Ulkomaat

HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki: Karhunlaukka on Siperian herkku – Vladimir myy niitä tienposkessa

Valtatien varsilla on autoja parkissa ja väki metsässä, vaikka sienisesonkiin on vielä matkaa aika lailla.

Kemerovon jälkeen Siperian valtatie muuttuu vähän mielenkiintoisemmaksi. Keski-Siperian tasanko päättyy ja maankuori rypistyy ensimmäisen kerran sitten Uralin. Asfalttitie luikertelee vaarojen välissä ja oikaisee sitten suuria rinteitä pitkin ja halki peltoaukioiden.

Venäjälle tyypilliset, risukkoa puskevat entiset kolhoosipellot ovat täällä vähemmistössä. Suuret, tummamultaiset peltoalat leviävät juuri äestettyinä. Lietelannan haju tunkeutuu tämän tästä Ladaan, jossain jo kylvö vihertää.

Vähintäänkin siis vakavaa yritystä maatalouden harjoittamisen suuntaan. Lampaat laiduntavat, hevoslauma pyörii niityllä ja lehmät löntystelevät silloin tällöin valtatien ylitse.

Kuluneissa paikoissa asvaltin alta pilkottaa neuvostoaikaista punakiveä tai betonia. Lehmien ja tietöiden lisäksi jännitystä matkaan tuovat toinen toisiaan ohittelevat rekat ja kuorma-autot.

Metsäosuudella ennen Krasnojarskia näkyy runsaasti tien poskeen pysäköityjä autoja. Ihmiset näyttävät keräilevän vasuihinsa metsästä jotain vih­reää.

Yleisin tienvarressa myytävä tavara on täällä hunaja. Muutaman kerran on kaasujalka noussut, kun myyjä on nostanut hunajapurkit Ladansa katolle ja näyttänyt etäältä erehdyttävästi poliisiautolta.

Sata kilometriä ennen Krasnojarskia näyttää tien poskessa olevan myynnissä kuitenkin jotakin vihreää. Taitaa olla sitä samaa, mitä siellä tienvarsilla keräiltiin.

”Se on tšeremšaa, viisikymppiä nippu”, sanoo itse kerää­miään rehuja tienposkessa myyvä Vladimir, 59. ”Oikeaa Sipe­rian löökiä, kaikkein parasta ja terveellisintä, parempaa kuin Kemerovon tai Altain tšeremšat.”

Siis karhunlaukkaa ei ruotsalaisittain ramslökiä, hienoaromista villisipulia. Suomessa sitä kasvaa lähinnä Ahvenanmaalla, mutta tanskalaiset keräilevät sitä kuulemma keväisin aivan kuten Krasnojarskin alueellakin tehdään.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Venäläiset kutsuvat kasvia myös suomalaistyyliin karhunsipuliksi tai sitten villiksi valkosipuliksi. Kemerovon puolessa se tunnetaan nimellä kolba. Tämä nimitys on ilmeisesti peräisin Siperian turkkilaiskieliin kuuluvasta šoorin kielestä.

Vladimir kertoo keränneensä herkut samana aamuna itse, mikä ei ole vähäinen suoritus: hänen molemmat jalkansa ovat nimittäin poikki yli 30 vuoden takaisen junan alle jäämisen seurauksena. Ei niin harvinaista täällä Siperian radan varsilla, junaliikenne on pääradalla lähes tauotonta.

Saaliinsa myyjä on kuljettanut tien varteen tummanpunaisella inva-Nivallaan.

”Peset, pilkot vain silpuksi ja latvat voit jättää pois”, Vladimir neuvoo salaatin tekoon. ”Ripotat vähän pippuria ja suolaa, voit pyöräyttää myös tilkassa öljyä. Ja itse tykkään panna aina päälle smetanaa.”

Saalis ei Vladimirin mukaan vai ole ollut tänä keväänä ainakaan tähän mennessä kummoinen. ”Liian kylmiä ilmoja on pitänyt.”

Toden totta, Tšeljabinskissa alkoivat jo koivut vihertää, mutta täällä ei näy mitään väriä yhdessäkään lehtipuussa. Satelee, tuulee ja päivällä lämpötila on hädin tuskin plussan puolella. Pitäisi löytää jostain nuppineula, että saisi rassattua Ladan kuskinpuoleisen pissapojan suuttimen reikää, siellä on ilmeisesti jotain töhkää.

Mutta Krasnojarskin jälkeen tie kääntyy etelään kohti Irkutskia, Baikaljärveä ja ladamatkan viidettä aikavyöhykettä. Ilmojenkin pitäisi lämmetä. Ja Irkutskiin saakka tien pitäisi olla suurin piirtein ihmismäisessä kunnossa.

Hyvä niin, Reeta-Ladan iskunvaimentajat ovat nimittäin jo romutavaraa.

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Osa 12: Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Osa 13: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki – Reeta-Lada pysähtyy kaupungissa, jonne Svinhufvud karkotettiin

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viipurista Vladivostokiin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää