Ulkomaat

Suomen euroviisuedustajan Sandhjan toinen koti on intialaisten maa Etelä-Amerikassa

Guyana on Etelä-Amerikan ainoa englanninkielinen valtio, ja isompi naapuri vaatii siitä yli puolikasta itselleen

Kolumbus ei ollutkaan aivan hakoteillä olettaessaan, että Atlantin takaa löytyy intialaisia. Hän vain lähti tutkimusmatkalleen liian varhain.

Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla Guyanassa intialaiset ovat olleet suurin väestöryhmä 1900-luvun alkupuolelta asti. Samoin on itänaapurissa Surinamessa.

Suomen euroviisuedustaja Sandhja Kuivalainen, 25, pitää Guyanaa toisena kotimaanaan ja on vieraillut siellä sukulaistensa luona yli kymmenen kertaa.

Facebook-sivullaan Sandhja kertoo olevansa ”suomalainen, jolla on juuret Intiassa”, mutta hänen Instagram-sivullaan määritelmä on ”puoliksi suomalainen, puoliksi guyanalainen”.

Kumpi siis on olennaisempaa, intialaisuus vai guyanalaisuus?

Kyse on juuri sekoittumisesta, vastaa Sandhja puhelimitse Tukholmasta, jossa hän esiintyy laulukilpailun semifinaalissa tiistaina.

”Ei pitäisi puhua pelkästä intialaisuudesta, koska Guyanan intialaiset ovat omaksuneet tapoihinsa vaikutteita alkuperäisväestöstä. Lisäksi siellä vallitsee karibialainen vivahde”, Sandhja sanoo.

”Toisaalta korostan intialaisuutta, koska Guyana vie useimpien ajatukset Etelä-Amerikan latinokulttuuriin. Perheenjäseneni ovat hinduja.”

Sandhjan guyanalais-intialainen äiti ja merillä työskennellyt suomalainen isä tapasivat Guyanassa. He muuttivat Espoon Mankkaalle vuonna 1986, ja Sandhja syntyi vuonna 1991.

Sandhjan äidin esi-isiä oli muuttanut Guyanaan töihin 1800-luvun alussa, jolloin seudun hallinta oli siirtynyt hollantilaisilta briteille. Intialaisille tuli yhtäkkiä kysyntää, kun orjuus lakkautettiin ja Amerikkaan tuodut afrikkalaiset vapautettiin pakkotyöstä. Sandhjan isoisoisä työskenteli sokeriplantaasilla, mikä oli tyypillistä.

Ei tiedetä, mistä päin Intiaa Sandhjan suvun varhaiset edustajat muuttivat Guyanaan, mutta isoisoisän vaalean ihonvärin on tulkittu viittaavan Pohjois-Intiaan.

Vaikka orjuus lakkautettiin, afrikkalaistaustaiset jäivät Guyanaan. Mustat ovat intialaisten jälkeen suurin väestöryhmä. Seuraavaksi eniten on sekataustaisia ja Amerikan alkuperäiskansoja.

Politiikassa etniset ja uskonnolliset ryhmät ovat tyypillisesti äänestäneet omia edustajiaan, mikä on syventänyt jakolinjoja.

”Eripuran juuret ovat intialaisten saapumisessa asti, koska heillä oli heti paremmat oltavat”, Sandhja sanoo.

Yhteisöjen sekoittumisesta on kuitenkin tullut hyväksytympää. Esimerkiksi Sandhjan serkkupoika meni naimisiin muslimitytön kanssa, mitä ei olisi voinut kuvitellakaan muutama sukupolvi sitten.

”He järjestivät erikseen muslimihäät ja hinduhäät, jotta kumpikin suku sai omat, tärkeät perinteensä”, häävieraana ollut Sandhja kertoo.

”Perheeni kylässä on kirkkoja ja moskeijoita, ja oman kokemukseni mukaan kaikki ovat yleisemminkin messissä toistensa juhlissa.”

Brittien siirtomaavallan perintönä Guyana on Etelä-Amerikan ainoa valtio, jonka virallinen kieli on englanti.

Enemmistö tosin puhuu arjessa kreolikieltä, jossa englantiin on sekoittunut vaikutteita hollannista sekä eteläamerikkalaisista, afrikkalaisista ja intialaisista kielistä.

”Mummini ymmärsi vielä hindiä”, Sandhja sanoo.

Guyana on osallisena yhdessä maailman suurimmista valtioiden välisistä alueriidoista. Venezuela on 1800-luvulta asti vaatinut itselleen Essequibojoen länsipuolisia alueita, siis yli puolta Guyanasta. Viime aikoina vaatimuksia on kiihdyttänyt öljyesiintymän löytyminen mereltä kiista-alueen edustalta.

Vararikkoon ajautuneen Venezuelan presidentille Nicolás Madurolle pienemmän naapurimaan kiusaaminen on keino kääntää kansan huomiota pois sisäpoliittisista ongelmista.

Guyanallakin riittää huolia omasta takaa. Se on yhä köyhä ja näköalaton maa. Siellä tehdään itsemurhia väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin missään muussa maassa, 44,2 sataatuhatta asukasta kohti, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Suomessa luku on 14,8, sekin eurooppalaisessa vertailussa suuri.

Myös Guyanan maastamuutto on ollut maailman vilkkaimpia. Yli puolet Guyanan kansalaisista asuu ulkomailla, suuri osa Yhdysvalloissa. Etenkin korkeakoulutetut lähtevät.

”Jenkeistä haaveilu tuntuu kuuluvan guyanalaiseen kulttuuriin, ja sinne pyritään vaikka paperittomana. Moni sukulaisenikin on muuttanut sinne, mutta viime aikoina on alkanut näkyä paluumuuttajiakin. Elintaso on alkanut parantua, nuorilla alkaa olla koulutusta, ja he ovat aiempaa kansainvälisempiä”, Sandhja kertoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Guyana

 Asukasmäärä: 750 000

 Pinta-ala: 197 000 neliökilometriä (vastaa Valko-Venäjää).

 Maailman harvimmin asuttuja maita, keskimäärin alle neljä ihmistä neliökilometrillä.

 Pääkaupunki: Georgetown.

 Itsenäistyi Britanniasta vuonna 1966.

 Väestöryhmät: 43,4 prosenttia intialaistaustaisia, 30,2 prosenttia afrikkalaistaustaisia, 16,7 prosenttia sekataustaisia, 9,1 prosenttia Amerikan alkuperäiskansoja (väestönlaskennassa 2002).

 Uskonnot: 56,3 prosenttia kristittyjä, 28,4 prosenttia hinduja, 7,2 prosenttia muslimeja, 4,3 prosenttia uskonnottomia (2002).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guyana
 • Euroviisut
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ruman joululahjan: ohjuksia naapuriin – mutta miksi se hymyilyttää Venäjän tuntevia suomalaissotilaita?

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  5. 5

   Republikaanien sisällissodan ensimmäinen taistelu käydään tänään Alabamassa – ja se kertoo, miten sekaisin Amerikan politiikka on, kirjoittaa HS:n Saska Saarikoski

   Tilaajille
  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Trump määräsi amerikkalaiset takaisin kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  9. 9

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  10. 10

   Valkoisen talon tiedottaja kommentoi ahdistelusyytöksiä: Amerikka tiesi syytöksistä, mutta valitsi Trumpin presidentiksi niistä huolimatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää