Ulkomaat

Rajatarkastukset hiertävät Pohjolassa – väliaikaisille tarkastuksille ei näy loppua

Pohjolan poliitikot toivovat tarkastusten purkua, merkkejä siitä ei silti ole

Oslo. Pohjoismainen yhteistyö on uhattuna, jos väliaikaiset rajatarkastukset maiden välillä saavat jatkua.

Se tuntui olevan viesti, kun pohjoismaiset kansanedustajat ruotivat Pohjolaan pakolaiskriisin aikana nousseita raja-aitoja Oslossa, Pohjoismaiden neuvoston istunnossa tiistaina.

Pohjoismaissa on siten 1950-luvun lopun vallinnut vapaa liikkuvuus yli rajojen. Sitten tammikuun tämä on ollut koetuksella rajamuodollisuuksien takia.

Vaikutukset maiden välisiin suhteisiin huolestuttavat poliitikkoja kaikissa maissa. Väliaikaisiksi tarkoitetuille tarkastuksille kun ei toistaiseksi näy loppua.

”Ei ole epäilystäkään, etteikö tämä vaikuttaisi kielteisesti maidemme suhteisiin, myös poliittisella tasolla”, sanoi Pohjoismaiden neuvoston presidentti, tanskalainen Henrik Dam Kristensen Tanskaan ja Ruotsiin viitaten.

Muutos Pohjoismaissa tapahtui varsinaisesti, kun Ruotsi aloitti tammikuun alussa henkilöllisyyspapereiden tarkastukset kaikilta maahan julkisin kulkuvälinen pyrkiviltä jo Tanskan puolella. Tanska vastasi aloittamalla rajatarkastukset Saksan rajalla.

Ruotsin rajalla on siitä alkaen ollut voimassa tuplatarkastukset, sillä Ruotsi jatkaa edelleen omalla puolellaan myös sisärajatarkastuksia, jotka se aloitti jo marraskuussa.

Sittemmin turvapaikantulijoiden tulo on liki loppunut. Ruotsiin tuli syksyn kiivaimpina aikoina noin 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa, nyt noin 500. Norjassa, Tanskassa ja Suomessa puhutaan alle sadasta viikossa.

Vaikkei rajoja enää koetella, on kanta kaikissa maissa ollut toistaiseksi, että tilanne voi muuttua. Viime aikoina turvapaikanhakijoita on alkanut taas tulla aiempaa enemmän Libyan ja Italian reittiä.

On liian aikaista sanoa, koska tarkastuksista päästään eroon, toistivat myös pohjoismaiset yhteistyöministerit Suomen Anne Berner ja Norjan Elisabeth Aspaker.

”Ongelma on, että EU:n ulkoraja ei pidä. Fokuksemme pitää olla EU:ssa, Schengenissä ja Dublinin sopimukseen liittyvissä päätöksissä. Näiden päätösten pitää olla tehtynä ennen kuin voimme luopua rajatarkastuksista”, Norjan pääministeripuolue Høyrea edustava Aspaker sanoi.

Myös Norja aloitti väliaikaiset rajatarkastukset marraskuussa.

Ennen muuta Tanskassa ja Ruotsissa rajatarkastuksia on arvosteltu kovasanaisesti.

Juutinrauma on ollut symboli pohjoismaisen yhteistyön eduista. Maiden työmarkkinat ovat pitkälti yhdistyneet. Skånen ja Kööpenhaminan välillä kulkee yksinomaan junalla päivittäin 9 000–12 000 työmatkaajaa. Heidän matkansa on nyt vaikeutunut tarkastusten takia.

Kyse on myös rahasta. Etelä-Ruotsin kauppakamarin tuoreiden laskelmien mukaan Tanskan ja Ruotsin välille pystytetyt esteet maksavat muun muassa myöhästelyjen vuoksi noin 160 miljoonaa euroa vuodessa.

Maiden sisäministerit käyvät nyt neuvotteluja siitä, voisiko Ruotsin tuplatarkastukset yhdistää tai tarkastuksia muutoin helpottaa. Toistaiseksi tämä on kaatunut lain esteisiin muun muassa, koska Ruotsin poliisilla ei ole toimivaltaa Tanskassa.

Liian myöhään, arvostelee osa kansanedustajista.

”Hienoa, että tätä mietitään. Ongelma on että tarkastukset tulivat voimaan tammikuun neljäntenä. Nyt on huhtikuun puoliväli, ja puhumme tästä vasta nyt. Sitä olisi voinut ajatella jo kolme neljä kuukautta sitten”, sanoo ruotsalainen Hans Wallmark, maltillisen kokoomuksen skånelainen edustaja.

Ruotsin ja Tanskan hallituksilta on hänen mukaansa puuttunut mielikuvitusta ja halua helpottaa päivittäin matkustavien taakkaa. ”Uskon, että kyse on ollut voimien mittelöstä maiden hallitusten välillä, ja tässä taistelussa kansalaiset häviävät.”

Oslossa keskustelua käytiin muun muassa siitä, tarvitsisivatko Pohjoismaat vastaisuudessa yhteisen rajavalvonnan, käytännössä Tanskan ulkorajalle.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ehdotti tätä aiemmin tänä vuonna. Ajatuksena on muun muassa, että yhteisillä tarkastuksilla vältyttäisiin liikkumista ja kauppaa haittaavista esteistä Pohjoismaiden välillä. Ehdotus yhteisestä rajasta ei silti ole ottanut suuremmin tulta muissa Pohjoismaissa.

”Meidän on keskityttävä kehittämään sitä järjestelmää, joka jo on olemassa. Fokuksemme on oltava EU:n ulkorajalla”, sanoi Aspaker.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

  Ruotsi: Väliaikaiset rajatarkastukset Tanskan rajalla Malmössä marraskuusta alkaen. Lisäksi tammikuusta alkaen jo Tanskan puolella vaaditaan henkilöpapereita julkisissa kulkuvälineissä kaikilta matkustajilta.

  Tanska: Aloitti rajatarkastukset Saksan vastaisella rajallaan tammikuussa.

  Norja: Aloitti rajatarkastukset marraskuussa. Henkilöpaperit tarkistetaan Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta tulevilla laivoilla.

  Suomi: Tekee pistokokeita Tornion raja-asemalla.

  Islanti: Ei poikkeuksellisia rajatarkastuksia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  2. 2

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  3. 3

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  4. 4

   Kirja: Sipilä valehteli eduskunnalle väittäessään, ettei perussuomalaisten hajoamiseen varauduttu – Halla-aho lupasi haastaa Soinin salaisessa kokouksessa jo 2016

  5. 5

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  6. 6

   Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä

  7. 7

   Lapseni uskoo länsimetroon, pitääkö hänelle kertoa totuus? Ja kahdeksan muuta vitsiä länsimetrosta

  8. 8

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  9. 9

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  10. 10

   Härski varas hiipi takaovesta sisään asukkaiden ollessa kotona – Espoossa sattui viikonloppuna asuntomurtojen sarja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  9. 9

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää