Ulkomaat

Vessanpönttökauppiaan hätäpäissään antama lahja muutti maailman

1930-luvulla muutama britti, amerikkalainen ja uusiseelantilainen seikkaili Arabian niemimaalla. He muuttivat maailmaa. Sarjassa HS yrittää ostaa tynnyrillisen raakaöljyä. Osa 3/5.

Vessanpönttökauppias Charles Crane oli perin kiusallisessa tilanteessa. Mitä tarjota vastalahjaksi Arabian kuninkaalle, joka on juuri lahjoittanut kaksi ensiluokkaista arabialaista oria?

Hätäpäissään herra Crane keksi tarjota kuninkaalle apua veden ja mineraalien etsimisessä.

Helmikuussa 1931 Jeddassa Punaisenmeren rannalla tapahtunut lahjanvaihto on yksi ratkaisevista hetkistä, joiden vuoksi maailma on nykyään sellainen kuin on. Cranen tarjous oli alku kehitykselle, jonka tuloksena Saudi-Arabia nyt pumppaa miljoonia barreleita öljyä ja pitelee Lähi-idän lankoja käsissään.

Muutama Arabian aavikoilla 1930-luvulla liikkunut amerikkalainen, brittiläinen ja uusiseelantilainen mies oli ratkaisevassa asemassa.

Ennen kaikkea tarvittiin miehiä, jotka ymmärsivät arabeja. Arabišeikkien telttaan ei kävelty kuin torppaan. Esimerkiksi Charles Cranen isä oli tullut miljonääriksi kylpyhuonekalusteiden myyjänä, mutta poika oli kiinnostuneempi Arabian kulttuurista ja sen kielestä.

1930-luvun alussa Lähi-itä ei olisi maailmaa juuri vähempää voinut kiinnostaa. Maailma oli syvässä lamassa, ja vasemmalla nousivat kommunistit, oikealla fasistit.

Arabian niemimaa oli rutiköyhä. Pääkaupunkiin Riadiin ei johtanut tietä, ja siellä oli asukkaitakin vain 27 000.

Yhtä keidasta hallitsi yksi šeikki, seuraavaa keidasta toinen.

Sitten kuningas Abd al-Aziz ibn Abd al-Rahman al-Saud oli 1920-luvulla vallannut valtaosan Arabian niemimaasta. Hän antoi yhdistämälleen valtiolle oman nimensä. Vuonna 1932 alueesta tuli Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia ei ollut vain köyhä, se oli korviaan myöten veloissa. Sillä ei ollut muuta myytävää kuin pyhyytensä. Mekka ja Medina houkuttelivat muslimeita kaikkialta maailmasta. Pyhiinvaellusverot olivat valtion ainoat tulot.

Lama pakotti hurskaatkin muslimit pysymään kotona. Vuoden 1930 jälkeen pyhiinvaeltajien määrä putosi 100 000:sta noin 20 000:een ja Saudi-Arabian tulot romahtivat.

Maailma oli 1920-luvulla alkanut havahtua siihen, että öljy todella pyöritti sitä.

Kun autonvalmistaja Henry Ford pani T-mallin tuotannon lopullisesti hyllylle 1929, liukuhihna oli sylkenyt maailmaan 15 miljoonaa T-mallin Fordia. Ne olivat polttaneet taivaalle miljardeja litroja bensiiniä.

Amerikkalaiset öljy-yhtiöt alkoivat havahtua häämöttävään öljypulaan.

Britanniallakin oli öljy-yhtiö, joka tajusi pelin hengen ja oli mukana kilpailemassa öljysopimuksista saudien kanssa.

Peli kääntyi lopulta Yhdysvalloille. Viimeinen ja ratkaiseva henkilö oli kuitenkin britti.

St. John Philby oli vanhan liiton brittiläinen seikkailija, samppanjasosialisti ja elostelija, joka oli oppinut Cambridgessa sujuvaa urdua, punjabia, balutšia, farsia ja arabiaa.

Hänet lähetettiin Bagdadiin tiedustelutehtäviin 1915. Philby rakastui arabikulttuuriin ja kääntyi islamiin vuonna 1930. Hän pääsi saudihoviin ja lopulta Ibn al-Saudin neuvon­antajaksi.

Hän peluutti brittien ja amerikkalaisten öljy-yhtiöitä toi­siaan vastaan, kunnes britit putosivat pelistä. Öljyn etsintä­oikeudet annettiin amerikkalaiselle Socal-yhtiölle.

Siitä hyötyi hyvän diilin saanut Ibn al-Saud, mutta myös Philby itse.

St. John Philbyn poika Kim Philby oli Britannian salaisessa palvelussa ollut kaksoisagentti, joka loikkasi Neuvostoliittoon 1963.

Länsimaiden tunkeutuminen islamin pyhille paikoilla leimasi öljykisaa alusta asti. Oli toinenkin suuri kysymys: Palestiina.

Juutalaisviha yhdisti useaa Arabian hovissa seikkaillutta miestä. Charles Crane oli avoin antisemiitti, joka tiesi tarkalleen mitä Adolf Hitler teki – ja hyväksyi sen.

Juuri St. John Philby esitteli Cranen kuninkaalle 1930-luvun alussa Jeddassa. Philbyä itseäänkin on kuvattu antisemiitiksi.

Joka tapauksessa hän vastusti kiivaasti brittien antamaa Balfourin julistusta. Siinä luvattiin juutalaisille oma valtio Palestiinasta – vaikka arabeilta ei ollut kysytty mitään.

Öljyä löytyi viiden vuoden porausten jälkeen Saudi-Arabian koillisosista maaliskuussa 1938. Ensimmäinen öljyalus lähti matkaan seuraavan vuoden toukokuussa.

Maailma oli jo seilaamassa täyttä höyryä kohti katastrofia. Toinen maailmansota alkoi syksyllä. Sota herätti valtiotkin hamuamaan lisää öljyä.

Britannia ja Yhdysvallat alkoivat kosiskella saudeja kyynärpäät heiluen. Kuningas al-Saud arvosti vanhoja suhteita Britanniaan, mutta pelkäsi, että Britannian kolonialistit haluaisivat valloittaa Arabian.

Lopullisesti öljypelin kortit lyötiin pöytään helmikuussa 1945. Toisen maailmansodan voittajavaltiot jakoivat maailman Jaltan konferenssissa.

Vasta neuvottelujen päätyttyä Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt tuli maininneeksi Britannian pääministerille Winston Churchillille, että hän aikoi pistäytyä kotimatkalla Ibn al-Saudin juttusilla. Churchill raivostui ”epäurheilijamaisesta” tempusta.

Roosevelt oli sairas ja väsynyt mies. Hänellä oli elinaikaa alle kaksi kuukautta, kun hän kohtasi Ibn al-Saudin yhdysvaltalaisen laivan kannelle pystytetyssä teltassa.

Roosevelt oli kuitenkin tilanteen tasalla. Hän oli ketjupolttaja, mutta al-Saudia kunnioittaakseen maailman mahtavin mies kävi kiskaisemassa tupakan salaa kulman takana aina kun tilanne salli.

Roosevelt yritti saada al-Saudilta lupausta juutalaisvaltion perustamiselle Palestiinaan, mutta Al-Saudin mielestä Saksa sai maksaa omat sotkunsa.

Lopulta päästiin sopuun. Roosevelt vakuutti, että Saudi-Arabiaa ei vallattaisi eikä Palestiinasta tehtäisi päätöksiä kysymättä arabeilta.

Kolmen päivän kuluttua saapunut Churchill oli auttamatta myöhässä. Hän oli neuvotteluissa oma itsensä.

”Hänen Majesteettinsa uskonto kenties vaatii häntä pidättäytymään nautinnoista. Minulla on sitä vastoin elämässäni ehdottoman pyhä rituaali polttaa sikareita ja nauttia alkoholia ennen ja jälkeen, ja tarpeen vaatiessa aterioiden aikana, ja niiden välisillä tauoilla”, Churchill tuhahti.

Saudi-Arabian ja Yhdysvaltain sopimus on pitänyt 71 vuotta.

Lähteet: Al-Rasheed: A History of Saudi Arabia; Holden & Johns: The House of Saud; Vassiliev: The History of Saudi Arabia

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Öljy
 • Öljy-yhtiöt
 • Öljyn hinta
 • Öljyn tuotanto
 • Lähi-itä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  4. 4

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  5. 5

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  6. 6

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  7. 7

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  10. 10

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää