Ulkomaat

Berliinin pienpanimot rikkovat lakia innokkaasti – tosin säädös on jo 500 vuotta vanha

Saksassa annettiin vuonna 1516 määräys oluen ainesosista. Sen mukaan oluen panemisessa saa käyttää vain vettä, ohraa ja humalaa.

Berliini. Berliiniläinen Dirk Hoplitschek on kävelevä saksalaisen olutkulttuurin hakuteos. Tiukkaan tietoon hänen olutsuhteensa ei kuitenkaan jää, sillä kaikesta käy ilmi, että tässä on mies, joka todella rakastaa hyvää olutta.

Tänä viikonloppuna hän ja oluen ystävät ympäri Saksaa muistelevat 23. huhtikuuta vuonna 1516 Baijerissa kirjattua lakia. Kyse on oluen puhtauslaista eli saksaksi ”Reinheitsgebotista”. Sen mukaan oluen panemisessa saa käyttää vain vettä, ohraa ja humalaa.

Hiivaa ei tuolloin vielä tunnettu, vaikka se ja muut mikro-organismit oluen käyttämisessä toimivatkin.

Puhtauslaki on ollut vuosisatoja saksalaisten panimoiden ylpeydenaihe ja kilpailuvalttikin. Saksan panimoliitto muistuttaa, että puhtauslaki on taannut oluen laadun jo 500 vuoden ajan.

Oikea voimassa oleva elintarvikelaki vuoden 1516 laki ei ole pitkään aikaan ollut. Saksalaista panimotoimintaa säätelee nykyään vuonna 1993 hyväksytty laki, joka hyväksyy myös vehnän ja sokerin käytön.

Hoplitschek juhlii puhtauslain viittäsataa vuotta täysin käänteisellä tavalla. Hän liputtaa panimomestareiden luovuuden ja vapauden puolesta, ja toivoo näiden rikkovan vanhaa puhtauslakia.

Onhan Dirk Hoplitschek luovasti kokeilevan Berliinin pienpanimoyhteisön yksi puuhamiehistä. Hän arvioi oluita Bier Index -sivustolla, työskentelee Bierlinie-olutukussa ja hän on myös heinäkuisen Berlin Bier Weekin pääjärjestäjä. Muiden muassa.

”Olen sitä mieltä, että oluen maustamiseen saa käyttää yllättäviäkin aineksia. Olkoon ne sitten yrttejä tai paahdettua kahvia”, hän sanoo.

Hoplitschekin mukaan puhtauslaki ja sitä vaalivat suurpanimot ovat myös hidastaneet pienpanimo -ja käsityöläiskulttuurin syntyä Saksassa. Jos Yhdysvalloissa craft bier on ollut käsite jo parikymmentä vuotta, Saksassa kokeileva pienpanimotoiminta on toden teolla alkanut vasta viitisen vuotta sitten.

Nyt panimoita tai panimoravintoloita syntyykin pelkästään Berliinissä muutaman uuden paikan kuukausivauhtia. Eli saksalaisetkin ovat uskaltautuneet kokeilemaan ipan, belgialaistyyppisten hedelmäoluiden tai suklaaoluiden valmistamista.

Oluen kulutus on Saksassa myös viime vuosina kääntynyt nousuun, mikä johtuu pitkälti pienpanimoiden oluiden tulosta markkinoille. Myös suurpanimot ovat kiinnostuneet erikoisoluista, ja ne myös kokeilevat millaiset oluet menevät kaupaksi.

Kuitenkin puoli vuosituhatta sitten oluen ainesosien listaamiselle oli painavat syyt. Ihmisiä sairastui ja kuoli, kun panimomestarit tekivät kokeiluja yrttien, tuhkan tai kemikaalien kanssa.

Laki siis vähensi huomattavasti kaikenlaisten taikajuomien valmistusta.

Myös Dirk Hoplitschek myöntää, että puhtauslailla on ollut saksalaiseen panimoperinteeseen pitkäkantoisiakin hyviä vaikutuksia.

”Laki on asettanut tietyt laatuvaatimukset panimoille. Tämä on osaltaan estänyt kaikenlaiset laatua heikentävät tempaukset, kuten oluen jatkamisen riisillä”, hän sanoo.

Myös suurilla saksalaispanimoilla on omat luovat koekeittiönsä, Hoplitschek kertoo.

”Näissä kokeilupanimoissa panimomestarit ovat saaneet toteuttaa luovuuttaan ja tehdä kokeiluja. Esimerkiksi Weihenstephanerin ja Schneiderin panimot ovat jo pitkään myyneet erikoisoluitaan – mutta vain Yhdysvalloissa”, hän sanoo.

Olkoon olut vain ohramaltaasta, vedestä, humalasta ja hiivasta tai vaikkapa vaniljalla maustettua, alan tosi harrastaja arvioi sitä juuri kuten viiniä arvioidaan. Maistamiskaavassa on vain yksi, hyvin tärkeä poikkeus.

Dirk Hoplitschek näyttää mallia. ”Ensin katsotaan lasissa oluen väriä, sitten haistetaan sitä ja sitten maistetaan. Eri mauille on vakiintuneet nimet. Lopuksi, olut pitää nielaista! Muuten suun takaosan makunystyrät eivät pääse aistimaan kokonaisuutta”, hän sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Olutasiantuntijan vinkit Berliiniin

1. Mene käymään vanhassa kunnon länsiberliiniläisessä kulmakapakassa. Et saa hyvää palvelua, etkä välttämättä hyvää olutta. Savu voi olla tiuha. Näet millaista saksalainen olutkulttuuri on.

2. Käy jossakin Berliinin panimoravintoloista. Lemke Mittessä on hyvä paikka aloittaa.

3. Käväise ainakin yhdessä pienpanimon baarissa. Monterey Prenzlauer Bergissä on hieno.

4. Tule Berliiniin heinäkuun viimeisellä viikolla Berlin Bier Weekille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Olut
 • Saksa
 • Berliini

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  8. 8

   Meitä riivaava menestymisen pakko on johtanut aivojen dopingiin – ongelma koskettaa Suomessa jo peruskoululaisia

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää