Ulkomaat

Turkin haave viisumivapaudesta lähenee – kiirehtiminen kertoo, kuinka kipeästi EU tarvitsee Turkkia pakolaiskriisissä

EU-komissio ehdottanee tietyin varauksin tämän viikon keskiviikkona, että Turkille myönnetään viisumivapaus kesäkuun lopussa. Komissio saattaa poikkeuksellisesti antaa ehdotuksen, vaikka Turkki ei tiettävästi vielä ole täyttänyt kaikkia viisumivapauden edellytyksenä olevia ehtoja.

Euroopassa voidaan ehkä jo loppuvuodesta nähdä turkkilaisia matkailijoita, joiden ei ole tarvinnut hankkia matkaansa varten viisumia.

EU-komissio nimittäin ehdottanee tietyin varauksin tämän viikon keskiviikkona, että Turkille myönnetään viisumivapaus kesäkuun lopussa.

Komissio saattaa poikkeuksellisesti antaa ehdotuksen, vaikka Turkki ei tiettävästi vielä ole täyttänyt kaikkia viisumivapauden edellytyksenä olevia ehtoja.

Ehtoja on 72, ja ne kattavat kaiken mahdollisen biometristen passien myöntämisestä vähemmistöjen oikeuksiin ja rajaturvallisuuden vahvistamiseen naapurimaiden kanssa. Komissio laittanee ehdotuksensa edellytykseksi, että Turkki täyttää kaikki ehdot ajoissa.

EU-komission mukaan Turkki on ottanut merkittäviä askeleita viisumivapausehtojen täyttämiseksi aivan viime aikoina. Komission tiedottaja ei suostunut maanantaina tarkentamaan, mitä toimia vielä uupuu.

”Turkki on tehnyt paljon töitä viime viikkoina ja päivinä täyttääkseen vaatimukset”, komission tiedottaja Mina Andreeva sanoi toimittajille Brysselissä. Esimerkiksi hän nosti sen, että Turkki on avannut työmarkkinoitaan muillekin kuin syyrialaisille pakolaisille.

Turkki on yrittänyt vuosikausia havitella EU:lta viisumivapautta 78-miljoonaiselle kansalleen. Viisumivapaus oli jo valmiiksi työn alla, mutta EU lupasi nopeuttaa aikataulua siitä hyvästä, että Turkki auttaa Eurooppaa pakolaiskriisin ratkaisussa.

EU:n ja Turkin tekemän sopimuksen ansiosta siirtolaisten matkat Kreikkaan ovat vähentyneet huomattavasti, ja Turkki on myös alkanut ottaa vastaan EU-maiden sinne takaisin lähettämiä siirtolaisia.

EU on vakuuttanut, että Turkkia arvioidaan samoilla perusteilla kuin muitakin maita ehtojen täyttämisessä.

Komission mahdollinen keskiviikkoinen suositus viisumivapauden myöntämisestä olisi kuitenkin EU-lähteiden mukaan poikkeuksellinen. Yleensä komissio nimittäin antaa ehdotuksen vasta sitten, kun kaikki ehdot on täytetty.

EU:n kiire edistää Turkin viisumiasiaa kielii siitä, miten paljon Eurooppa tarvitsee Turkin apua hillitäkseen pakolaiskriisiä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on tästä hyvin tietoinen. Hän voi hyvinkin lopettaa yhteistyön EU:n kanssa, jos viisumivapaus viivästyy.

Turkin lisäksi viisumivapautta vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle tavoittelevat myös Ukraina, Georgia ja Kosovo, joista kaksi ensimmäistä ovat jo täyttäneet kaikki edellytykset.

Mahdollisten tulijoiden virrasta huolestuneet EU-maat ovat viime aikoina keskustelleet paljon myös niin kutsutusta hätäjarrusta, jolla viisumivapauden voi väliaikaisesti keskeyttää.

Tällainen mahdollisuus on jo olemassa, mutta sen käynnistäminen vie yli puoli vuotta. Nykytilanteessa se on osoittautunut liian pitkäksi ajaksi.

Jäsenmaat voivat tätä nykyä pyytää komissiolta viisumivapauden keskeyttämistä, jos viisumivapautta nauttivasta kolmannesta maasta kohdistuu niihin yllättävä, suurimmalta osalta perusteetta turvapaikkaa hakevien vyöry tai jos tuon maan kansalaiset alkavat joukoittain jäädä maahan luvatta senkin jälkeen kun heidän viisumivapautensa umpeutuu.

Esimerkiksi Saksaan on saapunut paljon turvapaikanhakijoita Serbiasta, Makedoniasta ja Albaniasta sen jälkeen, kun Länsi-Balkanin maille myönnettiin viisumivapaus vuosikymmenen vaihteessa.

Erityisesti Saksa, Ranska ja Belgia ovat ajaneet muutoksia, joilla hätäjarru saataisiin nopeammaksi ja tehokkaammaksi.

Arvostelijat ovat moittineet, että EU myy omat arvonsa kiirehtimällä Turkin viisumivapautta. Tilannetta ei ole helpottanut se, että Turkin itsevaltainen presidentti Erdoğan jahtaa omien kansalaistensa lisäksi nykyään myös EU-maiden toimittajia. Myös uutiset syyrialaispakolaisten raa’asta kohtelusta Turkin rajalla ovat herättäneet paljon kritiikkiä.

Huolta on herättänyt myös se, miten hyvin Turkki todellisuudessa kaikki 72 ehtoa täyttää. Kaikki ehdot kun eivät ole yksiselitteisesti mitattavissa, vaan niiden täyttyminen on pitkälti arvion tekijän tulkinnan varassa. Varmaa ei myöskään ole se, että läpi puskettua, esimerkiksi ihmisoikeuksia turvaavaa lainsäädäntöä noudatettaisiin käytännössä.

Komission mahdollinen esitys menee seuraavaksi EU-jäsenmaiden ja EU-parlamentin käsiteltäväksi. Niiden molempien täytyy hyväksyä ehdotus, jotta viisumivapaus voi tulla voimaan.

Kansainvälisten uutislähteiden mukaan EU-maat luultavasti hyväksyvät esityksen, vaikka tiukkaa keskustelua onkin luvassa. Suomi on tarkastellut asiaa ”teknisestä” lähtökohdasta. Käytännössä Suomi siis on sitä mieltä, että viisumivapaus voidaan myöntää, jos Turkki täyttää kaikki sille annetut ehdot.

Sen sijaan EU-parlamentissa kytee kapinamieli, ja siellä viisumivapaudelle voidaan hyvinkin pistää vielä jarruja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  7. 7

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää