Ulkomaat

Breivik voitti osittain oikeustapauksensa Norjan valtiota vastaan

Oikeus katsoi, että joukkomurhaajan kohtelu vankilassa on ollut epäinhimillistä.

Tukholma

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on voittanut osin oikeustapauksensa Norjan valtiota vastaan. Oslon käräjäoikeus antoi tuomionsa suurta huomiota herättäneessä tapauksessa keskiviikkona.

Oikeuden mukaan valtio on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälää kolme, jossa sanotaan, ettei ketään tule altistaa kidutukselle tai rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla.

Määrääviä tekijöitä olivat oikeuden mukaan muun muassa Breivikin eristyksen pituus, sen puutteellinen motivointi sekä puutteelliset mahdollisuudet valittaa asiasta. Lisäksi oikeus katsoi, ettei hänen psyykkistä kuntoaan ole huomioitu riittävästi tuomiota annettaessa.

Oikeus kiinnitti huomiota myös toistuviin alastomana tehtyihin turvatarkastuksiin, jotka eivät sen mielestä ole olleet turvallisuuden kannalta riittävän motivoituja.

Valtio määrättiin maksamaan Breivikin oikeudenkäyntikulut, 330 937, 50 Norjan kruunua eli noin 35 840 euroa.

Asiantuntijat pitivät tuomiota yllättävänä. Moni kuitenkin katsoi, että tuomio on osoitus Norjan oikeusjärjestelmän riippumattomuudesta.

”Ensimmäinen ajatus monille on, että tämä on tappio Norjalle. Mutta kuva on moniulotteisempi – sillä oikeusjärjestelmä on osa valtiota. Meillä on tuomari, joka uskaltaa tehdä kiistanalaisia päätöksiä ja se on Norjan oikeusjärjestelmän selvä hyvä puoli”, sanoi eristystapauksia tunteva asianajaja Thomas Horn Aftenpostenille.

Breivik haastoi valtion oikeuteen, koska hänen mielestään tiukka eritys ja muut olot vankilassa ovat vahingoittaneet häntä ja loukanneet hänen ihmisoikeuksiaan.

Haasteessa oli kyse kahden eri Euroopan ihmisoikeussopimuksen pykälän rikkomisesta. Oikeus katsoi, ettei valtio ole toiminut toisen näistä vastaisesti. Breivik voitti tapauksen siis vain osittain.

Pykälä 8, jonka rikkomisesta valtio vapautettiin, koskee oikeutta yksityisyyteen, perhe-elämään ja yhteydenpitoon.

Oikeuden mukaan valtiolla on ollut oikeus seurata Breivikin viestintää laajasti, sillä kyse on muun muassa mahdollisuudesta estää terrorismitekoja.

Valtio harkitsee vielä, valittaako se tuomiosta. Päätös on tehtävä kuukauden kuluessa.

Valtiota edustava Marius Emberland totesi NRK:lle keskustelevansa asiasta oikeusministeriön kanssa. Hän totesi myös olevansa yllättynyt tuomiosta.

”Olemme saaneet tukea osalle esittämistämme näkökohdista, olemme siitä iloisia. Olemme iloisia myös siitä, että meillä on riippumaton oikeuslaitos”, hän sanoi.

Breivik murhasi 22. heinäkuuta 2011 yhteensä 77 ihmistä Oslon keskustan pommi-iskussa ja myöhemmin Utøyan saarella. Taustalla oli äärioikeistolainen ideologia.

Hän sai teoistaan 21-vuoden vankeusrangaistuksen, joka on pisin mahdollinen Norjassa.

Breivik istuu tuomiotaan Skienin vankilassa, missä myös maaliskuussa pidetty oikeudenkäynti pidettiin turvallisuussyistä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Anders Behring Breivik
 • Norja
 • Norjan joukkomurhat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  4. 4

   Masentuneesta haahuilijasta Mensaan ja kympin oppilaaksi – Klaus Karkialta diagnosoitiin keskittymishäiriö ja se pelasti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille

  7. 7

   Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”

  8. 8

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  9. 9

   Miksi nuoret aikuiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi?

  10. 10

   Tuomittu sotarikollinen opettaa sotilaita Serbiassa, myrkkyä oikeudessa juonut sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – Miksi sotien hirmu­päälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  9. 9

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää