Ulkomaat

Lontoon uusi muslimipormestari on kotoisin värikkäältä asuinalueelta – ”Hän auttoi minua turvapaikka­hakemukseni kanssa”

Lontoon uuden pormestarin Sadiq Khanin kotikonnut ovat siirtolaisten sulatusuuni. Kaikki eivät halua silti sopeutua brittiläiseen elämänmenoon.

Lontoo. Pakistanista kotoisin olevalle Tarif Arifille oli itsestään selvää, että hän äänesti työväenpuo­lueen Sadiq Khania Lontoon ­uudeksi pormestariksi.

”Khan auttoi minua, kun minulla oli ongelmia turvapaikkahakemukseni kanssa”, Arif kertoo ompelimossaan Tootingissa, Etelä-Lontoossa.

Khan – joka oli silloin Tootingin vaalipiirin kansanedustaja – otti yhteyttä sisäministeriöön. Arifin ongelma ratkesi.

”Siitä lähtien olen kannattanut Khania”, Arif kertoo ja piirtää liidulla kaavoja vihreään vuorisilkkiin.

Viikko sitten perjantaina varmistui Khanin valinta Lontoon uudeksi pormestariksi. Samalla hänestä tuli ensimmäinen muslimi, joka on valittu länsimaisen metropolin johtoon.

Tootingissa syntyneen ja kasvaneen Khanin lähtökohdat eivät ennustaneet poliittista huippu-uraa. Isä oli pakistanilainen linja-autonkuljettaja ja äiti ompelija. Perheessä oli kahdeksan lasta.

Khan nousi kuitenkin menestyksekkääksi ihmisoikeusjuristiksi ja siitä edelleen kansanedustajaksi ja apulaisministeriksi. Nyt hän antaa pormestarina kasvot ja suunnan yli kahdeksanmiljoonaiselle suurkaupungille.

”Onnea pakistanilaisen bussikuskin pojalta toiselta samanlaiselta”, twiittasi onnittelunsa konservatiivihallituksen elinkeinoministeri Sajid Javid. Samanlainen tausta yhdistää yli puo­luerajojen.

Nuorille muslimeille Khan antaa nyt roolimallin: kouluttautuminen ja brittiläisten sääntöjen mukaan pelaaminen voi viedä pitkälle.

Muslimisiirtolaisten kotoutumisongelmista huolestuneille Khanin nousu antaa yhtä lailla toivoa: on niitäkin, jotka haluavat sopeutua ja edistää brittiläisiä arvoja.

Khanin kotikonnut Tootingissa ovat eri kansalaisuuksien ja uskontojen sulatusuuni. Vain hieman yli puolet asukkaista on syntynyt Englannissa.

Joka viides Tootingin asukkaista on muslimi, kun osuus koko Lontoossa on 12,4 prosenttia.

”Siirtolaisia on muuttanut Tootingiin aina. Itsekin synnyi Walesissa”, kertoo paikallinen Donald Griffiths.

Griffithsin Dorothy-vaimo on elänyt Tootingissa koko ikänsä. Pariskunta on ollut naimisissa jo 61 vuotta.

”Palvelut ja terveysasema ovat lähellä. Kunpa eivät vain rakentaisi niin paljon kerrostaloja. Mutta pitäähän ihmisten jossain asua”, Dorothy Griffiths sanoo.

Kansalaisuuksien, kielien ja uskontojen sekamelska ei pariskuntaa häiritse. Vain yksi asia huolettaa: osa siirtolaisista eristäytyy omiin oloihinsa.

”Muslimeilla on omat koulut, omat kaupat ja omat tavat. Ei ole hyväksi, jos lapset eivät solmi kontakteja oman piirin ulkopuolelle”, konseratiivipuolueen ehdokasta Zac Goldsmithia pormestariksi vaimonsa kanssa äänestänyt Donald Griffiths arvioi.

Samasta asiasta on ollut huolestunut myös Sadiq Khan. Hänen mukaansa liian monet brittimuslimit eristäytyvät omiin oloihinsa eivätkä luo kontakteja muuhun väestöön.

Khan on brittimuslimiksi liberaali. Hän tukenut seksuaalivähemmistöjen oikeutta tasavertaiseen avioliittoon ja saanut siitä tappouhkauksia.

Khan on julistautunut myös feministiksi. Tuoreena pormestarina hän on jo luvannut tukea brittiläisille suffrageteille eli naisten äänioikeuden puolesta taistelleille omaa patsasta Lontoon keskustaan.

Huhtikuussa Khan esitti huolensa siitä, että Lontoon kaduilla näkyy aiempaa enemmän niqabeja eli täyshuiveja sekä naisten täyspeittäviä kaapuja. Hänestä lasten ei pidä oppia luulemaan, että naisia saa kohdella eri tavalla kuin miehiä.

Khan on myös ehtinyt julistautua Yhdysvaltain presidentiksi kampanjoivan Hillary Clintonin kannattajaksi. Pormestarin mielestä nainen Yhdysvaltojen johdossa olisi erinomainen roolimalli hänen kahdelle omalle teini-ikäiselle tyttärelleen.

Yhdysvaltain demokraatit ovat brittilabourin luonnollinen liittolainen. Tämän ohella Khanin Clinton-sympatioita vahvistanee se, että Donald Trump on uhannut evätä presidenttinä muslimien pääsyn Yhdysvaltoihin.

Menneisyydessään Khanilla on ollut yhteyksiä henkilöihin, joiden radikaalit käsitykset islamista ovat olleet täysin brittiarvojen vastaisia, jopa rikollisia. Yhteydet on ruodittu tarkkaan brittimediassa.

Pormestarina Khan tulee olemaan suurennuslasin alla. Vastustajat seuraavat tarkkaan, suosiiko Khan omiaan.

”Pormestarina hänen pitää ajaa kaikkien etua. Khan käy myös kumartamassa muiden uskontojen kirkoissa, mikä on islamin vastaista”, musliminaisten huiveja ja muita peittäviä asuja Tootingin-kaupassaan myyvä Mohammed Rahman kertoo.

Pakistanilaistaustainen Rahman äänesti Khania, vaikka yleensä kannattaakin konservatiivipuoluetta: ”Khan tuntui omemmalta.”

Ompelimoa Tootingissa pyörittävä Ghazala Begum uskoo, että Khanista tulee hyvä pormestari:

”Lapseni ovat nähneet hänet moskeijassa ja kertoneet, että hän on ystävällinen kaikille.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Sadiq Khan

 Työväenpuolueen Sadiq Khan, 45, valittiin Lontoon pormestariksi 5. toukokuuta järjestetyissä vaaleissa.

 Ennen pormestariksi valintaansa Khan toimi kansanedustajana vuodesta 2005 alkaen.

 Khan ei jatka samalla kansanedustajana, kuten edeltäjänsä teki. Tootingin vaalipiirissä pidetään nyt täytevaalit.

 Khan on vasta kolmas Lontoon pormestari. Sekä konservatiivien Boris Johnson (2008–2016) että työväenpuolueen Ken Livingstone (2000–2008) palvelivat kaksi kautta.

 Khanilla on juristivaimo Saadiya Ahmed ja kaksi tytärtä. Hänen vanhempansa ovat pakistanilaisia maahanmuuttajia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  6. 6

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  7. 7

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  8. 8

   Metroliikenne pysähtyi hetkeksi länsimetron ensimmäisenä päivänä – tungos Rautatieasemalla alkoi heti

  9. 9

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  10. 10

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää