Ulkomaat

Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta! – HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän

Siperiaa halkovalla tiellä Lada-kuski luuli viimein köröttelevänsä kuin kotonaan, mutta toisin kävi.

Ihanaa tylsyyttä! Kaikenlaisten seikkailujen jälkeen Reeta-Lada pääsi maanantaina viimein Siperiaa halkovalle päätielle.

Leveä baana, pitkät suorat, ei kauheita kuoppia. Valtatie on kuin nelostietä Ivaloon ajaisi.

No jaa, esimerkiksi Tjumenin ja Omskin välissä on muutaman kymmenen kilometrin jakso, joka on aika kuoppainen, mutta kevään öljysorapojat ovat ehtineet tännekin paikkaushommiin. Tosin jokaisen pomppujakson lopussa tuntuu tulevan se viimeinen kuoppa, joka on ollut tienpitäjälle liian rakas täytettäväksi.

Mutta kaiken kaikkiaan Siperian valtatie on häkellyttävä. Suuret joet ovat keväällä tulvien mehustamia, ja maat ovat alavat. Joet ovat monin paikoin levenneet kymmenen kilometrin levyisiksi järviksi, joista puut ja sähkötolpat pilkottavat.

Valtatie kulkee näillä paikoin usean metrin korkuisella penkereellä, pääosin loistavassa kunnossa. Mistähän saakka sorat ja sepelit on tänne oikein kuljetettu? Kallioita tai soraharjuja ei näy missään.

Omskin itäpuolella viimeisessä liikenneympyrässä Ilja-navigaattori oli suorastaan runollinen: ”Toinen liittymä oikealle, jatkakaa matkaa viisisataa kilometriä”.

Se ymmärtää yhä teititellä! Pisimmät suorat ovat melkein kymmenen kilometrin mittaiset. Rekkaralli tiellä on melkoinen, mutta taigan keskellä tuntuvat jonotkin hajoavan johonkin äärettömyyteen.

Meikäläinen tankkaustyyli loppuu Venäjällä ajettaessa aika pian Pietarin jäädessä taustapeiliin. Siis se, että ensin tankataan ja sitten maksetaan. Valtaosa Venäjästä on tässä mielessä yhä neuvostojen maata: ajat tankille, panet pistoolin tankin suulle ja kävelet sitten maksamaan etukäteen, mitä haluat.

Litrat on arvattava etukäteen, ja jos varakanisterit ovat ennestään täynnä, ei pidä arvata yläkanttiin. Niinpä päätin matkustaa Omskin ja Novosibirskin välisen osuuden kahden tankkauksen taktiikalla. Hyvissä ajoin ennen varoitusvalon syttymistä käännyin huoltoasemalle, vaikka se ei ollutkaan kanta-asiakaskorttini asema.

Itse asiassa en ollut koskaan kuullutkaan aseman nimestä. Ketään muuta siellä ei ollut, ja koko paikka vaikutti suurin piirtein toissapäivänä avatulta. Polttoaineen hinta oli yllättävän korkea, eikä kuittia edes tarjottu.

Tässä vaiheessa jokaisen alkuasukkaan hälytyskellot olisivat tietysti jo soineet. Minä sen sijaan tankkasin 20 litraa ja jatkoin matkaa. Kunnes muutaman kymmenen kilometrin jälkeen Reeta-Ladani kone nykäisi.

Ja nykäisi toisen, ja kolmannenkin kerran.

 

Novosibirskiin oli vielä pitkästi yli 300 kilometriä. Ympärillä näkyi loputtomia lettosoita, joita pilkkoivat hennot koivikot. Ensimmäinen rukoukseni oli, että Ladan vika olisi polttoainejärjestelmässä eikä kipinäpuolella. Mistä tänne tähän hätään autosähkömiehen hommaat, tai uuden puolan ja sytytysboksin?

Seuraava toiveeni oli, että vika olisi polttoaineessa. Jospa siellä on vaikka vettä? Nykiminen vain lisääntyi, ja jäin köröttelemään rekan perään kahdeksaakymppiä. Jospa jostain löytyisi tenttua bensan sekaan.

Parisataa kilometriä ennen Novosibirskiä löytyi rekkaparkki, jossa oli jonkinlainen autotarvikemyymälä. Menin selvittämään, että autoni tarvitsisi spriitä polttoaineeseen, koska siellä saattaa olla vettä.

”Tarvitsette siis lääkespriitä?” myyjärouva kysyi epäluuloisen näköisenä. ”Meillä sitä ei valitettavasti ole.”

Vasta ulkona älysin, että oli Voitonpäivän ilta, alkoholin myynti vähittäiskaupoissa oli kielletty. Olikohan syntynyt väärinkäsitys siitä, kenelle sitä tenttua tarvitaan?

Startin jälkeen Reeta nykäisi enää vain kerran. Ilmeisesti huoltamon myymä roska oli joko uinut suodattimen nurkkaan tai peräti lentänyt koneesta läpi, ja matka jatkui kuten ennenkin. Mitähän uusi tuontiauto olisi tuohon polttoaineeseen sanonut? Luultavasti olisi räjähtänyt silmille.

Ihan kuluttajavalistuksena: ostakaa polttoainetta Venäjällä vain suurten ja tunnettujen ketjujen asemilta.

Toisen tankkauksen aika oli vielä ennen Novosibirskiä. Mittari oli jo nollaviivan päällä, ja kanisteritankkaus näytti ilmeiseltä.

Mutta sitten iltahämärässä kajasti huoltoaseman kyltti. Mikä se siellä?

Gazpromneft! Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Viipurista Vladivostokiin

  HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Ladan, jolla hän ajaa koko Venäjän halki Suomenlahdelta Tyynellemerelle.

 Matkaa Viipurista Vladivostokiin kertyy 10 500 kilometriä. Matkaan on tarkoitus käyttää ainakin 24 vuorokautta.

 Hakala raportoi matkalla näkemästään HS:n lukijoille lähes päivittäin. Sarjan ideana on tehdä tutkimusmatka siihen ”toiseen Venäjään”, jota ei Moskovassa ja Pietarissa näe.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viipurista Vladivostokiin
 • Venäjä
 • Pekka Hakala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  2. 2

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  6. 6

   Yhdysvalloissa puuhataan maksu-uudistusta, joka on monissa Euroopan maissa ollut arkea jo pitkään – kankeista paperisekeistä ei silti vieläkään päästä eroon, arvelee asiantuntija

  7. 7

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  8. 8

   Cheek kertoo, millainen on Jare Tiihonen – väkivaltaa, rötöstelyä ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

   Tilaajille
  9. 9

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  10. 10

   Virossa on suoranainen Suomi-hurmos – hallitusrakennus muuttuu 6.12. sinivalkoiseksi, Raatihuoneen kellot soittavat Finlandiaa, eikä suomalaisia enää kutsuta poroiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää