Ulkomaat

Yhdysvalloissa pakolaiset työllistyvät nopeasti – miten se on mahdollista?

Yhdysvallat ottaa tänä vuonna satatuhatta pakolaista. Kaikki ovat käyneet lähtömaassa tai pakolaisleireillä läpi 2–4 vuoden seulonnan, jossa tarkistetaan terveys ja tausta, mutta ei koulutusta.

Silver Spring

Kolme viikkoa sitten veljekset Ibrahim, 19, ja Yousif Mohammed, 23 saapuivat ensimmäistä kertaa Yhdysvaltoihin. He olivat viettäneet lähes koko elämänsä pakolaisleirillä Sudanissa, jossa he kävivät kolme luokkaa koulua. He eivät osaa sanaakaan englantia.

Nyt he sitten istuvat tässä, pakolaisjärjestön odotushuoneen nuhjuisilla tuoleilla Washingtonin esikaupungissa. Yousifilla on mustat varvastossut, Ibrahimilla vihreät. Jalat vispaavat jännityksestä.

”Miksi on tärkeää tehdä työtä täällä Yhdysvalloissa?” kysyy pakolaisjärjestö ECDC:n kouluttaja David Gooze. Tulkki kääntää kysymyksen arabiaksi.

”Kun tekee työtä, rakentaa omaa tulevaisuuttaan”, vastaa Yousif Mohammed.

”Tuosta vastauksesta pidän”, Gooze sanoo.

Sitten Gooze pyytää veljeksiä nousemaan ylös ja tekemään perässä. Hän taputtaa käsiään, kohottaa nyrkkinsä ilmaan ja huutaa ”Yes, I can!”

Se tarkoittaa ”kyllä minä pystyn”, selittää tulkki.

Elämä Yhdysvalloissa on alkanut.

Yhdysvallat ottaa tänä vuonna satatuhatta pakolaista. Kaikki ovat käyneet lähtömaassa tai pakolaisleireillä läpi 2–4 vuoden seulonnan, jossa tarkistetaan terveys ja tausta, mutta ei koulutusta.

Verovaroin rahoitettu ECDC ja kahdeksan muuta yhdysvaltalaista pakolaisjärjestöä jakavat tulijat keskenään. Monet pyritään sijoittamaan alueille, joilla on jo pakolaisia samasta maasta. Siksi Minneapolisissa on paljon somaleita, Omahassa kongolaisia ja Washingtonissa etiopialaisia.

Suuri ero Yhdysvaltain ja Euroopan välillä on pakolaisten työllistyminen. Yhdysvalloissa pakolaiset haetaan lentokentältä ja heille järjestetään koulut ja asunnot, mutta vuokra maksetaan vain muutaman kuukauden ajan. Noin puoli vuotta maahan saapumisen jälkeen pakolaisen odotetaan elättävän itsensä.

”Kahdeksan kuukauden kuluttua saapumisestaan 85–90 prosenttia pakolaisistamme tulee toimeen omillaan”, Gooze kertoo.

Turvapaikanhakija sen sijaan ei voi mennä töihin yhtä nopeasti, koska hän vasta hakee lupaa jäädä maahan. Työlupaa voi hakea noin puolen vuoden kuluttua saapumisesta.

Gooze tietää, että Pohjoismaissa työluvan saaminen on vaikeampaa.

”Teillä on – mikä sen nimi olikaan? – sosialistinen järjestelmä. Mutta Yhdysvallat perustuu rahaan. Täällä ei voi olla laiska.”

Monet pakolaiset saapuvat Yhdysvaltoihin sodan keskeltä ja pakolaisleireiltä.

Yksi kongolaislapsi oli nähnyt, kuinka perhe oli tapettu. Somalityttö oli kulkenut koulumatkat revityissä vaatteissa, jotta näyttäisi siltä, että hänet oli jo raiskattu.

Ei ole pakolaista, jolla ei olisi traumoja, Gooze sanoo. Siksi hän ei kysy niistä.

”Paras tapa päästä eteenpäin on löytää töitä, koska se antaa ihmisille motivaatiota ja tarkoituksen”, Gooze sanoo.

Miten sitten on mahdollista, että Yousifin ja Ibrahimin kaltaiset kielitaidottomat pakolaiset pääsevät töihin?

Vastaus ovat Yhdysvaltain valtavat, monen kerroksen työmarkkinat. Työttömyysaste on viisi prosenttia.

”Meillä on suullinen sopimus kuuden tehtaan kanssa siitä, että he työllistävät pakolaisia. Pakolaiset ovat haluttua työvoimaa, koska he ovat ahkeria”, Gooze sanoo.

Monet aloittavat minimipalkalla. Kun he ovat todistaneet 3–4 kuukaudessa suoriutuvansa aikatauluista ja hommistaan, Gooze auttaa heitä hakemaan parempia töitä.

Sitä Gooze yrittää Yousifin ja Ibrahimin kanssa. Hän näyttää heille kuvia sihteeristä, pakkaajasta, tarjoilijasta, kokista ja hotellisiivoojasta. Veljesten on lajiteltava kuvat kahteen ryhmään sen mukaan, pystyisivätkö he näihin töihin vai eivät. Pakkaaja, siivooja ja kokki päätyvät kyllä-pinoon, sihteeri ja tarjoilija ei-pinoon.

”Mutta myöhemmin, kun opitte englantia ja käyttämään tietokonetta, kyllä”, Gooze sanoo.

Gooze ottaa huomioon sen, että veljekset ovat muslimeita. Hän kysyy, voisivatko nämä käsitellä työssään sianlihaa tai tarjoilla alkoholia. Molemmat nyökkäävät.

”Amerikassa aika on rahaa. Teille annetaan tehtaalta aikataulu, ja teidän odotetaan noudattavan sitä”, Gooze sanoo.

ECDC:n toimistolle on tulossa suklaatehtaan edustaja. Ensi viikolla veljekset luultavasti työskentelevät tehtaalla 40 tuntia viikossa 8,50 dollarin tuntipalkalla. Tehtaan bussi hakee heidät kotoa kello viisi aamulla.

”Pitää löytää englanninkurssi, jota voi käydä iltaisin”, Yousif Mohammed huolehtii.

Kouluttamattomilla afrikkalaispakolaisilla ei ole suuria odotuksia. Siksi heidän työllistymisensä sujuu nopeasti, Gooze kertoo.

Enemmän vaikeuksia on Lähi-idästä tulleilla pakolaisilla, joilla on yliopistotutkinto ja kielitaitoa. He eivät haluaisi mennä pikaruokalan kassalle.

”Yritän selittää heille, että tässä maassa 500 ihmistä hakee samaa työpaikkaa kuin he. Teidän on aloitettava pohjalta ja edettävä askel askeleelta. On parempi olla taloudellisesti itsenäinen duunari kuin ylpeä koditon”, Gooze sanoo.

Yleensä menee pari kuukautta ennen kuin tulijat hyväksyvät tilanteen. Jos koulutetut pakolaiset kieltäytyvät työstä, heiltä saatetaan viedä tuet. Yksin tulleelle pakolaiselle maksetaan ECDC:ssä 288 dollaria kuukaudessa ja pariskunnalle 503 dollaria 8 kuukauden ajan.

”Jos on varaa kieltäytyä työstä, sittenhän ei tarvitse rahaakaan”, Gooze sanoo.

Goozen mukaan kolmannes pakolaisista etenee vähitellen sille alalle, jolla he työskentelivät lähtömaassaan. Iranilaisesta ydintutkijasta tuli koulun kemianopettaja. Harvat kuitenkaan pääsevät vastaaviin töihin kuin kotimaassaan.

”Perheelliset hyväksyvät aika pian, että heidän elämänsä Yhdysvalloissa on työtä lasten tulevaisuuden eteen. Lapset voivat sitten käydä kouluja ja päästä yliopistoon. Amerikkalainen unelma toteutuu seuraavan sukupolven kohdalla.”

Goozen mielestä pakolaisia ei silti pidä sääliä.

”Ei missään nimessä! Meidän hoitaa asiat periamerikkalaiseen tyyliin. Olet täällä, joten nyt aletaan töihin.”

Goozen mielestä se tekee pakolaisista tasa-arvoisia.

”Kaikki täällä ovat siirtolaisia. Minun isoisäni tuli Venäjältä. Siitä hetkestä alkaen, kun pakolaiset astuvat tämän maan kamaralle, he ovat yhtä amerikkalaisia kuin mekin.”

Lopuksi hän pyytää vielä kerran Yousifia ja Ibrahimia nousemaan ylös. Kaikki yhdessä, nyrkit ilmaan!

”Yes, I can!”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

USA ottaa vähemmän syyrialaisia kuin Eurooppa

 Yhdysvallat vastaanottaa tänä vuonna enemmän pakolaisia kuin viime vuonna, noin 100 000.

 Presidentti Barack Obama on luvannut, että syyrialaisia otetaan 10 000. Kongressi vastustaa, koska se pelkää terrorismia.

 Yhdysvaltojen rajoilla otetaan vuosittain kiinni noin 340 000 Väli-Amerikan maista tulevaa siirtolaista. Luvatta maahan pääsee arviolta 200 000–300 000 siirtolaista joka vuosi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Pakolaiset
 • Kotoutuminen
 • Työelämä
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  6. 6

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää