Ulkomaat

Suomella kävi tuuri, kun se sai Rooman-instituuttinsa renessanssihuvilaan kukkulan laelle – ”Kuin Suomi omistaisi Rooman”

Hyvä tuuri on suurin selitys sille, että Suomen valtio omistaa ehkä hienoimman mahdollisen näkymän Roomaan.

Hyvä tuuri on suurin selitys sille, että Suomen valtio omistaa ehkä hienoimman mahdollisen näkymän Roomaan. Se avautuu Suomen Rooman-instituutin pylväsparvekkeelta renessanssihuvila Villa Lantesta, joka on Gianicolo-kukkulalla Rooman kantakaupungin länsipuolella.

Suomen Vatikaanin-asiainhoitaja Göran Stenius oli vuokralla Villa Lantessa toista maailmansotaa seuranneina vuosina. Hän sattui kuulemaan, että huvilan omistanut kenraali ei halunnut antaa sitä eteenpäin suvussaan ja oli siksi valmis myymään sen hyvin edullisesti.

Vasta 20-vuotias köyhä Suomi oli alkanut selvittää ulkomaaninstituutin perustamista Roomaan 1930-luvun lopussa. Mesenaatti Amos Anderson oli perustanut asiaa varten säätiön, mutta sota oli sotkenut suunnitelmia.

Yllättäen tarjolle tullut Villa Lante ostettiin Andersonin tuella Suomen omistukseen ja vihittiin säätiön ja instituutin käyttöön vuonna 1954. Sittemmin tuhannet suomalaiset taiteilijat, tutkijat ja opiskelijat ovat saaneet asua ja tehdä projekteja siellä, nykyään yli sata vuosittain.

Satunnaisen vierailijan käy heitä kateeksi.

”Tämähän on kuin Suomi omistaisi Rooman”, toinen tärkeä mesenaatti Antti Wihuri sanoi tarinan mukaan luodessaan ensi silmäyksensä Villa Lanten pylväsparvekkeelta.

Maisemien lisäksi asukkaiden innoittajana toimii 1500-luvun alussa rakennettu huvila itsessään ja sen nimekäs henkilöhistoria.

On kutkuttavaa miettiä, ketkä renessanssin suurmiehet ovat astelleet samoilla lattioilla ja katselleet samoja kattofreskoja antiikin legendoista.

Villa Lanten rakennuttajalla, paaveja ja vaikutusvaltaista Medici-sukua palvelleella Baldassare Turinilla oli läheiset suhteet aikakauden merkittävimpiin taiteilijoihin. Hän tilasi teoksia muiden muassa Leonardo da Vinciltä ja hyvältä ystävältään Rafaelilta, jonka oppilas Giulio Romano suunnitteli Villa Lanten.

Pääsalin öljymaalaus, ranskalaisen Valentin de Boulognen Historia d’Italia 1600-luvun alkupuolelta, lähtee syksyllä näyttelyyn New Yorkin Metropolitan Museum of Artiin ja paluumatkalla Pariisin Louvreen.

Silti on väärin kuvitella, että talon asukkaiden oltavat olisivat erityisen ylelliset. Yläkerrosten pelkistetyt asuintilat ovat kuin keskivertohostellista yhteisvessoineen ja -keittiöineen.

Puitteita arvokkaampia ovatkin poikkitieteelliset kohtaamiset, joita ei voisi suunnitella. Ne ovat johtaneet useisiin avioliittoihin.

Kaupunkilomalla Roomassa kannattaa ehdottomasti pistäytyä Villa Lantessa, jo pelkän maiseman takia. Rakennus on kaikkien suomalaisten omaisuutta.

Instituutti on auki yleisölle arkisin kello 9–12.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rooma
 • Eurooppa
 • Italia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää