Ulkomaat

Turkki-sopimus hiertää Saksassa – arvosteluryöpyn saanut Angela Merkel vieraili pakolaisleirillä Turkin ja Syyrian rajalla

Pakolaiskriisi on umpikujassa. Saksalaiset eivät pidä liittokanslerin neuvottelukumppaneista Turkissa.

Berliini. Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili lauantaina pakolaisleirillä Turkin ja Syyrian rajalla.

Merkelin seurue matkusti Gaziantepin miljoonakaupunkiin Turkissa, josta he jatkoivat matkaa Nizipin kaupungissa sijaitsevaan pakolaisleiriin.

Mukana matkalla ovat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Saksassa Merkelin arvioitiin pitävän matkaa pakolaiskriisin ydinalueelle välttämättömänä eleenä. Seudun turvallisuustilanne on huono, ja seurue etenikin turvamiesten keskellä.

Äärijärjestö Isis pitää hallussaan Gaziantepin läheisiä alueita Syyrian puolella. Vierailun jälkeen kolmikon oli määrä tavata Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu.

Saksan liittokansleri on ajautunut Turkin kanssa tehdyn pakolaissopimuksen myötä suuriin vaikeuksiin.

Saksalaisten enemmistö pitää Turkin kanssa tehtävää yhteistyötä vähintään epäilyttävänä. Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Jürgen Trittin arvosteli Merkeliä lauantaina suorin sanoin.

”Merkelin täytyy jättää vaaleanpunaiset silmälasit kotiin ja katsoa paikan päällä Turkissa tosiasioita silmiin”, Trittin sanoi Süddeutsche Zeitungissa.

Hän myös kehotti Merkeliä keskustelemaan pakolaisleirillä suoraan afganistanilaisten ja irakilaisten pakolaisten kanssa, jotka ovat pakolaissopimuksen häviäjiä.

Trittinin mukaan pakolaissopimus Turkin kanssa näyttää sen, että Euroopan unionin jäsenmaiden välinen solidaarisuus on tärkeämpää kuin solidaarisuus pakolaisia kohtaan.

Omalta osaltaan arvostelua on lisännyt Turkin presidentistä Recep Tayip Erdoğanista pilkkarunon esittäneen koomikko Jan Böhmermannin joutuminen rikostutkintaan.

Spiegel Online -verkkolehden mukaan Merkel harmitteli lauantaina sitä, että hän itse tuomitsi Böhmermannin Erdoğan-runon nopeasti ”tarkoituksella loukkaavaksi”.

Tutkintaan antoi luvan liittokansleri Merkel, mitä moni saksalainen pitää Erdoganille periksi antamisena. Kuluneella viikolla Turkki käännytti Saksan yleisradioyhtiö ARD:n toimittajan pois rajaltaan.

Uutistoimisto Reutersin Turkin hallituslähteistä saamien tietojen mukaan Böhmermannin-tapausta käsitellään Merkelin. EU-johtajien ja Davutoglun tapaamisessa, mutta pääroolissa on EU:n ja Turkin pakolaissopimus.

Listalla oli keskustelu siitä, kuinka EU:n Turkille lupaamat kolme miljardia euroa käytetään pakolaiskriisin hoidossa.

Gaziantepin lähellä sijaitsevalla pakolaisleirillä on käynnissä projekteja, joissa YK:n järjestöt rakentavat majoitustiloja EU:n rahalla.

Sen lisäksi, että Merkel koettaa näyttää Saksan ja Euroopan suuntaan, että pakolaissopimus tuo myös hyötyjä.

Edelleen Turkista saapuu Kreikan saarille noin 150 ihmistä veneillä päivässä. YK:n järjestöt, Punainen Risti ja monet ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet sopimusta kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia loukkaavaksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan Turkki käännyttää syyrialaisia pakolaisia Syyriaan.

Turkkilaisia taas kiinnostaa, onko pakolaissopimuksesta heille etua. Parhaillaan Turkissa on noin 2,7 miljoonaa syyrialaista.

Turkin poliitikot ovat myyneet pakolaissopimuksen kansalaisilleen lupauksella nopeammista viisumeista Eurooppaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Euroopan pakolaiskriisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  9. 9

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  10. 10

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää