Ulkomaat

Trumpia vastustavat republikaanit etsivät nyt kuumeisesti ”kolmatta vaihtoehtoa”

Miljardööri Donald Trumpin nousu republikaanien presidenttiehdokkaaksi on saanut puolueen rivit rakoilemaan. Entistä ulkominsteri Condoleezza Riceakin on kysytty jo ehdolle, mutta turhaan.

Republikaanien kärkinimiin Yhdysvalloissa lukeutuva Paul Ryan ei ole vielä valmis julistamaan tukeaan puolueen presidenttiehdokkuutta tavoittelevalle Donald Trumpille, uutistoimisto AFP kertoo.

Kongressin edustajainhuoneen puhemiehenä toimiva Ryan ilmoitti epäröinnistään CNN:lle.

”Toivon voivani, ja haluan pohtia asiaa. Haluan miettiä sitä, mikä on parasta puolueen yhdistämiselle”, Ryan sanoi.

Ryanin ilmoituksen uskotaan ravistelevan puoluetta pohjia myöten samalla, kun se lisää epäilyksiä siitä, tukevatko konservatiivit yhtenä rintamana Trumpia hänen tulevassa kamppailussaan demokraattien Hillary Clintonia vastaan.

”Hänellä on vielä töitä tehtävänä. On aika jättää kiusaaminen ja vähättely”, Ryan sanoi, viitaten Trumpin esittämiin loukkaaviin kommentteihin niin toisista ehdokkaista, muslimeista, meksikolaisista, pakolaisista ja naisista.

Vaikka Ryanin rooli kongressin puhemiehenä edustaa juuri sellaista poliittista elitismiä, mitä monet Trumpin kannattajat halveksivat, hänen empimisensä saattaa vaikuttaa miljooniin äänestäjiin, kirjoittaa uutistoimisto AFP.

Trumpin esivaalivoitto on kuitenkin käytännössä varma, sillä viimeisetkin haastajat luopuivat kisasta Indianan tiistaisen esivaalin jälkeen. Republikaaneissa on kuitenkin paljon niitä, jotka yhä toivoisivat ehdokkaaksi kenet tahansa muun kuin Trumpin. Puolueen sisälläkin on ryhmittymiä, jotka ovat ryhtyneet nyt avoimesti ja ilmeisen epätoivoisesti etsimään ulkopuolista ”kolmatta ehdokasta”.

”Tässä on kyse ennen kaikkea taistelusta Yhdysvaltalaisen puoluepolitiikan tulevaisuuden puolesta”, republikaanien strategina työskentelevä Joel Serby sanoo. Serby kuuluu niihin, jotka etsivät kolmatta vaihtoehtoa estääkseen Trumpin presidenttiyden.

Ryhmittymä on jo ottanut yhteyttä muun muassa entiseen ulkoministeri Condoleezza Riceen ja eläkkeellä olevaan merijalkaväen kenraali James Mattisiin, mutta molemmat ovat keskustelujen jälkeen kieltäytyneet ehdokkuudesta.

Vaihtoehtoa etsii kuumeisesti myös Konservatiivit Trumpia vastaan -ryhmä.

Toteutuessaankaan Trumpin tai Clintonin haastaminen ei tulisi olemaan ulkopuoliselle ehdokkaalle helppoa. Itsenäiset ehdokkaat eivät ole koskaan tulleet valituiksi Yhdysvaltojen presidentiksi, mutta äänestystulosta he ovat kyllä monien mielestä sotkeneet. Osa republikaaneista pelkääkin, että uuden ehdokkaan tuominen kisaan tässä vaiheessa varmistaisi vain demokraattien Clintonin voiton.

Esimerkiksi osa demokraateista syyttää yhä sitoutumatonta Ralph Naderia siitä, että Al Gore hävisi hyvin pienellä marginaalilla republikaanien George W. Bushille vuonna 2000. Republikaanileirissä taas uskotaan, että Ross Perot oli syypää siihen, että demokraattien Bill Clinton voitti, ja esti näin istuvaa presidenttiä eli vanhempaa George Bushia pääsemästä jatkokaudelle vuonna 1992.

Jo aiemmin myös republikaanien aiemmat presidentit Bush ja Bush ilmoittivat, etteivät he tue Trumpia presidentiksi.

Ilman uusia haastajiakin vaalitaistelusta odotetaan poikkeuksellisen negatiivista.

Uutistoimisto Reutersin torstaina julkistaman kyselyn mukaan jopa puolet Trumpin ja Clintonin kannattajista sanoo kannatuksensa syyksi sen, etteivät halua toisen puolueen ehdokkaan voittavan.

Trumpin kannattajiksi ilmoittautuneista 47 prosenttia sanoo tukevansa häntä presidentiksi vain vastustaakseen Clintonin valintaa. Clintonin leirissä kannatuksensa syyksi Trumpin vastustamisen sanoo 46 prosenttia.

Kyselyyn vastasi 469 Trumpin todennäköistä äänestäjää ja 599 Clintonin todennäköistä äänestäjää. Virhemarginaali on viisi prosenttia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Presidentti valitaan marraskuussa

 Miljardööri Donald Trumpin nimitys republikaanien presidenttiehdokkaaksi vahvistetaan Ohion puoluekokouksessa heinäkuussa.

 Entinen ulkoministeri Hillary Clinton johtaa selvästi kisaa demokraattien ehdokkaaksi. Ehdokkuus voi varmistua kesäkuussa. Demokraattien puoluekokous pidetään Philadelphiassa heinäkuussa.

 Varsinaiset vaalit järjestetään 8. marraskuuta. Uusi presidentti astuu virkaan tammikuussa 2017.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Suomi on tarina miesjoukosta metsässä – mutta miksi iloiset velikullat vaikenivat?

  7. 7

   Miljardööri Elon Musk aikoo kuljettaa ensimmäiset sata ihmistä Marsiin jo seitsemän vuoden päästä – Onko se mahdollista?

  8. 8

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  9. 9

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  10. 10

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää