Ulkomaat

Vähemmistöt taistelevat yhä äänioikeudesta Yhdysvalloissa – ”Taistelua käydään nyt osavaltio osavaltiolta”

Ainakin 15 Yhdysvaltain osavaltiossa on säädetty uusia kireämpiä äänestyslakeja. Vähemmistöjen mielestä päämäärä on rajoittaa heidän äänivaltaansa.

Houston / San Antonio

Kun pastori William Lawson oli nuori mies, mustille pidettiin vielä Yhdysvaltain etelässä äänestyskokeita. Tarkoitus oli estää heitä pääsemästä uurnille.

”Kokeet olivat naurettavia. Meidän piti esimerkiksi arvioida lasikulhossa olevien marmorikuulien määrä”, 88-vuotias Lawson kertoo kotonaan Houstonissa, Texasissa.

Kansalaisoikeusliike ja Yhdysvaltain korkein oikeus lopettivat syrjinnän. Vuoden 1965 äänioikeuslaista alkaen mustat pääsivät uurnille, ja heidän äänensä laskettiin.

Näihin päiviin saakka.

”Vuoden 2013 jälkeen olemme menneet väärään suuntaan”, Lawson sanoo. ”Yhdysvalloissa on vielä paljon ihmisiä, joiden mielestä köyhille, mustille ja latinoille eivät kuulu samat oikeudet kuin muille.”

Rotusorron historia Yhdysvalloissa on pitkä ja raaka, mutta enimmäkseen se on historiaa.

Vuonna 2013 Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, ettei etelävaltioiden tarvitse enää alistaa äänestyslakejaan Washingtonin hyväksyttäväksi, kuten vuonna 1965 oli päätetty. Yhdysvaltoihin oli valittu musta presidentti. Oikeus järkeili, että aika on ajanut tarkastusten ohi.

Vaan mitä tapahtuikaan? Neljässä vuodessa ainakin 15 osavaltiossa on säädetty uusia, entistä kireämpiä äänestyslakeja. Vähemmistöjen mielestä päämäärä on rajoittaa heidän äänivaltaansa.

Kyse voi olla rodusta tai kyse voi olla vallasta. Etelässä poliittinen valta kuuluu pitkälti valkoisille republikaaneille, jotka kannattavat uusia lakeja. Ylivoimainen enemmistö mustista ja latinoista äänestää demokraatteja, jotka vastustavat lakeja. Siksi nykyisille vallanpitäjille on edullista pitää kasvavat vähemmistöt poissa uurnilta.

Lakien vaikutus näkyy ensi kertaa presidentinvaaleissa tänä vuonna.

Juristi Nina Peralesin toimisto San Antonion keskustassa sijaitsee arvovaltaisessa toimistossa, jonka seinät on tapetoitu lakikirjoin. Hän puolustaa työkseen meksikolaistaustaisten siirtolaisten oikeuksia Texasissa.

”Taistelua äänioikeudesta käydään nyt osavaltio osavaltiolta”, Perales, 49, sanoo.

Marmorikuulien sijasta kyse on byrokratiasta ja rahasta. Uusien lakien mukaan äänestäjiltä vaaditaan tietynlainen kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Pelkästään Texasissa on Helsingin verran äänestäjiä, 600 000, joilta puuttuu vaadittava todistus. Suuri osa heistä on köyhiä ja vähemmistöjä.

Äänestämiseen kelpaa ajokortti, aseenkantolupa tai sotilaspassi, mutta ei opiskelijakortti tai osavaltion työntekijöiden henkilökortti. Sattumaa tai ei, aseharrastajat ja armeijaväki äänestävät usein republikaaneja, opiskelijat ja julkisen alan työntekijät demokraatteja.

Köyhille henkilökortin uusiminen on kallista. Myös virastossa asioiminen virka-aikana on vaikeaa, jos tekee monta työtä päällekkäin.

”Arizonassa taas päätettiin, että äänestäjäksi rekisteröitymiseen tarvitaan liitteeksi syntymätodistus. Heti sen jälkeen 31 000 ihmistä yritti rekisteröityä, mutta epäonnistui, koska heillä ei ollut käytettävissä ko­piokonetta. Se on hirveä määrä”, Perales kertoo.

Uudet lait rajoittavat myös äänestysaikaa. Ennakkoäänestyspäiviä on vähennetty ja mahdollisuus rekisteröityä äänestyspäivänä on poistettu.

Pohjois-Carolinassa poistettiin mahdollisuus äänestää sunnuntaina. Sattumaa tai ei, juuri mustilla seurakuntalaisilla oli tapana käydä jumalanpalveluksen jälleen yhdessä äänestämässä.

Yksi kikka on piirtää äänestysalueiden rajat kiemuraisiksi. Esimerkiksi Texasin 29. vaalipiiri on luiru koukero, jolla Itä-Houstonin latinojen asuinalue on yhdistetty valkoiseen äänestysalueeseen.

”Valkoiset äänestävät ahkerasti, latinot eivät. Näin Texasin äänestyspiiriä, jonka asukkaista liki 80 prosenttia on latinoita, edustaa kongressissa edelleen valkoinen mies”, pastori Lawson kertoo.

Virallinen syy uusille laeille on äänestysvilpin estäminen. Peralesin mukaan epäilykset vaalivilpistä johtuvat Barack Obaman valinnasta. Jotkut etelän valkoiset eivät voineet uskoa, että presidentiksi valittiin musta mies.

”Minä näen äänestyslait vastaukseksi siihen, miten Yhdysvaltain demografia muuttuu. Että hyvänen aika, vähemmistöistä on tulossa enemmistö. Jotain on tehtävä”, Perales sanoo.

Miksi vähemmistöt eivät sitten näe vaivaa ja noudata uusia vaatimuksia? Latinojen äänestysprosentti on paljon alhaisempi kuin valkoisten.

Perales muistuttaa, että vielä 1960-luvulla latinot San Anto­niossa eivät saaneet edes kulkea teatteriin samasta ovesta valkoista kanssa. Kun äänestäminen ei kuulu perinteeseen, nuoret eivät ymmärrä sen merkitystä.

”Kuka istuva poliitikko haluaa panna aikaa ja rahaa nuorten äänestäjien aktivoimiseen? Eiväthän he ole niitä, jotka poliitikon valitsivat”, Perales sanoo.

Lawson on jo vanha. Hän ei uskonut näkevänsä mustaa presidenttiä, mutta ei sitäkään, millaista pelkoa valtasuhteiden muuttuminen on aiheuttanut.

”Yhdysvalloissa on paljon vihaa entisten alaluokkien saavuttamia oikeuksia kohtaan. Ilman Obamaa Donald Trump ei olisi nyt näin suosittu.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Äänestysinto vaihtelee etnisen ryhmän mukaan

 Vuonna 2012 Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestysprosentti oli 61,8.

 Valkoisia oli tuolloin äänioikeutetuista 71, mustia 12,5 ja latinoja 11 prosenttia. Valkoisista äänesti 64 prosenttia, mustista 66 prosenttia ja latinoista 48 prosenttia.

 Vähemmistöjen osuus Yhdysvaltain väestöstä kasvaa koko ajan, minkä takia vaaleja on yhä vaikeampi voittaa ilman heidän tukeaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  5. 5

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  7. 7

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  8. 8

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  9. 9

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  10. 10

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  9. 9

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  10. 10

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. 2 tuntia sitten
  2. Pääministeri Sipilä: Turkin jäätynyttä EU-jäsenyysprosessia ei katkaista, vaikka maa kulkee väärään suuntaan
  3. Pääministeri May EU-johtajille: Älkää antako viestiä, että brexit-neuvottelut eivät etenisi
  4. Donald Tusk lupaa EU:n junnaavaan päätöksentekoon vauhtia: Enemmän huippukokouksia, maiden johtajille lisätöitä unionin hyväksi
  5. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  6. ”Monet lähtöitkut on itketty” – 300 000 lapsen syntymän nähnyt kätilöopisto suljettiin, HS seurasi viimeistä päivää
  7. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  8. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta - "Kuin filmitähtiä", sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  9. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  10. Tämän opin ranskalaiselta rakkausvalmentajalta: Kumppanin kanssa pitää voida olla myös heikko
  11. Linnanmäki saa ”uuden vielä paremman Vekkulan” – uutislähetyksessä hyvästellään suosikkilaite
  12. Näytä lisää