Ulkomaat

Punainen katastrofi ei jätä unkarilaista pikkukaupunkia rauhaan – myrkkymuta syövytti Károlyné Törőn kumisaappaat jalkoihin kiinni

Devecserin pikkukaupunki Länsi-Unkarissa jäi emäksisen lietteen alle vuoden 2010 ympäristökatastrofissa.

Devecser

Oli oikeastaan ihme, että koira pelastui. Yleensä se hyppäsi ulos autosta, jos ikkuna oli jäänyt auki.

Mutta kun läheisestä alumiinitehtaasta vyörynyt punainen liete huuhtoi auton kotipihasta kilometrin päähän, sekarotuinen koira pysyi kyydissä. Se oli koiran pelastus.

Nyt Foltos eli Laikku räksyttää uuden omakotitalon pihassa Devecserin kaupungin laitamilla. Siisti kortteli on kuin arkkitehtitoimiston havainnekuvasta. Eletty elämä näkyy vähän, sillä täällä on asuttu vasta viisi vuotta.

Koiran omistajien György Orbánin ja Mária Györgyné Orbánin vanha koti tuhoutui lokakuussa 2010, kun läheisen alumiinitehtaan lietealtaasta karannut emäksinen liete pyyhkäisi kotikorttelin yli. Kymmenen ihmistä kuoli ja parisataa loukkaantui yhdessä Unkarin lähihistorian pahimmista ympäristöonnettomuuksista.

Myös Suomessa uutiskuvat 40 neliökilometrin alueelle levinneestä punaisesta liejusta pysyivät päiväkausia otsikoissa.

Jaloissa hyörivä koira vaikuttaa selvinneen ilman traumoja, mutta kaupunkilaisten toipuminen on yhä kesken. Elämä ei ole entisellään.

”Miten siitä voisi toipua? Kuvittele itse herääväsi kodistasi aamulla onnellisena ja pari tuntia myöhemmin koko koti on tuhoutunut”, Mária Györgyné Orbán sanoo.

Perusturva on järkkynyt. György Orbán oli rakentamassa tehdasta 1971, kun se avattiin osana sosialistisen itäblokin teollistamiskiihkoa. Viereisen Ajkan kaupungin puolella sijaitseva tehdas louhi bauksiitista alumiinin tarvittavaa ainetta muidenkin liittolaismaiden tarpeisiin.

”Emme ikinä pitäneet tehdasta uhkana”, György Orbán sanoo.

Kun kommunismi kaatui, tehdas yksityistettiin. Seuraava poliittinen hyökyaalto tuli punaisen lietekatastrofin jälkeen.

Päivä ennen ”punaista katastrofia” kaupungin johtoon oli valittu valtapuolue Fideszia edustanut pormestari. Hän heräsi todennäköisesti elämänsä pahimpaan krapulaan, kun voitonjuhlien jälkeisenä päivänä metrin korkuinen lieteaalto pyyhki kotikaupunkia.

Pormestari sai lähteä yhden kauden jälkeen. Vuonna 2014 uudeksi pormestariksi valittiin äärioikeistolaista Jobbik-puoluetta edustava Gábor Ferenczi.

Paikalliselle romaniväestölle tämä oli toinen suuri katastrofi lieteonnettomuuden jälkeen.

Jo ennen nousuaan pormestariksi Ferenczi oli järjestämässä äärioikeiston marssia läpi Devecserin, mikä oli voimakas merkki Jobbikin aseman ja itsetunnon vahvistumisesta. Marssin tavoitteena oli pelotella romaneita, joita on noin kolmannes kaupungin asukkaista.

Nyt Ferenczi johtaa Devecserissä pelottelemiaan ihmisiä.

Äärioikeiston symboleita näkyy paraatipaikoilla. Kaupungissa on vastikään avattu muistomerkki ensimmäisen ja toisen maailmansodan uhreille. Muistomerkkiä koristaa Turul-lintu, joka on äärioikeiston ruokkiman mytologian symboleita.

Kaupungin rajalla seisoo kyltti, jossa nimi Devecser on kirjoitettu riimukirjoituksella. Myös riimukirjoitus on äärioikeiston lempilapsia pyrkimyksissä luoda hatariin tai olemattomiin faktoihin perustavaa historiaa. Ferenczi selittää modernin riimukirjoituksen olevan perintöä unkarilaisten esi-isiltä.

Symbolinen viesti on selvä. Kaupungissa on uusi isäntä.

Lieteonnettomuudella oli osansa vallanvaihdossa.

Kotinsa menettäneet saivat uudet asunnot, mutta kaikki eivät silti ole tyytyväisiä saamiinsa korvauksiin. Kevätkukkia Devecserin keskustassa valikoiva Károlyné Törő sanoo, ettei ole saanut tarpeeksi rahallista tukea vammojensa hoitoon.

Emäksinen liete syövytti Törőn kumisaappaat jalkoihin kiinni. Hänelle on tehty viisi ihonsiirtoa.

”Kirjoittakaa nimeni sinne lehteen, niin he tietävät lähettää rahaa.”

Pormestari Ferenczi arvelee itsekin nousseensa valtaan, koska paikalliset eivät olleet tyytyväisiä katastrofin jälkihoitoon. Hän kertoo, että vajaat 20 prosenttia kaupunkilaisista muutti onnettomuuden jälkeen pois. Jäljelle jäi 4 400 asukasta.

”Monelle oli vaikea tottua uuteen tilanteeseen ja aloittaa elämä alusta.”

Tilannetta pahentaa hänen mukaansa se, ettei ketään ole tuomittu onnettomuudesta. Tammikuussa unkarilaisoikeus vapautti entisen tehtaanjohtajan syytteistä.

Valli petti pitkään jatkuneiden sateiden jälkeen. Pormestari vihjailee, että lietealtaan annettiin vuotaa, jotta tehtaan ei olisi tarvinnut rakentaa uutta allasta vanhan täytyttyä. Puhe pitää suodattaa Unkarin poliittisten valtataistelun läpi. Oppositiosta oleva Jobbik haluaa haastaa pääministeripuolue Fideszia.

Kommunismin punainen perintö näkyy Devecserissä enää onnettomuustehtaan ympäristössä. Tehdas otettiin pian onnettomuuden jälkeen valtion ohjaukseen ja takaisin käyttöön.

Alumiinitehtaan korjattuja ja yhä käytössä olevia lietealtaita ympäröivä maaperä hohtaa yhä yhtä punaisena kuin uutiskuvien emäksinen liete.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Punainen liete tappoi kymmenen

 Unkarin lähihistorian pahin ympäristökatastrofi tapahtui lokakuussa 2010, kun Ajkan alumiinitehtaan lieteallas murtui.

 Arviolta miljoona kuutiometriä emäksistä lietettä levisi pääosin Devecserin kaupungin ja Kolontárin kylän alueille. Punainen liete peitti 40 neliökilometrin alueen.

 Onnettomuudessa kuoli kymmenen ja pari sataa loukkaantui.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Ympäristö
 • Kommunismi
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää