Ulkomaat

Kiinalainen viljelijä kuluttaa vain runsaat sata euroa kuukaudessa – maamies elää insinööripojan tuloilla

HS:n kaksiosaisessa sarjassa tutustutaan kiinalaisten elämään maalla ja kaupungissa.

Yan’an

Mies lapioi maata aidatulla maatilkulla. Pieni ruskea koira pällistelee epäluuloisena aidan viereen pysäköidyn kolmipyöräisen lavamopon alta.

”Ei minulla oikeastaan ole enää nykyään omia tuloja. Poikani ­lähettää minulle rahaa”, sanoo maataan muokkaava viljelijä Liu ­Bingyu.

Kiinan köyhistä valtaosa elää maaseudulla. Ikääntyvästä maalaisväestöstä huomattava osa saa elantonsa kuten Liu: kaupunkiin töihin lähtenyt jälkikasvu elättää heitä. Kiinassa katsotaan ihmisillä olevan velvollisuus huolehtia vanhemmistaan, jos nämä eivät tienaa.

58-vuotias Liu asuu maalla ­Kiinan Shaanxin maakunnassa ­Yan’anin kaupungin laitamilla. Maanviljelijä hän on vain nimellisesti, sillä hän viljelee ainoastaan kotitarpeiksi.

Liun pelloilla kasvaa enimmäkseen puita, jotka hän istutti viisi vuotta sitten. Puuntaimien kasvatus vaikutti silloin tuottoisalta ­idealta, mutta kysyntä lopahti, eikä hän ole saanut myytyä puita.

Liun on tyytyminen pojan lähettämiin tuloihin, sillä työpaikkoja alueella ei juuri ole, varsinkaan Liun ikäiselle.

Kiinassa maanviljelijöiden pellot ovat yleensä niin pieniä, ettei ­niitä viljelemällä voi saada kovin mainittavia tuloja, kasvatti mitä ­tahansa.

Liulla on peltoa puun­taimialue mukaan luettuna 0,8 mu-yksikköä eli noin viisi aaria.

Liu on kuitenkin onnekas, sillä hänen 34-vuo­tias poikansa on käynyt yliopiston ja päässyt töihin terästehtaalle Suzhoun kaupunkiin lähelle Shanghaita.

”Hän on jonkinlainen insinööri”, Liu kertoo.

Poika lähettää Liulle kahden tai kolmen kuukauden välein parituhatta yuania eli noin 270 euroa. ”Se periaatteessa riittää elämiseen.”

Maaseudulla eläminen on halpaa. Liulla on oma talo, joten asumisesta ei tarvitse maksaa, ellei taloa pidä korjata.

Liu sanoo tarvitsevansa kuukaudessa 800–900 yuania eli runsaat 100–120 euroa. Sillä hän saa elätettyä myös 87-vuo­tiaan äitinsä, joka asuu hänen luonaan.

Rahaa kuluu lähinnä sähkö­laskuun ja ruokaan. Aivan kaikkea ruokaa ei tarvitse ostaa, koska Liu kasvattaa tomaatteja, kurkkua ja munakoisoa omaan käyttöönsä. Hänellä on myös seitsemän kanaa.

Kaupasta Liu kertoo ostavansa jauhoja, riisiä, lihaa, vihanneksia, öljyä, viinietikkaa ja suolaa.

”Käytän tietenkin enemmän jauhoja kuin riisiä, koska me olemme täällä pohjoiskiinalaisia”, Liu valistaa. Pohjois-Kiina on nuudelialuetta, riisiä syödään enemmän etelässä.

Liun vaimo asuu pojan luona Suzhoussa ja hoitaa pojan pientä lasta. Kiinalaisissa perheissä on yleistä, että kaukaa muuttaneen nuoren pariskunnan luona asuu jommankumman vanhempia, kun pariskunta saa lapsen.

Päivähoitopaikkoja on niukasti ja monet ovat kalliita, joten töissä käyvien on usein pakko ottaa äiti tai anoppi majailemaan asuntoonsa.

Pojan lisäksi Liulla on kaksi tytärtä. Heistä toinen asuu miehensä kanssa Tianjinin suur­kaupungissa Kiinan itärannikolla. Toinen on maanviljelijän vaimona lähellä kotikylää.

Maa­seudun nuorista ihmisistä osa jää edelleen maalle asumaan, mutta usein hekin käyvät kaupungeissa tilapäisissä töissä.

Toisin kuin insinööripoika tyttäret ovat käyneet pelkän peruskoulun.

”He eivät olleet hyviä opiskelemaan asioita”, Liu perustelee.

Kiinassa on lähes normi, että jos perheellä on varaa panostaa vain yhden lapsen koulutukseen, valinta osuu mieluummin poikaan kuin tyttöön.

Perinteisen ajattelun mukaan sukulinja jatkuu vain pojan kautta. Tyttöjenkin on silti tarpeen tullen kannettava vastuunsa vanhempien elatuksesta.

Perinteinen ajattelu elää erityisen vahvana maaseudulla. Maalaiset ovat saaneet jopa lievennyksen niin sanottuun yhden lapsen politiikkaan, joka oli voimassa vuosikymmeniä. He ovat yleensä voineet tehdä toisen lapsen, jos ensimmäinen lapsi on tyttö.

Niukkuudesta huolimatta Liu kertoo olevansa tyytyväinen elämäänsä.

”Ei ole syytä huoleen. Minulla on lapsia, jotka elättävät minua, ja kahden vuoden kuluttua alan saada eläkettäkin.”

Kun Liu täyttää 60 vuotta, hän alkaa saada sata yuania kuussa, koska hänellä on eläkevakuutus. Summa on vajaat neljätoista euroa. Maaseudulla sekin on hyvä lisä tuloihin.

Vaikka Kiinan viime vuosikymmenien vaurastuminen näkyy eniten kaupungeissa, elämä on muuttunut maaseudullakin parempaan suuntaan.

”Ennen vuotta 1980 täällä ei ollut mitään. Jos halusi ostaa vaikka hammasharjan, piti kävellä 12 kilometrin päähän lähimpään kaupunkiin. Polkupyöriä oli vain rikkailla.”

Liun kotona ei ollut edes ra­diota. Nyt hänellä on televisio, jääkaappi ja pesukone. Ne ovat pojan ostamia.

Hänellä on myös käytettynä ostettu lavamopo ja matkapuhelin, jota hän käyttää vain soitteluun.

”Intenetiä en tarvitse, koska en tiedä, miten sitä käytetään.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Maaseutu
 • Köyhyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  7. 7

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  8. 8

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Kontinen dominoi palkintogaalassa sekä kehui Borgin ja McEnroen: ”Elokuvassa on kaksi huikeaa persoonaa, joista toisen alushousumerkkiä olen käyttänyt”
  3. Venäjä tuomitsi virolaismiehen vakoilusta vankeuteen 12 vuodeksi
  4. Suomen rooli hehkutettua vaatimattomampi EU:n uudessa puolustusyhteistyössä – Timo Soini: ”Aina täytyy olla joku kritiikki”
  5. Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta
  6. Tiistaiksi luvassa voimakasta pyryä, tuulta ja huonoa ajokeliä
  7. Aftonbladet: Myös Malmöstä löytyi polttopulloja juutalaisten synagogan luota – Göteborgin iskusta epäillyt olivat saapuneet Ruotsiin äskettäin Lähi-idästä
  8. Tunti sitten
  9. Jo kolmas perättäinen tappio – yksikään Jokerien pelaaja ei onnistunut voittolaukauskisassa
  10. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  11. Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään
  14. Näytä lisää