Ulkomaat

Miten Trumpin presidenttiys vaikuttaisi Suomeen? Epäselvä ja ailahteleva ulkopolitiikka olisi asiantuntijoiden mukaan riski

Trumpin tietämys kansainvälisistä asioista on ”uskomattoman heikko”. Kauppasopimusten repiminen toisi epävakautta suhteisiin.

Miten Suomeen vaikuttaisi se, jos Donald Trumpista todella tulisi Yhdysvaltain presidentti? Epävarmuus ja ennustamattomuus suurvallan ulkosuhteissa kasvaisi, mikä vaikuttaisi Suomeenkin, arvioivat asiantuntijat.

Republikaanien ehdokkaaksi todennäköisesti pääsevä Trump piti ensimmäisen ulkopoliittisen puheensa viime viikolla. Yleislinja oli, että Amerikan etu tulee aina ensin. Puheen ajatuksia kuitenkin pidettiin ristiriitaisina ja epäselvänä.

”Trumpin nousu presidentiksi ei välttämättä tee Yhdysvalloista argressiivisempaa ulkopoliittista toimijaa, mutta mahdollinen poukkoilevuus supersuurvallan ulkopolitiikassa olisi vaarallisesti epävakautta lisäävä tekijä maailmanpolitiikassa”, arvioi aate- ja oppihistorian yliopistonlehtori Ari Helo Oulun yliopistosta.

Trumpin puheet ovat kuvastaneet ”enemmän asennetta kuin varsinaista politiikkaa”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Michael Haltzel. Hänen mukaansa Trump on tähän mennessä ulkosuhteissa puhunut asioita, joita tietää esivaaliäänestäjien haluavan kuulla. Varsinainen ulkopoliittinen näkemys – jos sellaista on – on jäänyt kuulematta.

”Aidoissa kansainvälisten suhteiden kysymyksissä hänen tietopohjansa on uskomattoman heikko”, Haltzel sanoo.

Suomen etujen kannalta keskeisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi Yhdysvaltain kauppapolitiikka, suhde Venäjään ja sotilasliitto Naton asema Euroopassa.

Kaupallisista suhteista Trump on puhunut protektionistiseen sävyyn. Hän haluaa estää teollisuustyöpaikkoja karkaamasta ulkomaille ja on väläytellyt mahdollisuutta repiä auki aiempia kauppasopimuksia.

Ailahtelevaisuus ja yksipuolisuus Yhdysvaltain kauppapolitiikassa olisi Suomenkin kannalta ”huolestuttava ja huono” näkymä, arvioi toimitusjohtaja Kristiina Helenius bisnesverkosto Amchamista.

”Jatkuvuuden puute olisi huono asia. Trump haluaa startata kaiken alusta. Tiettyjä asioita on kuitenkin tehty vuosikymmeniä. Hänen ajatuksensa perustuvat diilien tekemiseen, eivät niinkään yhteistyöhön ja kumppanuuteen.”

Yhdysvallat ja EU neuvottelevat parhaillaan kauppa- ja investointisopimus TTIP:stä. Sopimus sinänsä on kiistelty myös EU:ssa ja Suomessa. Varsinkin jos sopua ei saada aikaan tänä vuonna, Trump voisi presidenttinä mahdollisesti vesittää sen.

”Mikäli meneillään olevat TTIP-neuvottelut kariutuvat, on toki todennäköistä, ettei niihin ihan pian palata, mutta Yhdysvaltain ja Euroopan välinen kauppa ei sen vuoksi suinkaan ole vähenemässä”, tutkija Ari Helo sanoo.

Presidentti ei kuitenkaan yksin päätä Yhdysvaltain kauppapolitiikasta.

”Kongressilla tulee olemaan paljon sanottavaa, jos Trump presidenttinä todella pyrkisi johonkin radikaaleihin muutoksiin. En oikein usko, että aidosti pyrkii”, Helo sanoo.

Trump on loukkaavaksi tulkituilla lausunnoillaan ärsyttänyt muun muassa meksikolaisia ja kiinalaisia. Sen sijaan Venäjän presidentti Vladimir Putinista hän on puhunut myötäsukaisesti - samoin kuin Putin Trumpista.

Trump ja Putin ovat ”samanlaisia persoonallistyyppejä”, sanoo tutkija Michael Haltzel. Siitä ei silti voi päätellä, millaista suhdetta Venäjään Trump presidenttinä ajaisi.

”Rehellisesti sanottuna tuskin kukaan tietää tällä hetkellä. Merkitystä olisi myös sillä, millaisia neuvonantajia hän valitsisi. Ja kuuntelisiko hän heitä”, Haltzel sanoo.

Suomen Venäjä-suhteeseen vaikuttaa kahdenvälisten suhteiden lisäksi suoraan EU:n politiikka. EU:n kauppapakotteet Ukrainan sodan vuoksi ovat yhä voimassa. Yhdysvaltain paremmat välit Venäjään voisivat olla sekä Suomen että EU:n etu, mutta pelkkä johtajien veljeily ei poistaisi eturistiriitoja esimerkiksi Ukrainassa.

Natosta Trump sanoi viime viikolla, että jos hänestä tulee presidentti, Euroopan maiden pitää alkaa maksaa enemmän puolustuksestaan. Vaatimus sinänsä ei ole uusi. Yhdysvallat rahoittaa sotilasliittoa enemmän kuin mikään muu jäsen.

Naton roolista Euroopassa päätettäessä sanansa olisi myös jäsenmailla ja Yhdysvaltain kongressilla, jonka paikoista myös äänestetään marraskuussa presidentinvaalein yhteydessä.

”Riippumatta siitä, kuka Yhdysvaltain presidentiksi seuraavissa vaaleissa nousee, selvältä näyttää, että Natoon mahdollisesti liittyessään Suomi olisi väistämättä puolustusliiton nettomaksajien joukossa”, sanoo tutkija Helo.

Trump näyttää voittavan republikaanien ehdokkuuden, mutta varsinainen presidentinvaali, todennäköisti demokraattien Hillary Clintonia vastaan on eri kisa. Trump joutunee tarkentamaan ulkopoliittisia näkemyksiään viimeistään vaaliväittelyissä.

Tutkija Haltzelin mielestä Clinton on kuitenkin tällä hetkellä ”vahva suosikki” presidentiksi. Hänen mukaansa Trumpiin liittyy enemmän kielteisiä näkemyksiä kuin mihinkään ehdokkaaseen aiemmin Yhdysvaltain historiassa.

”Monet äänestäjät eivät pidä Clintonista, mutta monet pelkäävät Trumpia. Pelko on vahvempi tunne kuin se, ettei pidä jostakusta”, Haltzel sanoo.

Trumpiin verrattuna Clinton olisi Euroopalle – myös Suomelle – ennustettavampi vaihtoehto. Kansainväliset ongelmat ja monet Euroopan johtajat ovat Clintonille tuttuja jo esimerkiksi ulkoministeriajalta. Clintonin ulkopolitiikka todennäköisesti jatkaisi olennaisilta osin presidentti Barack Obaman noudattamaa yleislinjaa.

Tutkija Haltzelin mukaan Clinton voisi kuitenkin Obamaa aktiivisemmin puuttua maailman selkkauksiin.

”Clinton on sotilasasiantuntija. Hän kannataa vahvasti Natoa. Ja hän uskoo Yhdysvaltain johtajarooliin maailmassa. Hän olisi Obamaa halukkaampi turvautumaan asevoimiin viime keinona.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Suomi
 • TTIP
 • Nato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää