Ulkomaat

Egypti piti mielen­osoitukset kurissa

Oppositio on kutsunut mielenosoittajia kaduille maanantaina, kun Egyptissä vietetään Siinain vapautumisen juhlapäivää.

Egyptin turvallisuusjoukot ampuivat maanantaina kyynelkaasua hajottaakseen presidentti Abdelfattah al-Sisiä uhmaavat mielenosoitukset.

Noin 50 aktivistia ilmaantui yhtäkkiä Kairon keskustaan osoittamaan mieltään huolimatta järeistä otteista mielenosoituksia vastaan, uutistoimisto AFP kertoi.

”Hallituksen paniikki osoittaa, että se ei tunne olevansa turvassa. Se uskoo, että sorto on ainoa vaihtoehto”, tunnettu aktivisti Leila Seif sanoi ennen kuin poliisi tyhjensi aukion kyynelkaasulla ja joukko hajaantui.

Poliisi jahtasi mielenosoittajia kaduilta. Myös useita toimittajia pidätettiin, AFP kertoi.

Al-Sisi varoitti televisioidussa puheessaan jo sunnuntaina, että Egyptiin pyritään luomaan epävakautta.

”Huomaan, että jotkut jälleen kerran yrittävät vahingoittaa Egyptin turvallisuutta ja vakautta”, rautaisella otteella Egyptiä hallinnut entinen armeijan ylipäällikkö sanoi AFP:n mukaan.

”Velvollisuutemme on suojautua ja turvata vakaus. Lupaan egyptiläisille, ettei kukaan terrorisoi teitä enää”, al-Sisi sanoi.

Egyptissä on voimassa laki, joka kieltää luvattomat kokoontumiset ja mielenosoitukset.

Hallitus pidätti viime päivinä ainakin 90 ihmistä kahdeksalla eri hallintoalueella, Kairossa toimiva ihmisoikeusjärjestö Egyptian Intitiative for Personal Rights kertoi.

Joissain tapauksissa aktivisteja haettiin AFP:n mukaan kodeistaan.

Maanantaina helikopterit ja sotilaslentokoneet partioivat Egyptin pääkaupungin Kairon yllä.

Aiemmin huhtikuussa puhkesi mielenosoituksia, kun Egypti ilmoitti luovuttavansa Saudi-Arabialle Tiranin ja Sanafirin saaret Punaisellamerellä.

Tuhansia ihmisiä osallistui tuolloin hallituksenvastaisiin mielenosoituksiin Kairossa. Kyseessä olivat Egyptin laajimmat mielenosoitukset sen jälkeen kun Abdelfattah al-Sisi valittiin presidentiksi 2014.

Hallitus on sanonut, että Aqabanlahden suulla lähellä Etelä-Siinaita sijaitsevat saaret kuuluivat alun perin Saudi-Arabialle ja ovat vain olleet Egyptin suojeluksessa vuodesta 1950.

Saarten luovuttamisesta kerrottiin pari viikkoa sitten, kun Saudi-Arabian kuningas Salman vieraili Egyptissä. Saudi-Arabia kertoi tuolloin miljardien eurojen investointisopimuksesta Egyptin kanssa.

Saarikiistan lisäksi opposition tunteita ovat kuumentaneet Egyptin talouden heikko tilanne ja poliisin väkivaltaiset otteet.

Paikallisten ja kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Egyptistä on tullut jälleen poliisivaltio, jossa ihmisoikeudet ovat heikoissa kantimissa.

Maanantaina Egyptissä vietettiin Siinain vapautumisen päivää.

Israel luovutti vuoden 1967 sodassa valtaamansa Siinain takaisin Egyptille 25. huhtikuuta 1982.

Päivää vietettiin Egyptissä isänmaallisissa ja militaristisissa tunnelmissa. Armeija ilmoitti ilma- ja merivoimien osallistuvan juhlallisuuksiin, joita järjestettiin eri puolilla maata.

Siinain niemimaa on Egyptin köyhin ja monella tapaa laiminlyödyin alue.

Presidentti al-Sisi hallitsee rautaisella otteella

 Aktivistit olivat kutsuneet koolle laajoja mielenosoituksia maanantaiksi.

 Asevoimat ilmoittivat puuttuvansa mielenosoituksiin.

 Egyptissä ei ole järjestetty laajoja mielenosoituksia kahteen vuoteen.

 Arabikevään mielenosoitukset Egyptissä pakottivat itsevaltaisen presidentin Hosni Mubarakin eroamaan vuonna 2011.

 Kenraali Abdelfattah al-Sisi valittiin Egyptin presidentiksi vuonna 2014.

 Al-Sisi on pitänyt järjestyksen tiukasti käsissään

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Egypti
 • Mielenosoitukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää