka linkittävät sokerin kohonneeseen syöpäriskiin

  2. 2

   Tämä yksi hovioikeuden lause on kuin väärältä planeetalta – ja somessa kuohuvan raivon ydin

  3. 3

   Pieni lipsahdus 1,2 miljardin länsimetrossa: kuljettajille jäi rakentamatta vessat asemille – ”Meillä testataan kuljettajien rakon kestävyyttä”

  4. 4

   ”Laitetaan pornografinen kuva itsestä Instagramiin ja saadaan tuntemattomilta miehiltä kehuja” – Psykiatrin mukaan tuhansien nuorten identiteetti on niin hauras, että elämä romahtaa, kun tykkäykset hiipuvat

   Tilaajille
  5. 5

   Olen kiitollinen Jari Sinkkosen ”munat ja pimppi”-kommentista, sillä se herätteli tärkeää keskustelua – ja muistutti, että tarvitaan myös #vaihtoehtojarille

  6. 6

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  7. 7

   Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa”

   Tilaajille
  8. 8

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  9. 9

   Taksikuski raiskasi illan viimeisen asiakkaan Helsingin Suutarilassa ja valitti tuomiostaan – hovioikeus piti tuomion ennallaan

  10. 10

   Poikani kävi yhdeksän vuotta kouluhelvettiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lauri Markkanen on koripalloon ihastunut ”sieni”, joka uskoo pelaavansa All Stars -ottelussa – yliopistovalmentaja kertoo Pekka-isän pitkästä odotuksesta
  3. Vanhempien ”luokkashoppailu” saattaa vauhdittaa poikien heikompaa koulumenestystä – ”Tavalliset luokat eivät ole tavallisia, sieltä on kuorittu kerma pois”
  4. Saako painopeiton alla paremmin unta? Toimittaja testasi maailmalta Suomeen saapuneen villityksen – Unitutkijan mukaan peitto ei ole ”missään nimessä humpuukiosastoa” Tilaajille
  5. Tutkimus: Älä säikähdä, jos lapsesi painii välitunnilla, sillä hän on suomalaisen koulun helmi – ja ihastuttaa maailmalla
  6. Venäjän aggressiivisuus ja EU:n epäröinti sumentavat itäisten kumppanimaiden jäsenyyshaaveita – Carl Bildt varoittaa Eurooppaa ”sukupolvemme geopoliittisesta möhläyksestä”
  7. Kuinka monta taksisovellusta Helsingin kokoiseen kaupunkiin mahtuu?
  8. Kaikki lähti Alvar Aallon rakennuksista ja puutarjottimista – Kari Virtasesta kasvoi Suomen ykkösarkkitehtien puuseppä
  9. Tuulia Tiihosen kävelykyky heikkeni ja korkea kuume jatkui kaksi vuotta – Väsymysoire­yhtymästä ei tiedetä juuri mitään, vaikka sitä sairastavat tuhannet suomalaiset
  10. Saksan sosiaalidemokraatit raottavat ovea mahdolliselle hallitusyhteistyölle – ”Keskustelut ovat tarpeen”
  11. Traktorin perään ajanut henkilöauto kimposi rekkaa päin Juuassa – kuljettaja kuoli
  12. Näytä lisää