Ulkomaat    |   Viipurista Vladivostokiin, osa 17

HS:n Venäjää halkova Lada syöksyi Siperiasta suoraan nirvanaan

Buddhalaiset ovat yksi monista Venäjän uskontokunnista. Burjatia on heidän perinteinen pääpaikkansa, mutta maasta löytyy monenlaista jälleensyntyjää. HS:n kirjeenvaihtajan matka Ladalla halki Venäjän jatkuu.

Joukko mongolialaisia turisteja odottelee Ivolginskin buddhalaisluostarin kauneimman temppelin edessä Burjatian pääkaupungin Ulan-Uden tuntumassa. Oppaan mukaan matkailu Mongoliasta rajan yli pohjoiseen on ollut vilkasta jo vuoden päivät sen jälkeen, kun Venäjä poisti viisumipakon.

Luostarialueella majailevien 150 oppilaan, munkin ja laman olosuhteet ovat mukiinmenevät. Varsinainen Ivolginskin vetonaula on kuitenkin kauneimman temppelin sisällä. Hän on Daši-Doržo Itigelov eli kahdestoista Pandito Hambo-Lama, joka kuoli 1927. Tai seuraajiensa mukaan ei kuollut koskaan.

Kahdestoista Hambo-Lama oli tsaari Nikolai II:n Venäjällä uskonnollisia napamiehiä, Itä-Siperian buddhalaisten johtaja, joka oli muun muassa avaamassa Pietarin ensimmäistä buddhalaistemppeliä.

Lokakuun 1917 vallankumouksen jälkeen maan johtava ideologia oli ateistinen, mutta aluksi Neuvostoliitossa vallitsi uskonnonvapaus. Uskontoja pidettiin harmittomana taikauskona, jonka kehitys ajan oloon maailmasta poistaa.

Diktaattori Josif Stalinin päästyä 1920-luvulla vauhtiin asiat muuttuivat. Vuosikymmenen lopulla alkoi ”taistelevan ateismin” aika, jolloin papit vangittiin, kirkot tuhottiin, ”uskonnollinen propaganda” kiellettiin ja valtiollinen Taistelevien Jumalattomien Liitto aloitti vastapropagandan.

Hambo-Lama oivalsi vuonna 1926 mitä tuleman pitää. Tarinan mukaan hän neuvoi munkkeja pakenemaan punaisten oppien tieltä. Itse Hambo-lama asettui lotus-asentoon, ryhtyi lukemaan mantraa ja kuoli. Munkit hautasivat hänet tässä asennossa salaiseen paikkaan 30 kilometrin päähän Ivolinskista lounaaseen.

Sota sai Stalinin huomaamaan, ettei kansaa voinut mobilisoida pelkästään uusilla opeilla. Uskontokuntien toiminta alkoi uudelleen, mutta tällä kertaa valtion ja turvallisuuspalvelu KGB:n tarkassa valvonnassa. Ivolinskin hirsinen pikkutemppeli avattiin 1946 ja Ivolinsk oli Neuvostoliiton ainoa buddhalaisluostari koko kommunistivaltion olemassaolon ajan.

Burjatian munkit eivät lamaansa unohtaneet. Tämän antaminen ohjeiden mukaan he kaivoivat salaisen haudan auki 1950-luvulla ja hämmästyivät: ruumis oli säilynyt niin hyvin, että lama näytti kuolleen vain muutama tunti aiemmin.

Pyhä opettaja haudattiin pikaisesti uudelleen vainon pelossa. Ihme paljastettiin kaikelle kansalle vasta 2002, kun laman ruumis kuljetettiin Ivolinskin temppeliin.

Nykyisin munkit myyvät pääsylippuja lotus-asennossa kuolleen laman luokse. Kolmekymppinen oppilas Doržo lähtee opastamaan temppelialueelle. Hän kertoo olevansa kylästä kotoisin ja viettäneensä huonoa elämää, kunnes muutti suuntaa runsaat kolme vuotta sitten.

”Aloitin joogan ja ryhdyin opiskelemaan tunteiden hallintaa, vastustamaan vihaa ja kateutta. Opin ymmärtämään, että on autettava toisia.”

Buddhalaiset uskovat jälleensyntymään ja tavoittelevat kärsimyksen loppua ei nirvanaa. Joskus kiistellään siitä, onko buddhalaisuus uskonto vai filosofia.

Doržolla on asiaan selvä kanta: ”Tämä on tiedettä.”

Perinteinen tiibetiläinen buddhalaisuus tuli Venäjän puolelle Mongolian kautta jo 1600-luvulla. Professori Timur Badmatsyrenov sanoo Ulan-Uden yliopistolla, ettei buddhalaisilla ole nykyisin Venäjällä hätäpäivää, vaikka valtio ortodoksikirkkoa enemmän tukeekin.

”Venäjällä vallitsee täydellinen uskonnonvapaus”, Badmatsyrenov vakuuttaa.

Noin 2 300 kilometriä lännempää Lada-reitin varrelta löytyy melko toisenlaista buddhalaisuutta.

Karma-kagyü-linjaa edustava yhteisö on rakentanut juuri itselleen uuden, neliökerroksisen temppelin, joka muistuttaa suomalaista seurakuntataloa. Salin vaalealle puulattialle kokoontuu kymmenkunta melko keskiluokkaisen oloista venäläistä meditoimaan. Novosibirskin buddhalaiskeskuksen edustajan Ilja Sandomirskin mukaan rahat rakennusprojektiin tulivat omalta väeltä.

”No tietysti jokaisella ihmisellä on erilaiset mahdollisuudet. Kuka pystyi antamaan sata ruplaa kuussa, kuka taas oli liikemies ja jonkun yrityksen omistaja ja pystyi sijoittamaan enemmän.”

”Ja meitä auttoivat paitsi Novosibirskin ihmiset myös ihmiset Irkutskista ja Moskovasta ja ulkomailtakin. Koska lama Olella on suunnilleen 700 keskusta eri puolilla maailmaa, ja sieltä löytyy paljon ihmisiä, jotka ovat Novosibirskistä kiinnostuneita ja tuntevat tämän kaupungin.”

Tämäkin buddhalaisuuden laji on Tiibetistä peräisin, mutta Novosibirskiin se on tullut toista reittiä kuin Burjatian perinteinen buddhalaisuus. Sanansaattaja on tanskalainen Ole Nydahl, 75, joka matkustaa seuraajineen joka talvi junalla halki Siperian ja etsii uusia seuraajia.

Nydahl ja hänen vaimonsa Hanna olivat 1968 häämatkalla Himalajalla, jossa hippipari ryhtyi buddhalaisuuteen. Nykyisin ”lama Olen” keskuksia on satoja ympäri maailmaa.

Professori Badmatsyrenov muistuttaa, että tällaisella ”älymystön buddhalaisuudella” on pitkät perinteet Venäjällä. Uuden tulemisen se koki jo 1970-luvulla kuten muukin uskonnollisuus: se oli toisinajattelijoiden tapa osoittaa, ettei virallinen neuvostoaate ollut mieleen.

Mutta uskonto on aina myös politiikkaa, ja buddhalaisuudesta puhuttaessa erityisesti: Dalai-Lama on Kiinalle punainen vaate. Kyteekö Burjatian temppeleissä separatistisia aatteita?

”Ei”, Badmatsyrenov vastaa. ”Burjatian buddhalaisuus on hyvin venäläinen ilmiö.”

 

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Kameralle tallentui rajuja ohituksia – Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: Vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3 000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Osa 10: Uralin takana palavat raha ja kaasu

Osa 11: Voitonpäivää juhlittiin Omskissa sota-ajan iskelmien tahtiin

Osa 12: Jumalan kiitos, puhdasta polttoainetta Putinilta!

Osa 13: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Venäjän halki – Reeta-Lada pysähtyy kaupungissa, jonne Svinhufvud karkotettiin

Osa 14: Karhunlaukka on Siperian herkku – Vladimir myy niitä tienposkessa

Osa 15: HS-Lada pääsi remonttiin ja pesulle – Irkutskissa hitsausmaskiksi riittävät silmälasit

Osa 16: Liftarit ovat katoavaa kansaa Venäjälläkin, selvisi HS-Ladan matkalla kohti Vladivostokia

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Burjaatit ovat Burja­tian vähemmistö

 Buddhalaisuutta harjoittaa Venäjällä arviolta 700 000 ihmistä. Virallinen asema uskonnolla on Burjatian, Tuvan ja Kalmykian tasavalloissa.

 Burjatian vajaasta miljoonasta asukkaasta joka viidennen arvioidaan lukeutuvan buddhalaisiin.

 Etnisten burjaattien osuus Burjatian väestöstä on noin 30 prosenttia. Venäläisiä väestöstä on kaksi kolmannesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä

  3. 3

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa

  6. 6

   Pankkikortteja mahdollisesti kopioitu – Aasiassa tehdyistä nostoista kolmessa päivässä jo 19 rikosilmoitusta

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  9. 9

   Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut

   Tilaajille
  10. 10

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  10. 10

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jari-Matti Latvalan rallikausi päättyi puuhun viimeisellä erikoiskokeella –”En olisi halunnut lopettaa vuotta tällä tavalla”
  3. HIM päätti viimeisen Amerikan-kiertueensa New Yorkissa fanien kirkuessa
  4. Juhana Vartiaisen mukaan vain 40 000 työtöntä pystyy työllistymään – HS kysyi asiantuntijoilta, pitääkö luku paikkansa ja mitä ongelmalle pitäisi tehdä
  5. Pohjois-Korean ulkoministeri vierailulle Kuubaan – Kuuba on hylkiövaltion viimeisiä liittolaisia
  6. Tunti sitten
  7. Jussi Pullisen essee: Somen piti pelastaa maailma, mutta nyt sitä pidetään jopa uhkana demokratialle – Saksa aloitti jo netin suitsimisen, vaikka ankara sääntely voi pilata palvelut Tilaajille
  8. Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta epäillään kuolonkolarista Japanissa – ajoi humalassa punaista päin
  9. Tänään tv:ssä: Armi Ratia ajoi kauneuden asiaa – Jörn Donnerin Armi elää! on erilainen muotokuva suomalaisen muotoilun teräsnaisesta
  10. Juoksijoiden silmiä kirveli, kurkkua kuivasi ja nenä vuosi – Delhin puolimaraton järjestettiin hengenvaarallisesta savusumusta huolimatta
  11. Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston pitkä kyräily huipentui huhtikuussa 1981, kun pääministeri Koivisto kieltäytyi eroamasta
  12. 2 tuntia sitten
  13. Kirja kertoo karun tarinan: Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta
  14. Näytä lisää