Ulkomaat

HS vieraili Donald Trumpin lapsuuden kotiseudulla – silloin Queens oli lähes täysin valkoinen, nyt alue on maailman monikulttuurisin

Nuori Donald oli usein isänsä mukana, kun tämä kävi tarkastuskierroksella vuokralaisten luona.

Queens, New York

Kun nousee maan pinnalle F-junan päätepysäkillä Queensissa, tulee meluisalle Hillside Avenuelle, jossa kulkee mustia koululaisia lippalakeissa, intialaisia naisia kauppakassien kanssa ja latinomies työhaalareissa. Sharonin puoti on erikoistunut trinidadilaiseen ja guyanalaiseen ruokaan, ja Golden Chicken mainostaa eteläamerikkalaista keittiötä.

Sivukadulla hälinä jää muutamalla askeleella taakse. Midland Parkway on vehreä, hiljainen puistotie, jonka varrella seisoo massiivisia omakotitaloja kuin pieniä linnoja. Yhden ovea vartioivat roomalaiset pylväät, ja takapihan aidan takaa näkyy koripalloteline.

Täällä kasvoi pieni Donald Trump.

”Tunsin Donald Trumpin isän Fred Trumpin”, sanoo viereisessä talossa asuva biokemisti, joka suostuu kertomaan vain etunimensä, Eric. ”Hän oli rehellinen, kohtelias ja avoin mies.”

Entä poika?

”Häntä en tuntenut.”

Trumpin lapsuudenkodin ajotieltä peruuttaa ulos tyylikäs nainen, jolla on suuret aurinkolasit. ”En todellakaan halua sanoa, mitä mieltä olen Trumpista”, hän sanoo ja ajaa pois.

Republikaanien johtava ehdokas Donald Trump asuu nykyisin nimeään kantavassa pilvenpiirtäjässä Manhattanilla. Hän kuitenkin kasvoi täällä Queensin perukoilla isänsä osittain rakennuttamalla vauraalla asuinalueella, jonka nimi on Jamaica Estates. Queensissa Fred Trump myös opetti pojalleen kiinteistöbisneksen alkeet.

”Olin Fred Trumpin vuokralainen vuosina 1968–1973 Sunny Siden kerrostalossa. Hän oli aina pukeutunut moitteettomasti pukuun ja hattuun kuin saksalainen tai englantilainen herrasmies, ja hän oli hyvin vaatimaton ja hiljainen”, kertoo eläkeläinen Allan Robertson, 78, joka on päiväkävelyllä Trumpin entisellä kotikadulla.

”Kerran törmäsin Fred Trumpiin, kun tämä oli jonossa Kentucky Fried Chicken –pikaruokalassa. Hän oli jättänyt punaisen Rolls Roycensa ulkopuolelle ja tullut itse hakemaan ruokaa. Sellainen hän oli.”

Fred Trump syntyi New Yorkissa vuonna 1906 saksalaissiirtolaisten lapsena ja rikastui kiinteistökaupoilla. Monet isä-Trumpin vuokralaiset Brooklynissa ja Queensissa olivat juutalaisia, minkä takia hän valehteli olevansa Ruotsista.

Vuonna 1936 Fred Trump nai Skotlannissa syntyneen Mary Anne McLeodin, jonka kanssa hän sai viisi lasta. Donald syntyi vuonna 1946 ja aloitti liiketoimensa isältään saamalla miljoonan dollarin pääomalla.

”Nuori Donald oli usein isänsä mukana, kun tämä tuli käymään tarkastuskierroksella vuokralaisten luona. Hän sanoi kohteliaasti päivää ja näkemiin, mutta oli muuten hiljaa”, Robertson kertoo.

YK:ssa hankintapäällikkönä työskennellyt Robertson muutti myöhemmin vuokralta omaan taloon ja huomasi asuvansa vain parin talon päässä entisestä vuokranantajastaan. Hän näki aikuisen Donald Trumpin tulevan ensimmäisen vaimonsa Ivanan kanssa vanhempien luo juhlapyhinä käymään.

Hän ei aio äänestää entistä naapuriaan presidentiksi.

”Täytyy sanoa, että Donald Trumpin mielipiteet ovat yllättäneet monet naapurustossa, koska ne tuntuvat niin vanhanaikaisilta ja karkeilta”, Robertson sanoo. ”Hänen puheensa ovat kuin maalta 50 vuoden takaa. Mikä vielä yllättävämpää, hänellä on mahdollisuus voittaa.”

Miten on selitettävissä, että siirtolaisten poika ja puoliso puhuu siirtolaisista kuten Trump? Yksi vastaus löytyy Trumpin lapsuuden maisemista.

Vielä Donald Trumpin lapsuudessa naapurustossa asui lähinnä valkoisia. Vuonna 1950 heitä oli 97 prosenttia queensilaisista.

”Tämä oli silloin anglosaksista ja juutalaista aluetta”, Robertson sanoo. Trump kävi yksityiskoulua muiden varakkaiden – ja valkoisten – perheiden lasten kanssa.

1970-luvulta alkaen Trumpin naapurustoon alkoi muuttaa intialaisia, kiinalaisia ja latinoja. Vuonna 2010 valkoisia oli Queensissa alle puolet, 46 prosenttia. Nykyisin puolet queensilaisista on syntynyt ulkomailla.

Trump näki muutoksen läheltä. Hänen puheensa vetoavat niihin pelkoihin, joita kehitys valkoisissa amerikkalaisissa herättää. Trumpin vankimpia kannattajia ovat vähän koulutetut, italialais- ja irlantilaistaustaiset ja katoliset – ne, joiden esi-isät tulivat Yhdysvaltoihin siirtolaisina pari sukupolvea sitten.

Kuten Trumpin äiti ja isän vanhemmat.

Jo vuonna 1900 ulkomailla oli syntynyt 30 prosenttia queensilaisista. Heidän ihonvärinsä vain oli toinen.

Jamaica Estaten talojen arvo on moninkertaistunut Trumpin nuoruudesta. Vaikka asukkaat ovat nykyisin kaikkialta maailmasta, täällä he kuuluvat ylempään keskiluokkaan.

”Minä arvostan sitä, että tämä on hyvin kansainvälinen asuinalue”, sanoo Robertson, joka on itse alun perin Zambiasta.

”Vie terveisiä Martti Ahtisaarelle. Työskentelin hänen kanssaan YK:lle Namibiassa. Hieno mies.”

Trump saavutti viime tiistaina selvän esivaalivoiton New Yorkissa, ja on yhä lähempänä republikaanien ehdokuutta. Alla olevalla videolla HS haastatteli Trumpin kannattajia New Yorkin Staten Islandilla, jossa Trumpille antoi tukensa jopa 80 prosenttia väestöstä.

Oikaisu 5.5. kello 16:35: Alemmassa mustavalkoisessa kuvassa eivät esiinny Donald Trumpin vanhemmat, kuten kuvatekstissä alunperin virheellisesti väitettiin. Kuvassa ovat Trumpin lisäksi hänen sisaruksensa Fred jr, Elizabeth, Maryanne ja Robert.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Queens rikkoi ­ennätyksen

 Guinnessin ennätysten kirjan mukaan Queens on maailman monikulttuurisin asuinalue. Trumpin lapsuudenkoti sijaitsee Queensin 8. piirissä, jossa etniset ryhmät jakaantuivat vuosina 2010–2012 näin:

 Valkoisia 40 prosenttia

 Aasialaisia 31 prosenttia (joista intialaisia 7 ja kiinalaisia 10 prosenttia)

 Latinoja (joista osa määrittelee itsensä valkoisiksi) 19 prosenttia

 Mustia 13 prosenttia

Lähde: USA:n väestörekisterikeskus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  2. 2

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää