Ulkomaat

Valtaa kahmineen puoluejohtaja Xi Jinpingin otteita verrataan jo Mao Tsetungiin

Puoluejohtaja Xi Jinping on kahminut itselleen enemmän valtaa kuin edeltäjänsä. Xin entinen kotikylä Kiinan maaseudulla on valjastettu propagandatehtävään turistikeskukseksi.

Yan’an

Pienessä kylässä vuorten välissä parveilee noin tusina kiinalaista turistia tutkimassa kivistä rakennusta. He ottavat toisistaan kuvia kännykkäkameroilla.

”Täällä näkee, että presidentti Xi on elänyt kaikkein heikoimmassa asemassa olevan kansanosan parissa”, sanoo yksi heistä, Huang Hu, 42.

Turistit ovat tulleet syrjäiseen Liangjiahen kylään Kiinan Shaanxin maakuntaan katsomaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin entistä asumusta. Se on luolamainen huone, joka muistuttaa shaanxilaisia perinteisiä vuoreen kaiverrettuja luola-asuntoja.

Xi asui kylässä teini-ikäisenä vuosina 1968–1975. Hän oli yksi miljoonista niin sanotuista oppineista nuorista, jotka Kiinan kansantasavallan perustajan Mao Tsetungin valtakaudella määrättiin muuttamaan maalle kovaan työhön ja ”oppimaan maalaisilta”.

Nyt Xi, 62, on Kiinan presidentti. Ja mikä vielä tärkeämpää, Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteeri. Presidentin virka on vain tämän viran kylkiäinen.

Syrjäisen luolan muuttaminen nähtävyydeksi kertoo, ettei Xi ole tavallinen Kiinan johtaja. Kiinassa ei ole tunnettuja turistikohteita, joiden päähenkilönä olisi esimerkiksi Xin edeltäjä Hu Jintao, tämän edeltäjä Jiang Zemin tai edes Kiinan markkina­talouden tielle luotsannut Deng Xiaoping.

Xin luolakohde sen sijaan tuo mieleen saman kaupungin ­Yan’anin alueella olevat lukuisat muut kommunistipuolueen nähtävyydet, joissa päähenkilöitä ovat Mao ja muut puolueen kantaisät. Yan’an on puolueelle pyhä paikka, koska sinne päättyi niin sanottu pitkä marssi 1930-luvulla.

Kommunistipuoluetta vuodesta 2012 johtanut Xi on vahvempi johtaja kuin mihin viime vuosikymmeninä on totuttu. Hänen otteensa ovat tuoneet monelle mieleen Maon ajat.

Xi on haalinut itselleen enemmän valtaa kuin kukaan edeltäjistään Maon jälkeen. Hänen kaudellaan toisinajattelijoita on viety telkien taakse entistä herkemmin. Myös puolueen korkeita viranhaltijoita on pantu viralta ja vankilaan Xin korruptiokampanjassa.

Xin julkikuvassa on jopa henkilönpalvonnan piirteitä.

Mao oli 1970-luvulle asti palvottu ”suuri ruorimies”, mutta hänen jälkeensä kommunistipuolue on välttänyt johtajan persoonan kovin voimakasta korostamista.

Kiinan sekasortoon ajaneen kulttuurivallankumouksen jälkeen puolue tajusi itsekin, että Maon henkilökultti meni liian pitkälle.

Xin henkilökultti ei yllä Maon tasolle, eikä maolainen johtajan palvonta enää onnistuisikaan, koska Kiina ei ole enää suljettu yhteiskunta, jossa propaganda nielaistaan sellaisenaan. Kiinalaiset ovat entistä koulutetumpia, ja vuosittain yli sata miljoonaa heistä käy ulkomailla.

Silti kommunistipuolue selvästi haluaa korostaa julkisuudessa Xin johtajuutta. Puolue ei ole kertonut, miksi se näin tekee. Puolue tekee päätöksensä pimennossa kansalta, eikä sillä ole tapana perustella ratkaisujaan.

Xin aseman huomaa esimerkiksi vilkaisemalla kiinalaista me­diaa. Xi on esiintynyt puolueen äänenkannattajan Kansan päivälehden etusivulla huomattavasti useammin kuin Maon jälkeiset edeltäjänsä omana aikanaan, laski Hongkongin yliopiston pyörittämä China Media Project viime vuonna.

Johtajan mainostaminen menee joskus jopa huvittavaksi. Viime joulukuun neljäs päivä Kansan päivälehden etusivulla oli 12 kirjoitusta, joista 11:ssä mainittiin Xi Jinping pääotsikossa. Kahdennessatoista hän oli alaotsikossa.

Xin kunniaksi on julkaistu runoja, ja internetissä leviää musiikkivideoita, joissa ylistetään hänen politiikkaansa. Helmikuussa virallinen uutistoimisto Xinhua julkaisi rap-videon Xin lanseeraamasta niin sanotusta neljän kokonaisvaltaisen politiikan teoriasta.

Liangjiahen kylässä Xin luolan naapurihuoneisiin on museoitu pieni kauppa ja ompelimo. Opastekstien mukaan ne on perustanut 1970-luvulla kyläkomitea, jota Xi johti.

Tien varressa seppä valmistaa ja myy puutarhatyökaluja ja makkaratikkuja pajassa, jonka kerrotaan olevan saman komi­tean aikaansaannoksia.

Xi näyttää osanneen jo nuorena päättää asioista käytännön tasolla. Sitä hän tekee yhä.

Edeltäjistään poiketen hän käyttää yksityiskohtiin asti menevää valtaa johtamalla monia puolueen sisäisiä johtoryhmiä, jotka valmistelevat päätöksiä kulissien takana. Näin hän pääsee puuttumaan asioihin jo suunnitteluvaiheessa sen sijaan, että tyytyisi ylätasolla hyväksymään muiden tekemiä suunnitelmia.

Puoluejohtaja vaikuttaa johtoryhmien kautta suoraan suunnilleen kaikkeen turvallisuuspolitiikasta talousuudistuksiin. Ennen talouspolitiikkaa johti Kiinassa pääministeri, mutta nyt sitä johtaa presidentti.

Viime kuukausina Xitä on alettu julkisesti nimittää ”puolueen ytimeksi”. Tätä kunnianosoitusta on Maon jälkeen yleisesti käytetty viimeksi noin neljännesvuosisata sitten Deng Xiaopingistä ja hänen jälkeensä johtoon nousseesta Jiang Zeministä.

Xin läheiset avustajat ovat vaatineet puolueen viranhaltijoita olemaan ”täydellisen lojaaleja” puolueelle – eli Xille.

Xi näyttää ainakin osittain luopuneen niin sanotusta kollektiivisen johtamisen periaatteesta, jonka mukaan puolueen tärkeitä päätöksiä ei tee yksi ihminen vaan sisäpiiri nimeltä politbyroon pysyvä komitea. Järjestelmä vakiintui sen jälkeen, kun suuri ruorimies Mao oli ohjannut Kiinan karille 1960-luvun kulttuurivallankumouksessa.

Kollektiivisesta johtajuudesta ei ole virallisesti luovuttu. On myös mahdollista, että puolue on kollektiivisesti päättänyt nostaa Xin keulakuvaksi ja antaa hänelle paljon valtaa.

Keulakuvana Xi saattaa olla puolueelle hyödyksi, kunhan pysyy kansan suosiossa. Hänen suosiotaan ei tarkkaan tiedetä. Harvardin yliopiston runsaat kaksi vuotta sitten tekemän kyselyn perusteella ylivoimainen enemmistö kansasta vähintään hyväksyi hänet.

Kun keskustelee tavallisten kiinalaisten kanssa Xistä, monet puhuvat hänestä hieman ihailevaan sävyyn. Ihailu saattaa liittyä kansallisylpeyteen.

Xi on ollut varsin tiukkana esimerkiksi aluekiistoissa Etelä-Kiinan merellä ja Japanin kanssa. Se saa monet arvostamaan Xitä, koska kiinalaisista valtaosa on isänmaallisia ja haluaa Kiinalle kunnioitusta. Kansallisylpeys ei riipu siitä, mitä kukin ajattelee kommunistipuolueesta.

Xi on lanseerattu johtajana, joka ymmärtää kansaa. Se on myös Xin kotiluolan propagandaviesti. Turisti Huangin mielestä arjen jakaminen maalaisten kanssa on hyödyllinen kokemus maan johtajalle.

”Kuten puhemies Mao on todennut, teoria pitää yhdistää käytäntöön, jotta yhteys kansaan säilyy. Myös presidentti Xi on puheissaan korostanut, että viranhaltijoiden pitää olla yhtä kansan kanssa.”

Huang siteeraa opinkappaleita sujuvasti, koska hän on puolueen jäsen. Hän sanoo tulleensa katsomaan Xin luolaa vapaa-ajallaan, koska on kiinnostunut puolueen historiasta.

Valtaosa Xin luolalla kävijöistä on hänen kaltaisiaan keski-ikäisiä miehiä ja naisia. Kaikki eivät ole välttämättä puolueuskovaisia, sillä Xi on julkisuuden henkilö, joka kiinnostaa, vaikka politiikka ei kiinnostaisi.

Xillä on kuitenkin myös arvostelijansa, ja heitä on alkanut tulla esiin yhä enemmän sen jälkeen, kun Xi helmikuussa vieraili valtion tiedotusvälineiden toimituksissa valistamassa, että median tehtävä on tukea puo­luetta. Se innoitti useita näkyviä nettikeskustelijoita moittimaan Xin autoritaarisia otteita.

Vastarinta huipentui verkossa julkaistuun avoimeen kirjeeseen, jossa vaadittiin Xi Jinpingin eroa. Kirjeen julkaisijoita selvitellessään Kiinan viranomaiset ovat tiettävästi pidättäneet ainakin 20 ihmistä.

Kirjeen oli allekirjoittanut nimetön ”joukko uskollisia puo­lueen jäseniä”. Jos kirje todella on peräisin puolueen sisältä, se kertoo, että Xin päällimmäisenä huolena ei ole välttämättä kansansuosio, vaan puolueen sisäinen oppositio.

Toistaiseksi ei tiedetä, mitä se käytännössä merkitsee. Kun Mao 50 vuotta sitten koki valtansa puoluetoverien uhkaamaksi, hän yritti ratkaista tilanteen käynnistämällä kulttuurivallankumouksen. Nyky-Kiinassa sellainen ei ehkä olisi mahdollista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Xi Jinping

 Syntyi 1953 Pekingissä ja vietti siellä lapsuutensa.

 Xin isä oli kotoisin Shaanxin maakunnasta ja kuului Kiinan kommunistipuolueen vallankumousjohtajiin.

 Xi nousi Kiinan kommunistipuolueen johtajaksi syksyllä 2012 ja presidentiksi keväällä 2013.

 Osoittautunut johtajaksi, joka pitää tiukasti kiinni kommunistipuolueen yksinvallasta.

 Jos vakiintunut käytäntö jatkuu, pysyy puoluejohtajana kaksi viisivuotiskautta, vuoteen 2022 asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Kiinan politiikka
 • Mikko Paakkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Krp paljasti poikkeuksellisen huumeliigan Itä- ja Pohjois-Suomessa

  7. 7

   Mies yritti tappaa naisen kylpytakilla kuristamalla Järvenpäässä – kolme vuotta ehdotonta vankeutta

  8. 8

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  9. 9

   Trumpin suosio hätyyttelee uusia pohjalukemia, mutta syöksyä ei ole luvassa – omiensa keskuudessa hän on ollut koko ajan suositumpi kuin Bill Clinton ensimmäisenä vuotenaan

  10. 10

   Presidenttiehdokkaat haastattelussa Sanomatalossa – suora lähetys HSTV:ssä kello 11

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  3. 3

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  4. 4

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  5. 5

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  6. 6

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  7. 7

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  8. 8

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  9. 9

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmalla leviää ”sydäntäsärkevä” video nälkään sulalla maalla nääntyvästä jääkarhusta – National Geographicin kuvaaja kertoo itkeneensä kuvatessaan eläimen kärsimystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää