Ulkomaat

”Turkki on paras esimerkki siitä, miten pakolaisia pitäisi kohdella” – EU-johtajan Turkki-hehkutus saa tyrmäyksen järjestöiltä

Turkki on sulkenut rajat ja ampunut kohti maahan pyrkiviä pakolaisia, Amnesty toteaa raporteissaan.

Ihmisoikeusjärjestöt moittivat Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kommentteja Turkin pakolaispolitiikasta.

Tusk sanoi lauantaina, että Turkki on ”paras esimerkki maailmassa siitä, miten pakolaisia pitäisi kohdella.”

Tusk kertoi näkemyksiään viikonloppuna sen jälkeen, kun hän oli vieraillut Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa pakolaisleirillä Turkin ja Syyrian rajalla.

”Tämä ei ole ainoastaan muodollinen mielipide. Tämä on hyvin yksityinen ja henkilökohtainen tunne”, Tusk jatkoi.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan vierailu leirille oli ”siistitty”.

”Sen sijaan, että EU-johtajat vierailevat siistityillä leireillä, heidän pitäisi katsoa Turkin uuden rajamuurin yli niitä kymmeniätuhansia Syyrian pakolaisia, joiden pääsyn maahan Turkki on estänyt”, Human Right Watchin apulaisjohtaja Judith Sunderland sanoi brittiläisen The Guardianin mukaan.

”Sen jälkeen heidän pitäisi käydä pidätyskeskuksessa, jossa on Kreikasta karkotettuja ihmisiä.”

Myös useita kertoja Turkissa käynyt Amnesty Internationalin Suomen osaston tiedottaja Aishi Zidan sanoo, että Turkin pakolaisten suurimmat ongelmat ovat leirien ulkopuolella.

”Suurin osa Syyrian pakolaisista asuu leirien ulkopuolella. Siellä pakolaisia käytetään hyväksi esimerkiksi asuntomarkkinoilla ja töitä hakiessa. He joutuvat tekemään pitkiä päiviä pienemmällä palkalla. Monet lapset eivät myöskään pääse kouluun, vaan joutuvat auttamaan perheitään käymällä töissä”, Zidan sanoo.

Amnestyn mukaan Turkki ei ole pakolaisille turvallinen maa.

Järjestön mukaan Turkki on palauttanut tänä vuonna laittomasti syyrialaisia ja afganistanilaisia pakolaisia takaisin sodan runtelemiin kotimaihinsa, joukossa raskaana olevia naisia ja lapsia.

Lisäksi Turkki on Amnestyn tietojen mukaan sulkenut rajat ja ampunut kohti maahan pyrkiviä pakolaisia.

Viranomaisten väitetään myös pahoinpidelleen pakolaisia ja turvapaikanhakijoita pidätyskeskuksissa.

”Täytyy muistaa, että tilanne on Turkille haastava, ja kaikkia pakolaisia vastaanottavia maita pitää tukea. Mutta silmiä ei saa sulkea ongelmilta. Olisimme toivoneet, että EU-johtajat olisivat nostaneet näitä ongelmia esille Turkissa”, Zidan sanoo.

”Samalla myös EU:n pitää kantaa vastuunsa pakolaiskriisistä. Eli tarjota turvallisia reittejä pakolaisille Eurooppaan esimerkiksi kiintiöpakolaisina tai perheenyhdistämisen kautta. Emme siis voi pelkästään ulkoistaa tilannetta Syyrian naapurimaille.” 

EU:n ja Turkin maaliskuussa solmiman sopimuksen mukaan EU palauttaa Kreikasta takaisin Turkkiin ne turvapaikanhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan.

Lisäksi Kreikasta voidaan palauttaa Turkkiin myös ne turvapaikan ansaitsevat syyrialaiset, jotka ovat ennen Kreikkaan saapumistaan olleet ”turvallisessa kolmannessa maassa”, jollaiseksi EU Turkin luokittelee.

Sopimusta kritisoitiin jo tuoreeltaan voimakkaasti, ja esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi sen olevan historiallinen takaisku ihmisoikeuksille.

Sopimus on ainakin hetkellisesti vähentänyt Eurooppaan saapuvien turvapaikkaa havittelevien määrää. Vielä helmikuussa tulijoita oli 56 000, mutta kuluneen kuukauden aikana tulijoita on ollut alle 8 000, Euroopan komissio kertoo tiedotteessaan.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Rahaa vastineeksi palautuksista

 EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että Turkista Kreikkaan laitonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin huhtikuusta alkaen.

 Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

 Vastineeksi Turkki saa EU:lta aluksi kolme miljardia euroa, jotka on tarkoitus käyttää pakolaisten olojen kohentamiseen. Myöhemmin maksetaan kolme miljardia lisää.

 EU lupasi myös jouduttaa Turkin jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Ihmisoikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää